Cafer Elmas

         Bilecik Öğretmenevi’nde gelen içki yasağı nedeni ile 6 sözleşmeli personel işlerinden oldular.

TAPDD tarafından tüm illerdeki Öğretmenevleri’ne alkol yasağı konulmasına ilişkin yazı gönderildi.

Bilecik merkezinde bulunan ve oldukça da aktif halde çalışan hatta futbol maçlarında vatandaşların en çok tercih ettiği mekan olan Bilecik Öğretmenevi'nde de alkolün yasaklanması sözleşmeli işçilerin işine son verilmesine neden oldu.

Alkol yasağı ile birlikte işlerin azalması nedeniyle kapanan restaurantta çalışan sözleşmeli 6 personelin işine son verildi.

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (TAPDD) Tekel bayilerinin yanısıra üniversitelerin sosyal tesislerinde uygulamaya koyduğu alkollü içki satış yasağı kamu kurumlarına ait sosyal tesislere yansıdı.


Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Öğretmenevleri’nde alkol yasağı geldi. Basında çıkan haberlere göre Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Grup Başkanı Fevzi Durgun imzasıyla Türkiye genelindeki akşam sanat okullarını da bünyesinde bulunduran bütün öğretmenevlerine ve 81 il valisine, alkol satışının yasaklanması gerektiğini içeren resmi yazı gönderildi. 

Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmenevlerinde alkol satışıyla ilgili ne yapması gerektiğini, 25 Nisan 2013 tarihinde Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'na sorduğu belirtilerek, buradan gelen yanıtın da 18 Temmuz 2013 tarihli resmi talimata eklendiği görüldü. 

Yazıda, alkol satış yasağının olması gerektiği belirtilerek, “Öğretmenevlerinin asli fonksiyonlarının eğitim çalışanlarının konaklama ihtiyacını karşılamak olduğu, ayrıca yeme-içme, spor, eğlence ve eğitim ihtiyaçları için yardımcı ve tamamlayıcı birimleri de bünyesinde barındıran kurumlar olarak tanımlanmıştır. Yasaya göre; öğretmenevleri de her türlü eğitim-öğretim kurumları olarak tanımlanan madde kapsamındadır” denildi. 

Milli Eğitim Bakanlığı da bu yazışmayı tüm teşkilatıyla paylaştı. Bilecik Öğretmenevi de alkol yasağına uymak zorunda kaldı. Alkol yasağı ile birlikte Restaurantı kapanan Öğretmenevi’nde bu bölümde çalışan personelin işine son verilmek zorunda kalındı.


Dün işten çıkarılan personel ile toplantı yapan ve durumu kendilerine ileten Bilecik Öğretmenevi Müdürü Faris İdacı alkol yasağının işletmelerini vurduğunu ve her ay zarar ettiklerini bu yüzden restaurantı kapattıklarını belirterek bu bölümde çalışan personelin istemeyerek işlerine son verdiklerini söyledi.

Tazminat ve sosyal haklarını tamamen vererek 6 personelin iş akitlerine son verdiklerini belirten İdacı, işten çıkardıkları personele 10 işsizlik maaşı ödeyeceklerini ve yeni iş bulmak için bir takım görüşmeler içerisinde olduklarını söyleyerek işten çıkan personellerini yeni işlere yerleştirmek için uğraştıklarını ifade etti.

İşlerine son verilen sözleşmeli personeller 15 yıldan beri Bilecik Öğretmenevi’ne hizmet verdiklerini çoluk çocuk sahibi olduklarını ve işsiz kalmalarına çok üzüldüklerini belirttiler.

İşine son verilen bazı personel ise içki yasağının işlerine son verilmesinde etkili olduğunu fakat Öğretmenevi idaresinin de  ‘içki yok’ diyerek Restaurantı kapatıp otel müşterilerine hizmeti durdurduğunu bu yüzden işlerinden olduklarını iddia ettiler.

Editör: TE Bilişim