Orman ve Su İşleri Bilecik Şube Müdürü Nezir Ayhan'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturumda; Bilecik Belediye Başkanlığı Basın Yayın Halkla İlişkiler Müdürü ve Bilecik Belediyeler Birliği Turizm Koordinatörü Serkan Bircan, Bilecik Doğa Sporları Genel Sekreteri Funda Tellici, Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Görevlisi Serhat Bingöl ve Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Görevlisi Burçin Sönmez konuşmacı olarak katıldı.

BİDOS BİLECİK DOĞA SPORLARI GENEL SEKRETERİ FUNDA TELLİCİ:

“BİLECİK DOĞA SPORLARI ANLAMINDA BİRÇOK ARTI DEĞERE SAHİP”

BİDOS Bilecik Doğa Sporları Genel Sekreteri Funda Tellici ise katılımcılara doğa sporları yaparken dikkat etmesi ve uyması gereken kuralları hatırlatarak, BİDOS olarak yaptıkları faaliyetlere değindi.

Bilecik'in doğal güzellikleri ve doğal yapısı itibariyle doğa sporlarının yapılabileceği en iyi iller arasında olduğunu kaydeden Tellici, şunları söyledi:

''Marmara bölgesinin en güzel illerinden biri olan Bilecik, bu anlamda doğa sporlarının yapılması için birçok artı özelliklere sahip. Yıl içerisinde 450 kilometrelik parkurlarda yürüyüşler gerçekleştirildi ve bu rakamın büyütülmesi hedefleniyor. Her yeni parkur ve rotada ilimizin yeni güzelliklerini keşfediyoruz. Bu özelliklerin turizm açısından ekonomiye kazandırılması için de hedeflerimiz var ve bu anlamda girişimlerde bulunuyoruz.''

ORMAN VE SU İŞLERİ ŞUBE MÜDÜRÜ AYHAN:

''ÖNÜMÜZDEKİ 3 YIL İÇİNDE İLİMİZİN TURİZMİNE İLİŞKİN ÖNEMLİ ÇALIŞMALARIMIZ OLACAK''

Orman Bakanlığı ve Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün çalışmaları hakkında bilgiler aktaran Orman ve Su İşleri Bilecik Şube Müdürü Nezir Ayhan, “2013 yılında Tabiat Turizmi Master Planı ile ilimizin seçkin sahaları ve yapılacak faaliyetler toparlandı. 2016 yılında Tabiat turizmi eylem planları ile korunan alanlarımızdaki aktiviteler ve yapılacak faaliyetler belirlendi ve 2016 yılında yapılan tabiat turizmi çalıştayı ile de akademisyenler, belediyeler ve sivil toplum kuruluşları ile ilimizin potansiyeli değerlendirildi.

İlimizdeki mesire yerlerimiz, yaylalarımız, göletlerimiz, sulak alanlar seçkin özellikli sahalarımız mevcut. Seçkin özellikli sahalarımızda yapılabilecek aktiviteler: Kanyoning, bisiklet turları, atlı yürüyüş, okçuluk, kampçılık, alternatif sporlar, doğa yürüyüşü, yöresel yemek tanıtımları şeklinde. ATV ve yamaç paraşütü turları da düzenlenmekte. ATV arazi araçları ile Yenipazar merkezden Kaya Boğazı-Kapılı Kaya civarında doğa gezileri düzenlenebilir. Yamaç paraşütü için Gölpazarı ilçesi Kurşunlu ve Çengeller köylerinde rüzgar rejiminin uygun olması halinde yamaç paraşütünün yapılabileceği tespit edildi.

Kültür turizmi anlamında, Ertuğrulgazi Türbesi, Söğüt Müzesi, Osmaneli Evleri, Kaymakam Çeşmesi, Şeyh Edebali Türbesi önemli değerlerimiz arasında.

İlimizdeki korunan alanlarda toplam 2016-2019 yılları arasında turizm eylem planı kapsamında 1.873.000 TL ödenek kullanılacağı planlandı. Küçükelmalı tabiat parkı altyapı ve tesis uygulamaları projesi hazırlanarak 2018-2020 yılları arasında 7.662.580 TL maliyetli Kalkınma Bakanlığı’na sunuldu. Bilecik ilinde 2 adet tabiat parkımız bulunmaktadır.

İldeki korunan alanların toplamı 4.595 dekardır. İl yüzölçümünün % 0,1’ini oluşturmaktadır. Tabiat parkı çevre iller ve ilçeden ziyaretçileri ağırlamaktadır. Aynı zamanda sahada fabrikaların piknikleri, okul gezileri, düğünler gibi etkinlikler olmaktadır” dedi.

Tabiat Turizmi Çalıştay Sonuç Raporunu da açıklayan Ayhan, “Bilecik ilinin ekolojik değeri ortaya çıkartılmış ancak tabiat turizm potansiyeli ortaya çıkarılmamış bir ildir. Bilecik, Türkiye’nin ekolojik özetidir. Bilecik’ten biyopsi alındığında Türkiye gerçeği çıkmaktadır. Biyolojikçeşitlilik Kültürel İndeks Değeri hesaplanmış tek il Bilecik’tir. 0,393  biyolojik indeks değeri ile birçok Avrupa ülkesinden daha fazladır.

Bilecik ili av turizmi potansiyeline sahip bir ildir.

Bilecik ilinin korunan alanları arttırılmalıdır.

Ulaşım olarak hem karayolu, hem demiryolu, hem de havaalanı gibi kolayca ulaşılabilecek bir konumdadır.

Tanıtım yeterli olmadığından doğa turizmi potansiyelinden yararlanılamayan bir durumdadır.

Bilecik ilinin tabiat turizmi potansiyelinden daha iyi yararlanılabilmesi için öncelikle Valilik himayesinde stratejik planın hazırlanması gerekmektedir. Bilecik doğal kaynak değerlerinin tanıtımını çalışacak ve kaynak oluşturacak çalışma grubunun oluşturulması gerekmektedir.

Tanıtımla ilgili özel bir fon oluşturulmalıdır. Tabiat  Turizmi Master Planı’nın bulunan her bir etkinlik için ayrı bir detay alt plan oluşturması gerekmektedir. Bilecik Bisiklet turu güzergahları, Bilecik ili yürüyüş yolları, su sporları alanı gibi. Eğitim, rehberlik, tanıtım gibi faaliyetlerle turizm etkinliklerine ulaşılabilirlik sağlanmalıdır. Doğa ve ekoturizm konusunda rehberlik edebilecek kişilerin yetiştirilmesini sağlayacak eğitim programları oluşturulmalıdır. Bilecik ekoturizmi konusunda girişimcilik eğitimi verilmeli ve girişimci yetiştirilmelidir” dedi.

Çalıştay raporu sonucunun ardından 2017 yılında tabiat turizmi kapsamında yapılan çalışmalara da değinen Nezir Ayhan, “Bilecik’te pedallar tabiat turizmi için dönüyor etkinliği 09.07.2017 tarihinde Küçükelmalı Tabiat Parkı’nda 70 bisikletçinin katılımı ile gerçekleşti. Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkı’nda Bilecik Avcı Dernekleri üyeleri ile tabiat turizmi etkinliği yapıldı. Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkı katılım sağlayan 100 avcı ve ailelerine tanıtıldı”dedi.

Ayhan; sonuç kısmında ise, “İlimizde tabiat turizmi için kaynakların bulunduğu ancak bu kaynakların etkin ve verimli bir şekilde kullanılabilmesi için belirtilen zayıf noktaların ele alınarak uygun çözümlerin üretilmesi gerektiği görülmektedir.

Bu kapsamda yerel yönetimler, kamu kurum kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları ile yöre halkına görev düşmektedir. Girişimcilerin teşvik edilerek eğitilmesi durumunda Bilecik ilinin tabiat turizmi gelirlerinden büyük oranda yararlanacağı kanaatine varılmaktadır” ifadelerine yer verdi.

ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM GÖREVLİSİ SERHAT BİNGÖL:

“TURİZM İÇİN KIRSAL VE İNSAN KAYNAKLARINI ORTAYA KOYMAMIZ LAZIM''

Turizmde ki akademik çalışmalardan bahseden Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Görevlisi Serhat Bingöl ise sunumunda turizm için kırsal ve insan kaynaklarının orta konulması gerektiğini vurgulayarak, “yerel halkın mevcut kırsal kaynakları kullanarak girişimci olması gerekiyor. Gençlerimiz okullarını bitirdikten sonra güneye gidip otellerde çalışmaya kaçıyorlar. Ama bu gençlere devletimiz bir destek olsa, bir kanun olsa bu gençlerimiz de köylerine, kasabalarına gidip pansiyonlarını açsa, kırsal turizmi geliştirip üretim yapsalar. Böylece bu turizm atılımları tüm ülkede yapılmış olur. İhtiyacımız olan bu gençliğe destek olalım. Bilecik için öncelikle doğa sporları ve çevre illere yönelmemiz lazım. Şuan için uluslararası bir cazibe söz konusu değil. Bilecik için iki çerçeve koymamız lazım biri macera turizmi, biri de bu çalışmaları tüm Bilecik’e yaymamız lazım. Bir diğer husus da turizm çalışmalarında turizm öğrencilerinin de bu işin içinde olması gerekiyor” dedi.

Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Görevlisi Burçin Sönmez de, katılımcılara ekolojik turizmin dünyada ve bölgede önemini ve uygulama alanlarını aktardı. Ekoturizmin doğayı ve çevreyi koruduğundan bahseden Sönmez, turizmin yapacağı büyük istihdama dikkat çekerek, yerel halkın kalkınmasına yapacağı katkıyı anlattı.

BİSİKLETLİLER DERNEĞİ BİLECİK TEMSİLCİSİ YAVUZ:

“TEMİZ ÇEVRE VE SAĞLIKLI ULAŞIM İÇİN BİSİKLETLİ YAŞAM VE SPORA İLİŞKİN AKTİVİTELERİMİZ DEVAM EDECEK''

Bisikletliler Derneği Bilecik Temsilcisi Hakan Yavuz ise oturumda yaptığı konuşmada, Bisikletliler Derneği Bilecik Temsilciliği olarak gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında bilgi verdi.

Bilecik'te temiz çevre ve sağlıklı ulaşım için bisikletli yaşam ve spora ilişkin faaliyetlerinin devam edeceğini kaydeden Yavuz, ''Bilecik Temsilciliği olarak özellikle son 5 yılda üyelerimiz ve vatandaşlarımızla birlikte sağlıklı ve bisikletli yaşama dikkat çekmek, bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla birçok etkinlik düzenleyerek katılımcıların bilgisine sunduk. Bu faaliyetlerimizi gerçekleştirmede bizlere katkı sunan Valiliğimiz ve Belediyemizin yetkilileri başta olmak üzere bütün paydaşlara teşekkür ediyorum. Bundan sonra da bisikletli yaşamı ortaya koyma ve bu konuda farkındalık oluşturmak için ilimizdeki bütün kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde çalışmaya hazırız ve bu konudaki bütün etkinliklerde paydaş olmak istiyoruz'' ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim