Bilecik İl Özel İdaresi, ilimizde kuraklık görülmeye başladığını duyurdu. 2013 yılında yağışlarda meydana gelen azalma sonucu doğal ve yapay su depolarındaki stokların azaldığını belirten yetkililer, vatandaşları suları dikkatli kullanmaları konusunda uyardı. İl Özel İdaresi’nden yapılan açıklama şu şekilde:

Dünyanın içinde bulunduğu küresel ısınma ve iklim değişiklikleri sonucu ilimiz ile yakın coğrafi bölgelerinde, kar ve yağmur yağışlarının önemli ölçüde normal seviyelerin altına düşmesi ve düzensiz oluşu nedeniyle bulunduğumuz dönemde yer altı ve yer üstü su kaynaklarında azalmalar meydana gelmiş ve hidrolojik kuraklık görülmeye başlanmıştır. Buna bağlı olarak, yeraltı doğal su depoları (akiferler) ile yerüstü yapay su rezervuarlarında su seviyeleri hızla azalmakta ve bu süreçte suya olan ihtiyacın da artması ile birlikte ters orantılı olumsuzluklar yaşanmakta ve devam edeceği de düşünülmektedir.

İlimiz köy ve bağlılarının mevcut su kaynaklarındaki azalma ile birlikte, hali hazır tarımsal sulama, içme ve kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanmasında yetersizlik ortaya çıkmaktadır. Bu yetersizliğin devam etmesi, günlük hayattaki bulaşıcı ve salgın hastalıklar gibi birçok olumsuzlukları da beraberinde getirecektir.

İçme ve kullanma suyu ile tarımsal sulama ihtiyaçlarını karşılayan yer altı su sondajları, yer üstü su membaları ve yapay su rezervuarlarındaki mevcut suların daha etkin ve tasarruflu kullanılarak söz konusu kurak sezonun atlatılması için gereken kısa vadeli tedbirlerin alınması son derece önem arz etmektedir.

 

Bahse konu bu tedbirler;

- Sular kontrol altına alınmalı ve hane abonelerine mutlaka sayaç taktırılmalı
- İçme suyu amaçlı kullanılan sulardan bahçe, tarla vb. tarımsal sulama yapılmamalı,
- Su iletim hatları ile ev şebekelerindeki arızalar giderilmeli,
- Tesislerden kaçak ve kontrolsüz su alımı engellenmeli,
- Tarımsal amaçlı kullanılan su kaynaklarının kullanımında eski sulama (salma sulama vb.) yöntemleri terk edilerek basınçlı, damlamalı vb. modern sulama sistemleri kullanılmalı,
-Büyük tarım arazileri için hali hazır kurulu ortak sulama tesislerinden istifade edilmelidir.

 

Sonuç itibariyle İlimizde hidrolojik kuraklığın yaşandığı şu günlerde herhangi bir olumsuzluğa mahal verilmemesi için, İlimiz köy ve bağlılarında alınması belirtilen kısa vadeli tedbirlerin hızlı ve etkin bir şekilde uygulanması / uygulatılması ve takibi kaymakamlıklara ve köylerimize bildirilmiş olup kamuoyuna duyurulur.

Editör: TE Bilişim