Cafer Elmas

Pozitif İş Güvenliği Sağlık Eğitim Hizmetleri Tic. Ltd. Şti. ortaklarından Dr. Ahmet Erensayın şok bir iddiada bulunarak, kazandıkları ve kendilerine tebliğ edilen İl Özel İdaresi iş güvenliği ihalesini AK Parti Milletvekili Fahrettin Poyraz'ın kardeşinin sahibi olduğu İris Akademi İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Danışmanlık İnşaat Gıda Otomotiv Tic. Ltd. Şti. firmasının itirazı üzerine iptal olduğunu belirtti ve iptal kararını Sayın Poyraz'ın etkilediğini iddia etti.

Pozitif İş Güvenliği Sağlık Eğitim Hizmetleri Tic. Ltd. Şti. ortaklarından Dr. Ahmet Erensayın gazetemize gönderdiği basın açıklaması şu şekilde:

"16.12.2014 tarihinde Bilecik İl Özel İdaresi’nin yapmış olduğu “Bilecik İl Özel İdaresi İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmet Alım İşi” ihalesine katıldık. İhaleye 4 firma davet edilmiş, bu firmalardan 3’ ü ihaleye iştirak etmiştir.

İhale komisyonuna dosyaların sunulması akabinde ihale başlamış ve dış zarf incelemesine geçilmiştir.

Dış zarf incelemesi esnasında katılımcı firma olan Bilecik Ada Ortak Sağlık Güvenlik Birimi Eğitim İnşaat Medikal Tic. Ltd. Şti. dosya dış zarfı uygun olmadığından elenmiş ve komisyona sunduğu dosya açılmadan firma yetkilisine iade edilmiştir.

Diğer katılımcı firmaların dış zarf incelemesi yapıldıktan ve uygun bulunduktan sonra dosya incelemesine geçilmiştir. Teklif Mektup ve Cetvelleri’nin incelenmesi sırasında İris Akademi İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Danışmanlık İnşaat Gıda Otomotiv Tic. Ltd. Şti. firmasının teklif cetvelinde aritmetik hata yapıldığı, teklif edilen birim fiyat ile miktarın çarpımı sonucunun tutarı sağlamadığı tespit edilmiş ve adı geçen firmanın teklifi geçersiz sayılarak değerlendirme dışı bırakılmıştır.


Sonrasında ikinci oturuma geçilmiş ve ilk teklif ettiğimiz fiyatın aynısı tekrar teklif edilmiş, devamında ihale tek eksiksiz dosya sunan katılımcı firma olarak uhdemizde kalmıştır. Ayrıca, ihale esnasında komisyona "İlk teklif ettiğimiz fiyatı yazabilir miyiz? Yoksa indirim mi yapmamız gerekiyor" diye şifahen sorduğumuzda komisyon başkanı cevaben "Hayır, ilk sunduğunuz teklifi yazabilirsiniz" demiş ve komisyona danışılarak ilk verdiğimiz teklifin aynısı geçerli olmak suretiyle, son teklifimiz olarak ihale komisyonuna sunulmuştur. Teklif ettiğimiz fiyat ihaleyi yapan kurum tarafından tespit edilen yaklaşık maliyetin de altındadır. Bu konuyla ilgili de komisyonda ihale öncesi ve sonrasında herhangi bir şikâyet dile getirilmemiştir ve tarafımızca da, görüldüğü üzere herhangi bir suiistimal olmamıştır.

İzleyen süreçte İris Akademi İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Danışmanlık İnşaat Gıda Otomotiv Tic. Ltd. Şti. ihale dışı bırakılmalarına itiraz etmiş ve komisyonun aldığı karar neticesinde itirazı reddedilmiştir.

26.12.2014 günü uhdemize tebliğ edilen kararda ihalenin tarafımızda kalmış olduğu kararını beklerken, söz konusu ihalenin 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 39. Maddesi gereğince iptal edildiğini üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız.




Görüldüğü üzere, firmamızın ihale süreciyle ilgili hiçbir hatası ve eksiği olmamasına rağmen, uhdemizde kalan ihalenin iptal edilmesi sonucu doğmuş ve firmamız mağdur edilmiştir.

Tebliğ edilen madde ve karara istinaden ihalenin iptal edilmesi ihalenin yapıldığı kurumun tarafsızlığına gölge düşürmektedir. Katılımcı firmaların ihaleler konusunda bilgisizliği ve hatalarının faturası firmamıza mı kesilmek istenmiştir? Yoksa, İris Akademi İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Danışmanlık İnşaat Gıda Otomotiv Tic. Ltd. Şti. firmasının, Adalet ve Kalkınma Partisi Bilecik Milletvekili Dr. Fahrettin POYRAZ’ın kardeşi Kamil POYRAZ’ın yönetiminde olması kararı etkilemiş ve adı geçen firmanın kazanamadığı ihale iptal edilerek bu firmaya tekrar bir şans mı kazandırılmak istenmiştir?

Bu sorular aklımızda soru işaretleri oluşturmuş ve şirketimizi rahatsız etmiştir. Durumun ivedilik ve samimiyetle açıklığa kavuşturulması ve durumun kamuoyunun bilgisine sunulması için bu basın açıklamasını yapma gereği doğmuştur.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Dr. Ahmet ERENSAYIN

 Pozitif İş Güvenliği Sağlık Eğitim Hizmetleri Tic. Ltd. Şti.


Editör: TE Bilişim