Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Ömer Yel, yayınladığı yazılı basın açıklaması ile İl Milli Eğitim Disiplin Kurulu’nun aldığı kararları eleştirdi. İl Milli Eğitim Disiplin Kurulu’nun taraflı davrandığını öne süren Yel, kurulun işleyişinde yanlışlıklar olduğunu belirtti. Yel, bazı ilçe milli eğitim ve okul ve kurum müdürlerinin ceza aldığını ve bunların raporlarla sabit olduğunu belirtirken itirazlar sonucunda cezaların kaldırılmasını sert bir şekilde eleştirdi. Yel, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Kuruluşu anti demokratik”

“Kuruluş yapısı ile zaten antidemokratik olan İl Milli Eğitim Disiplin Kurulu son zamanlarda yandaşları aklama kurulu haline geldi. Kuruluşu antidemokratik diyorum çünkü Disiplin amirleri ve disiplin kurulları yönetmeliğine göre bir Vali Yardımcısı, İl Milli Eğitim Müdürü, Maarif Müfettişleri Başkanı ve İl Milli Eğitim Müdürü’nce önerilip valilik tarafından görevlendirilen biri ilkokul, biri lise olmak üzere iki okul müdüründen oluşan bir kurul ne kadar demokratik olabilir. Mesela; Maarif Müfettişleri Başkanı, sicili tertemiz olan ama hasta olduğu için Halk Eğitim Merkezi bünyesindeki derse katılamayan öğretmenin yapmış olduğu itiraza red oyu verirken, suçu sabit olan İlçe Milli Eğitim Müdürünün itirazına kabul oyu verebilmektedir.

“Ceza almamış gibi akça pakça olmuşlar”

İlçe milli eğitim müdürlerinin itiraz dosyalarında kendi bünyesinde çalışan maarif müfettişlerinin hazırladığı dosyalara bile sahip çıkmamakta, sendika temsilcisinin görüşü doğrultusunda oy kullanabilmektedir. Doğruyu söylemek gerekirse, İl Milli Eğitim Müdürünün teklifi ile Valilikçe atanan kurulda kendilerini denetleme yetkisi bulunan üç amiri bulunan okul müdürleri ne kadar tarafsız ve objektif karar verebilir.

Sendikamıza ulaşan bilgilere göre son zamanlarda haklarında soruşturma açılmış ve yapılan soruşturmalar neticesinde suçluluğu soruşturma raporu ile sabit olan ve ceza verilen bazı ilçe milli eğitim ve okul/kurum müdürleri, İl Milli Eğitim Disiplin Kuruluna yaptıkları itirazlar sonucunda itirazları haklı bulunarak cezaları kaldırılmış ve sonuç itibariyle hiç suç işlememiş ve ceza almamış gibi akça pakça olmuşlardır.

“Yandaş olmayanların itirazları reddedilmektedir”

İl Milli Eğitim Müdürü’nce teklif edilip valilik tarafından görevlendirilen iki okul müdürü disiplin kuruluna girmeden önce soruşturma dosyasını incelemek istediklerinde soruşturma dosyasını ancak Maarif Müfettişleri Başkanı’nın odasında görebilmekte ve bu inceleme sırasında Maarif Müfettişleri Başkanı dosya hakkında bilgi verme adı altında ihsas-ı rey anlamına gelecek bir şekilde fikir beyan etmektedir.

Diğer taraftan haklarında sudan sebeplerle soruşturma açılıp ceza alan ancak yandaş olmayan idareci ve öğretmenlerin yaptığı itirazlar doğru düzgün müzakere bile edilmeden itirazları reddedilmektedir.

“Vicdanlarının sesine kulak vermelerini bekliyoruz”

Buradan hem kamuoyunu bilgilendirmek hem de İl Milli Eğitim Disiplin Kuruluna sesimizi duyurmak adına sesleniyorum. Yönetmelik değiştirilip İl Milli Eğitim Disiplin Kurulunun yapısı demokratik hale getirilinceye kadar kurul üyelerinin kararlarını, Milli Eğitim Müdürü’nün veya yandaş sendika temsilcisinin gözüne bakarak değil vicdanlarının sesine kulak vererek vermelerini bekliyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Editör: TE Bilişim