Gölpazarı ilçesinde bulunan Zeytinliboğaz Permakültür Çiftliği’nin sahibi Selçuk Şahin, yurtdışından gelen gönüllü gezginlere yaptığı ev sahipliği ile Türk kültürünü ve permakültür tarımını tanıtarak ekoturizmin ilimizdeki gelişimine büyük katkı sunuyor.

Uluslararası gönüllü değişim programı olan Workaway; seyahatlerinde yerel tecrübe edinmek isteyen gezginlerle bu gezginlere evlerini açan ve karşılığında ihtiyaç duydukları işler için yardım talep eden ev sahiplerini buluşturuyor. Bu değişim programının ilimizdeki öncülerinden olan Selçuk Şahin, doğayla uyumlu bir şekilde sürdürülebilir bir yaşam kurmayı tasarlayan permakültür ve Türk kültürünü gelen misafirlere tanıtıyor.

Gelen turistlerin büyük ilgisini çeken ve beğenisini kazanan Zeytinliboğaz; kül suyundan sabun üretimine, kiraz sirkesinden ceviz sirkesine, bal sirkesinden kamber salçasına, ekolojik turizmden permakültür uygulamalarına, merada tavuk üretiminden aromatik bitki üreticiliğine, tıbbi aromatik yağ üreticiliğinden keçiciliğe, yerli tohumdan sebze üretimine geniş bir yelpazede faaliyet gösteren bir çiftliğin ürünlerinin markası halinde.

Şahin’in dikkat çeken özellikleri bu kadarla da kalmıyor. Sahibi Selçuk Şahin, plaza çalışanı bir bankacı iken, ilaç sektörüne, oradan da ekolojik çiftçiliğe uzanan yolculuğunda çevresine değer katarak ilerlemeye devam ediyor.

Permakültürü “tarımdan çok daha fazlası” olarak niteleyen Şahin ile Workaway sistemi üzerinde Ocak ayında dünyanın en iyi ev sahibi seçilmesi ve gelecekteki planları için konuştuk.

Selçuk Bey, Workaway’de kapsamlı olarak üzerinde durulan konu, çiftlikte yaptığınız yaratıcı üretimler, gönüllü de gelseler insanların motivasyonlarına katkınız, sonucunda ulaşılan mutluluk. İlimiz açısından neler paylaşmak istersiniz bu konuyla alakalı?

“Çok teşekkür ederim göstermiş olduğunuz ilgi için. Dünyada workaway sisteminde 32,000 ev sahibi var. Tüm dünyadaki gönüllüler ve ev sahipleri ile ilgili şeffaf bir geribildirim sistemi var. Geribildirimler, site içi denetim mekanizmasını ve yüksek güvenlikli bir alan yaratılmasını sağlıyor. Bir puanlama sistemi var. Bu sayede gönüllüler ve ev sahipleri bir skor elde ediyor. Daha sonraki ziyaretler için ev sahipleri için de, gönüllüler için de bu skor tercih açısından belirleyici oluyor. Tüm dünyada 170 ülkede bu sistemde 32,000 ülkemizde 800 ev sahibi var. İki yıl önce tanıştığımız bu sistemle 70 in üzerinde ziyaretçi ağırladık. Şu anda Ağustos ayına kadar rezervasyonlarımızı yaptık.

Müzisyen, akademisyen, aşçı, öğrenci, heykeltraş, ressam, işletmeci vs. gibi farklı meslek gruplarından ziyaretçiler ile öncelikle yabancı dil sorunumu çözdüm, yeni diller öğrenmeye başladım. Farklı bakış açıları kazandım. Ailem, yakın çevrem ve ilçem de bu vizyondan faydalanmaya başladı.

Ülkemizde Bilecik, tüm sahil şeridi illerimizi tüm avrupa ülkelerini geçip 170 ülkede Ocak ayında ayın ev sahibi seçildi. Bu sitemden 2 milyondan fazla kişi faydalanıyor ve bloglarda ilimizi okuyorlar. Bu ilimiz markası için muaazzam bir destekleyici unsur olabilir.

Bahsettiğiniz gibi öncelikle güvenlik gibi her ülke için çekinceleri olabiliyor insanların. Ancak bu röportaj yayınlandıktan sonra talepte müthiş bir artış yaşadık. Biz ülkemize güvenirsek,herkes güvenir. Yaz için köy çocuklarımızın dil gelişimine katkı sağlayacak bir program hazırlamaya çalışıyorum. Eşim özel bir kolejde İngilizce bölüm başkanı. Çevremizdeki değerli insanları, gönüllülerimizle destekleyip çiftliğimizde çevremizdeki köy çocuklarıyla buluşturmak niyetim var. Genç çiftçiler için devletimizin başlattığı birçok program var. Sosyal açıdan meseleye katkı sağlayabiliriz kendi bağlamımızda.

Bilecik çok değerli kaynaklara sahip. Ekolojik üretimler gerçekleştirip İstanbul’da kapı kapı teslimat yapılacak şekilde organize olabiliriz. Kooperatifler içinde devletimizin destekleri var. Bu değerleri ortaya çıkarmak, İstanbul’un ilgisini ilimize çekmek, kaliteli ve sertifikalı üretimler gerçekleştirmek mümkündür. Tüm bunların sonucunda mutlu olmamak mümkün değil. Biz mutluluk üretmeliyiz. Üretmeyi öğretmeliyiz. Göstermiş olduğunuz ilgi ve ilimize kattığınız değer için çok teşekkür ederim.”

Zeytinboğaz Permakültür Çiftliği Sahibi Selçuk Şahin'in Bloomberg HT Kanalındaki "Tarımda Yerel / Atalık Tohumun stratejik önemi" konulu programını  ve çiftliğin  resmi facebook hesabını aşağıdaki linklerden izleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=dZHK4jJbH6o&feature=youtu.be

https://www.facebook.com/zeytinlibogaz

Editör: TE Bilişim