Bilecik Arena programı bu hafta ilimizdeki özel okul sahipleri ve yöneticilerini ağırlarken pendemi sürecinde eğitimin nasıl olması gerektiği enine boyuna masaya yatırıldı.

Sınav Eğitim Kurumları İlk ve Ortaokul Müdürü Kerem Fırat Yıldız, Özel Bilecik Edebali Anaokulu ve Özel Bilecik Edebali Şehir İlkokulu Sahibi Özgür Güzel ile Mor Mavi Eğitim Kurumları sahibi Aliye Ayaz basın mensuplarının eğitim ile ilgili sordukları soruları yanıtlarken her üç yönetici tarafından da özel okulların her yönüyle eğitime hazır olduğu belirtildi.

“BİZ BUNA ÖNCEDEN KENDİMİZİ HAZIRLADIK”

Özel Bilecik Edebali Şehir İlkokulu Sahibi Özgür Güzel, “Bakanlığın geçtiğimiz eğitim-öğretim sezonunda 16 Mart itibariyle eğitim ve öğretime uzaktan devam edilmesi kararı verildi. Bu süreç periyotlarla uzatılarak 1 Hazirana kadar devam etti.Yarıda kalan bir eğitim-öğretim sürecinden bahsediyoruz. Bazı çocuklar 1.sınıf çocukları okumayı,yazmayı tam olarak pekiştiremeden,tam olarak öğrenemeden eğitim ve öğretimlerine uzaktan devam etmek zorunda kaldılar.Büyük çocuklar biraz daha şanslıydı,kendi iradeleri ile eğitimlerine devam edebildiler.Daha sonra Bakanlık dedi ki: ‘Biz 17 Ağustosta telefi eğitimine başlıyoruz.’ 17 Ağustosta yüz yüze telafi eğitimi bir önceki yılın programını tamamlayacağız 3 haftalık süre içerisinde daha sonrada, ‘31 Ağustos itibariyle de yeni eğitim-öğretim yılı ile ilgili de faaliyetlere başlanacak,yüz yüze yapılacak’ denildi. Fakat, 17 Ağustosa 3 gün kala Bakanlık, ülkedeki pandemi koşulları ağırlaşmaya başladığından önce, ‘ 17 Ağustosta da biz telafi eğitimini uzaktan öğrenimle yapacağız,sonra yeni eğitim-öğretim yılını da uzaktan öğretimle başlatacağız’ diye kamuoyuna açıklama yaptı.

Biz neler yaptık? Bir önceki yıldan Mart ayında pandeminin yarattığı o kaos ortamında aldığımız önlemler,yarattığımız uzaktan eğitim programlarını bir yıl önce deneyimlemiştik.Sonuç itibariyle hızlı bir şekilde uzaktan öğretime başladık.Sokaklar mı güvenli,okullar mı güveli?Sokalar maalesef denetimsiz.Biz velilerimizi tanıyoruz.Çocuğunu okula göndermekte tereddüt yaşıyor ama yolda geçerken görüyoruz çocuk sokakta diğer arkadaşlarıyla oynuyor.Sokakla denetimsiz.Yani bu noktada,okullar denetimli,okullar kesinlikle yüz yüze eğitime başlamalı.Çünkü,bir nesil pandeminin ne kadar süreceği belli değil,bu kaos ortamının dünyada ne kadar süreceği belli değil,eğitim işi aksamamsı gereken bir konu.Yani ilkenin geleceğini oluşturan bugünün gençleri kesinlikle yüz yüze eğitimden mahrum kalmamalı.Yani eğitim kalsın diğer yerler ihmal edilebilir diye bir şey söz konusu olmaz.

Okullarımız hazır mı? Özel okul sahipleri olarak zaten biz buna önceden kendimizi hazırladık. Hem fiziki alanlarla hazırladık, hem mental olarak kendimizi hazırladık.Biz yüz yüze eğitime tamamen hazır durumdayız.Bilecik özelinde bütün okullar hazır durumda.Devlet okullarında derslik sayısı yetersiz olduğu için şu uzaktan öğrenim yapıldığını düşünüyoruz.Derslik sayıları prefabrik yapılarla artırılabilirdi.Devlet bu konulara ciddi bir bütçeler ayırabilirdi diye düşünüyoruz.Mart ayından bu yana maalesef hiçbir yerde ilave bir bina ilave bir tesisi yapılmadı.Zaten devlet okulları kalabalık okullar.Hani o noktada da o kalabalığı karşılayacak,pandemi tedbirlerini alabilecek fiziki imkanlara sahip olamadılar diye düşünüyorum.” dedi.

“SOKAKLARA GÖRE OKULLAR DAHA GÜVENİLİR”

Mor Mavi Eğitim Kurumları sahibi Aliye Ayaz ise,‘Eğitim-öğretim’ dediğimiz zaman öğrencilerle göz teması bizim için çok önemli.Her eğitimcide aynı şeyi söyler.Uzaktan eğitimde biz maalesef bunu yapamıyoruz.O çocuğun gözünün içine bakabilmek,ne hissettiğini, o an anlayabilmek bizim için zaten kili,t noktadır .Sonuçta mental bilgi her şekilde her yerde verilir ama duygusal yakınlığı hissedebilmemiz için göz temasının kurulması gerekli.Tabi ki yüz yüze eğitimi destekliyoruz ama şöyle bir gerçeklik var;bir insan ömründe kaç kez pandemi ile karşılaşır.buna karşı nasıl tedbirler alır bunların hiç birisini bilmiyorduk.Hiç karşılaşmadığımız bu süreçte Mart ayında pandemiye yakalandık. ‘Önce sağlık’ diyoruz .Ama bir gerçeklikte var ki,yüz yüze eğitim olmadan da bu iş olmuyor.Şuradan çıktığımızda bakalım köşe başında çocuklar maskesiz ve korunmasız bir şekilde birlikteler.Bu noktada hiçbir denetim mekanizması da söz konusu değil.Ama o çocuklar dışarıda olmak yerine bir okulda olsalar,devlet yada özel hiç fark etmez.Çünkü hepimiz bu ülkenin çocuklarını yetiştiriyoruz.En azından kontrollü bir şekilde sınıflar seyreltilmiş bir şekilde olursa zaten eğitim çok rahat bir şekilde ilerleyebilir.Kaldı ki Bakanlığımızda bu çalışmaları yapıyor diye düşünüyorum.

Sokaklar mı daha güvenli yoksa okul mu?Tabi ki de okul.Yani çocuğumun nerede olduğunu biliyorum,kime emanet ettiğimi biliyorum, kimlerle oturduğunu,etrafından alınan güvenlik tedbirlerini biliyorum.İnşallah en yakın zamanda yüz yüze eğitime başlayacağımız günleri iple çekiyorum.” şeklinde konuştu.

“PANDEMİ DIŞINDA DA SOSYAL MESAFE TANIMINA ZATEN UYUYORDUK”

Sınav Eğitim Kurumları İlk ve Ortaokul Müdürü Kerem Fırat Yıldız,okulların açılıp açıklamamsına yönelik belirttiği görüşlerinde şunları ifade etti:

“Tabi ki okullar hocalarımın da söylediği gibi sokaklardan çok daha güvenli. Çünkü bizler özel okullar olarak zaten normalimizde öğrenci sayılarımızın az olmasıyla, okullarımızın hacimlerinin geniş olmasıyla zaten normal şartlarda da pandemi dışında da sosyal mesafe tanımına uyuyorduk. Okullarımız zaten o anlamda, hijyenik,düzenli olarak sınıflarımızın dezenfekte işlemleri yapılır,kapı kolları silinir,çocukların temastan uzak kalması için gerekli çalışmalar yapılır.Bu anlamda ben okulların eğitim ve öğretime hazır olduğunu düşünüyorum.Yüz yüze eğitime bir an önce geçilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çevrimiçi eğitim evet yüz yüze eğitim kadar sıcak teması sağlayamayabiliyor ama,biz Bilecik’te Sınav Koleji olarak ilkokul,ortaokul ve lise düzeyimizde 16 Marttan itibaren kendi Sınav TV kanalımız aracılığıyla önce video anlatımlı dersler akabinde öğleden sonra çevrimiçi canlı derslerimiz aracılığıyla eğitim öğretim faaliyetlerimize yazında devam ettik.”

Özel okul sahipleri ve yöneticilerinin açıklamaları doğrultusunda Bilecik’teki özel okulların eğitime hazır oldukları belirlenirken,devlet okullarının ne derece eğitime hazır halde oldukları ise merak konusu oldu.

Editör: TE Bilişim