MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çatı aday formülü ile ülkenin tamamını kapsayan ve millet iradesini ortaya koyacak bir aday üzerinde yaptığı çalışmalarda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Bahçeli’yi ziyaret ederek Ekmeleddin İhsanoğlu ismini önermesi ve her iki parti liderinin bu isim üzerinde bütünleşerek, seçimi herhangi bir kaosa dönüştürmeden sonuca gitme arzusu şimdiden siyasi kulisleri hareketlendirdi.

Bu isim ile ilgili olarak CHP içerisinde farklı tepkiler ortaya çıkarken, MHP’de ise bu ismin memnuniyetle karşılandığı gözlendi. Bahçeli, “MHP de bu isim üzerinde bütünleşerek, seçimi herhangi bir kaosa dönüştürmeden, demokrasimizi güçlendirmek açısından sonuçlandırma arzusu olacaktır. Sayın CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve arkadaşlarının Türkiye’de çok değerli şahsiyetler bulunmakla beraber, değerli bir ismi önermesi bizi memnun etmiştir. Bu isim etrafında da çalışacağımızı belirtmek istiyoruz” görüşlerine yer verdi.

AK Parti’de de muhalefetin gösterdiği çatı adaya milletvekilleri ve partinin yetkili organları tarafından farklı görüşler belirtildi.

Muhalefetin çatı adayı olan Türk bilim tarihi profesörü, akademisyen, diplomat ve aynı zamanda yazar olan Ekmeleddin İhsanoğlu ile ilgili olarak Bilecik’te muhalefet partilerinin İl Başkanları ve iktidar Partisi AK Parti İl Başkanı’nın görüşlerini aldık.

Ana muhalefet Partisi CHP’nin Bilecik İl Başkanı Av. Çağatay Karaahmet, yaptığı değerlendirmede, tespit edilen ismin kendisi içinde sürpriz olduğunu vurgulayarak, çatı aday üzerinde şu anda yorum yapmanın çok erken olduğunu belirtti.

Karaahmet, “Cumhurbaşkanlığı seçimi Türkiye’de ilk kez halk tarafından yapılacak. Ancak şunu gözlemliyorum parlamenter sistemin alt yapısı cumhurbaşkanlığı seçimi için uygun değil bunun içinde anayasaya yasalar uygun değil kaldı ki kamuoyundaki tartışmalar Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra rejimin Başkanlık sistemine doğru gidileceği yönündedir. Başkanlık sistemine gidildiği anda da bana göre ülkede bir bölünme yaşanacağı aşikârdır. Dolayısıyla bu Cumhurbaşkanlığı seçimleri çok önemlidir, bu cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çatı aday tespit edilmesi çok önemlidir,  herhangi bir şekilde AKP’nin adayı olarak eğer Başbakan gösteriliyor ise bu diktatörlüğün önünün kesilmesi lazımdır.  Bu anlamda tehlikeli bir gidişat vardır, bir toplumu ayakta tutan birliklerin,  birisi din, birisi dil, birisi etnik köken birliğidir.  Fakat bu diktatörlüğe giden rejimde din birliğini kullanarak etnik köken ve dil ayrıştırmasına gidilerek bu coğrafyanın bölünmesi düşünülmektedir diye düşünüyorum.  Bunun engellenmesi açısından Cumhurbaşkanlığı seçimleri çok önemlidir, genel merkezimiz ve genel başkanımız bu konuda çok çalışma yaptı. MHP’nin genel başkanı da bu konuda çalışmalar yaptılar, tespit edilen isim bana da sürprizdir. Türkiye’deki tüm örgütlere sürpriz bir isimdir. Ama tespit edilen çatı aday üzerinde şu anda yorum yapmak çok erkendir,  adayın iyi irdelenmesi, adayın iyi gözlenmesi ve gözlemlenmesi, geçmişinin iyi araştırılması gerekmektedir. Özellikleri bellidir, Cumhuriyet’e sahip çıkan, bu coğrafyaya sahip çıkan, bu coğrafya üzerinde yaşayan halklara sahip çıkan ve en önemlisi de vatanseverlik duygusunun olmasıdır bizim için. Diğer başkanlar üzerinde yapılan görüşmelerde bu ismin bu özelliklere sahip olduğu anlaşılmış ki, bu isim telaffuz edilmiştir. Bizim gönlümüz elbette Cumhuriyet Halk Partisi’nin ocağından yetişen bir adayla cumhurbaşkanlığı seçimine girilmesiydi, ama şuna da dikkat çekiyorum,  Cumhurbaşkanı anayasada belirtildiği gibi partiler üzeri bir makamdır, devletin başıdır, Türk ordusunun komutanıdır, dolayısıyla belki de bu tespitlerde genel başkanlığımız bütün bunları göz önünde bulundurmuştur. Ama şu an yine aynı şeyi söylüyorum, bu yorumlar için birazcık erken, biraz daha taşların yerine oturması gerekiyor.” görüşlerine yer verdi.



MHP İl Başkanı Sabri Eraslan ise yaptığı değerlendirmede, “Milliyetçi Hareket Partisi olarak Cumhurbaşkanlığı seçim süreci başladığında Genel Başkanımız Devlet Bahçeli Türkiye’de bütün halkları kucaklayacak o makama yakışır birini aday göstermek için çalışmalara başladı.” diyerek şu ifadeleri kullandı:

 “Bu çalışmalarda mecliste grubu bulunan ve meclis dışında kalan partilerle istişare yaparak görüş alışverişinde bulundu. Sivil toplum örgütleriyle ve dernekler ile cumhuru temsil edebilecek kapasitede birini aday göstermek için çalışmalara çok önceden başladı. Geçtiğimiz hafta bu konu merkez yürütme kurulunda da görüşüldü. Daha sonra benimde katıldığım il başkanları toplantısı düzenlendi. Bu toplantıda ülkemizin milli menfaatlerini bilen manevi menfaatlerini gözetecek bir aday üzerinde çalışıldığı söylendi. Bu söylenirken de yanlış bir anlaşılma olmasını istemem. Biz diğer siyasi partilerle ittifak yapmıyoruz. Milletimizin milli ve manevi değerlerine sahip çıkacak bir aday üzerinde uzlaşıyoruz. Tabi onlarda bu ülkede yaşayan insanlar, hep birlikte ülkemize, Cumhuriyetimize sahip çıkacak bir adayda buluşuyoruz. Bu aday da dün itibariyle Genel Başkanımızın da olduğu toplantıda açıklandı. Porf. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu. Kendisi İslam Konferansı Örgütünün Genel Sekreterliğini yaptı. Tabi, kamuoyunda fazla tanınmıyor diye duyuyoruz, fakat kendisi dünya çapında makaleleri, kitapları, çalışmalarıyla akademik kariyer yapmış bir insan. Dünyada ve ülkemizde kendisini kanıtlamış bir değer. Bu sebeple, Cumhuriyetimizin kazanımlarını, demokrasiye bağlılığı geliştirecek bir aday olarak lanse ettik ve MHP olarak da Ekmeleddin İhsanoğlu’nun arkasındayız, bütün çalışmalarımızda ona destek vereceğiz. Genel Başkanımızın dediği gibi Cumhurbaşkanlığı ayrı bir makamdır. Milleti kucaklayacak, kardeşliği, birlik ve beraberliğimizi yoğuracak bir makamdır. Oraya yakışan bir şahsiyeti oturmak için çalışıyoruz. Genel başkanımızı n dediği gibi geçmişinde şaibe olan, milleti ayrıştırıcı birini yakışmayacağını söyledi. Diğer yandan bu uzlaşının çatısı, temeli yok deniliyor. Esasında MHP’nin çatısı 46 yıla dayanıyor. Çatısı da temeli de olan güçlü bir partiyiz. Bu çatı çökerse altında hepimiz kalacağız.”

MHP İl Başkanı Eraslan parti içinde çatı adayına karşı bir çatlak ses olmadığını belirtirken, “MHP olarak genel merkezde herhangi bir çatlak ses yoktur. İl başkanları olarak ise liderimize biat etmiş kişileriz. Liderimiz ne derse bizde ona uyarız. Bu görüşmeler bir günde olan şeyler değil. Görüşmeler Cumhurbaşkanlığı seçim süreci başladığı günden bu güne sivil toplum kuruluşlarıyla istişare yapılarak gelindi. Genel merkezde görüşüldü, il başkanlarına isim olarak açıklanmadı ama o makama yakışacak kriterler belirlendi. Bizlerde ona göre adayımıza destek veriyoruz ve arkasında duruyoruz.  Diğer siyasi partiler içerisinde çatlak sesler olabilir. Belirlenen adayın artısını değil de eksisini arayanlar olacaktır.” dedi.

“Seçimlerde birinci turda sonuç alınamayabilir” diyen Eraslan açıklamasını şu şekilde sonlandırdı: “Ancak ikinci turda milletimiz Diyarbakır’da olan olaylara ve Habur’da yaşanan olaylara sessiz kalanlara dersini vereceğiz. MHP’nin oyları ile diğer siyasi partilerin oyları mevcut iktidar partisinin oylarına eşit durumda bulunuyor. Bu durumda ikinci turda kimlerin iktidar partisi ile ittifak yaptığının göreceğiz.  İkinci turda diğer siyasi partilerde safını belirleyecektir.” dedi. Bizim çatı adayımızdaki düşünce AKP tabanından da oy alabilecek bir aday olmasıydı. Bu doğrultuda çalışmalar yapıldı. Doğu ve Güneydoğu Bölgesinde yapılan çatışmaların da etkisiyle AKP tabanının çatı aday üzerinde uzlaşacağı fikrindeyiz. İktidar partisi kendi kendine Türkiye’yi bataklığa sürüklüyor. Burada Ahmet Davutoğlu’nun basiretsizliği komşularımız üzerinde bizi itibarsızlaştırdı. Bütün komşu ülkelerle kavgalı durumdayız. İçeride ve dışarıda Türkiye’nin huzurunu bırakmadılar bu durumda Cumhurbaşkanlığı seçimlerini etkileyecektir. Adayımızın ülkemiz için hayırlısı olacağını diye düşünüyorum. Hayırlısıyla kavgamız, gürültüsüz bir seçim geçiririz diye umuyorum.” 





         İktidar cephesinden AK Parti İl Başkanı Ramazan Kurtulmuş da,  muhalefetin çatı aday olarak ortaya koyduğu isimin kendi iradelerini yansıtmadığını düşündüğünü bu ismin başka bir irade tarafından ortaya konulduğunu düşündüğünü, bu ismin muhalefetin iradesini yansıttığı noktasında şüpheleri olduğunu belirterek, “Cumhurbaşkanlığına aday gösterme noktasında muhalefet partileri bir çalışma başlattılar. Gerek kendileri parti içerisinde siyaset yapan ve yapmış olanlardan, gerek dışarıdan ülke insanının siyasette tanıdığı bürokratlar, siyasiler ile ilgili bir çalışma oldu bunları hep ulusal basında izledik. Sonuç itibariyle bir araya gelip Ekmeleddin İhsanoğlu üzerinde mutabık kaldılar. Tabi bu kamuoyunda bugüne kadar konuşulmamış bir isimdi. Ben kaynağının ne olduğunu bilmiyorum, kimler tarafından tavsiye edildiği hakkında bir bilgimiz yok ama direkman kendi görüşlerinin olduğu noktasında benim şüphelerim var. Başkaları veya birileri tarafından bu ismin tavsiye edildiği noktasında şüphelerim olduğunu söylüyorum. Tabi muhalefetin adayı çıkar netice itibariyle bu bir yarıştır. Muhalefetin adayının kendi iradelerini belirlediğini ben tam anlamıyla düşünmüyorum. Onların adayı belki başka iradelerin adayı olacak ama bizim adayımız tamamen Türk Milleti’nin iradesinin adayı olacak. Türk Milleti ilk defa kendi Cumhurbaşkanın kendisi vereceği oylarla seçecek. Bizim göstereceğimiz adayda ilk turda Türk Milletinin Cumhurbaşkanı olarak seçilecek. Ama muhalefetin adayınının da çok milli iradeyi yansıtacağını düşünmüyorum açıkçası, başka iradelerin de bu işe müdahil olduğunu ve bu konuda öneride bulunduğunu muhalefetinde bu konuda birleştiğini düşünüyorum” dedi.

            Ekmeleddin İhsanoğlu’nun AK Parti’de nasıl karşılandığı sorumuza Kurtulmuş, “AK Parti tabanının görüşü de, duruşu da bellidir. AK Parti millet tarafından kuruldu millet iradesini, desteğini yıllardır alıyor her girdiği seçimden 1. Parti olarak çıkıyor. Bu bizim için çok önemli değil. Biz kendi adayımızı koyarak milletimizin bu zamana kadar verdiği destekle 1. Turda da kendi adayımızı millet desteğiyle seçeceğiz” dedi.

            Sizin kendi adayınız AK Parti’nin Cumhurbaşkanı adayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan diyebilirmiyiz şeklindeki sorumuza ise Ramazan Kurtulmuş, “resmi bir açıklama olmadan birşey diyemeyiz.  O konudaki istişareler oldu ve şuanda istişareler daha devam ediyor, resmen öyle diyemeyiz” dedi.

 

Editör: TE Bilişim