Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası’nın Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından yürütülmekte olan 2014 yılı Teknik Destek Programı kapsamında sunmuş olduğu Uzaktan Eğitim Tekniği ile yürütülecek olan “Dış Ticarete Değer Katıyoruz” konulu projesi onaylandı.

Bilecik Ticaret Sanayi Odası ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi işbirliği çerçevesinde Öğretim görevlisi Mesut Kaplan tarafından hazırlanan ve Uzaktan Eğitim tekniği ile yürütülecek olan bu projemiz ilimizde eğitim alanında da bir ilk olacak ve sistemin başarılı olmasıyla firmalarımıza ve kursiyerlerimize daha sonra yapılması planlanan eğitim ve uygulamalar için de örnek teşkil ediyor.

İHRACATA OLAN İLGİ ARTIYOR

Proje hakkında bilgi veren Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Uzun, “Ülkelerin giderek birbirine daha bağımlı hale geldiği ve uluslararası ticaretin ortak kuralları çerçevesinde serbestleştiği küreselleşme sürecinde, ülke kalkınmasında önemli rolü bulunan dış ticaretin daha etkin yürütülebilmesi için, dış ticaret çalışanları ile dış ticaret mevzuatını tüm yönleriyle öğrenmek isteyen kişilere bu eğitimle dış ticaret konusunda kapsamlı bilgi vermek ve operasyonel uygulama becerisi kazandırmayı hedeflemekteyiz. Bilecik’te son yıllarda ihracata olan ilgi giderek artmaya başlamıştır. İl nüfusumuzun TR 41 bölgesine göre çok düşük olmasına rağmen 2013 yılının ilk yedi ayında Türkiye’deki 31 ili geride bırakabilmiştir. 2013 yılında 44 firma 61.537.000 dolar ihracat yapmıştır. İlimizde Seramik ve doğaltaş sektörleri ihracatın liderliğini sürdürmektedir.

Ayrıca üyelerimiz arasında gerçekleştirdiğimiz ankete göre ilimizdeki firmaların % 85’inden fazlası ihracat işlemlerinin kolaylaştırılması için girişimlerde bulunulmasını ve dış ticaret konusunda eğitim düzenlenmesini talep etmektedir. Dolayısıyla ihracat işlemlerini bilen, dış ülkelerdeki müşterilerle sağlıklı iletişim kurabilen eğitimli personel ihtiyacının giderilmesi adına onaylanan bu projemiz ile bir nebze olsun katkıda bulunma imkanı elde edilecektir. Ayrıca Bilecik TSO olarak ilimizin ihtiyaçları doğrultusunda Avrupa Birliği ve Kalkınma Ajanslarına projeler hazırlayarak ilimizin bu desteklerden faydalanması için yoğun çaba sarf ediyoruz.” dedi.

UZAKTAN EĞİTİM TEKNİĞİ UYGULANACAK

Projenin detayları hakkında bilgi veren Fevzi Uzun, Projemiz kapsamında ilimizde 40 kursiyerin eğitimi planlanmakta olup, 30 kursiyerin odamız üyelerinin taleplerinden, 10 kursiyerin ise İşkur İl Müdürlüğümüze talepte bulunan firmalardan veya eğitim almak isteyenlerden oluşacaktır. Bu projenin en önemli taraflarından birisi ise uygulanacak uzaktan eğitim tekniği yöntemidir. Bu teknik mevcut üye profilimizdeki çalışanların eğitimi için en uygun yöntem olacaktır, kursiyerlerimiz işlerini aksatmadan istediği zaman diliminde kendi çalışma temposuna göre dersleri takip edebilecektir. Günde ortalama iki yada üç saatlik ders yoğunluğunun olacağı yaklaşık 1 aylık bir program hedeflemekteyiz. Uygulama ise, Eğitim materyalleri ile beraber kursiyerlerimize uzaktan eğitim için şifre dağıtılacaktır. Şifre imza karşılığı verilecektir. Süresi içerisinde eğitim programını takip etmeyen kursiyerin şifresi iptal olacaktır. Bir ders bitirilemeden bir sonraki derse geçilmeyecek fakat bitmiş derslere tekrar dönmek mümkün olacaktır. Eğitim süresi tamamlandığında bir değerlendirme sınavı yapılacaktır. Sınavı geçenler sertifika, geçemeyenler ise katılım belgesi alacaktır.

İlimizin geleceği ihracatın çeşitlendirilmesi, seramik ve maden sektörlerinin yanında yeni sektörlerin de geliştirilerek ihracatın arttırılmasına bağlı olduğunu düşünüyoruz. Böylece sektörlere verilen destekler yerini bularak katma değeri yüksek olan üretimlerin yapılması sağlanabilecektir. Bu proje sayesinde kursiyerlerimiz mesleki bilgi ve tecrübelerini artırmış olacaklardır. Firmalarımız ise ihtiyaç duydukları nitelikli, kalifiye ihracat uzmanlarına daha kolay ulaşabileceklerdir.”

 

Editör: TE Bilişim