Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) İç Mimarlar Odası Bilecik İl Temsilcisi Ayşegül Göçmen, Ülkemiz ve Kıbrıs dahil olmak üzere toplamda 63 üniversiteden diploma alan, 60 bin civarındaki mezunu olan, İç Mimarların en büyük probleminin, temel mesleki ve insan haklarının ihlal edilmesi olduğunu belirtti.

Göçmen,İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin 27. Maddesince, Herkesin, yarattığı her türlü bilim, edebiyat ve sanat eserlerinden doğacak manevi ve maddi çıkarlarının korunmasına hakkı olduğunu,

fakat, mevcut uygulamalarda, iç mimarların, ürettikleri, sanat eseri olan projelerini resmiyete dökebilmek için kamu yetkililerince, eser haklarının ancak meslek mensuplarına devredilmesiyle işlem yapabilmekte olduğunu dile getirerek konuşmasında şunları ifade etti:

“Ruhsat föylerinin, proje müellifleri bölümünde iç mimarlara yer verilmemektedir. Planlı alanlar tip imar yönetmeliği nedeniyle, eserin oluşturulması sırasındaki mesleki denetim haklarımız engelleniyor . Bu davranış İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Ülkemiz Anayasasına aykırıdır. İç Mimarların, eser üretme ve üretilişini denetleme hakkı insan ve meslek hakkıdır ve hiç bir şekilde kısıtlanmamalıdır. ”

Sorunun çözülmesini talep ediyorlar

Bu bağlamda, bu uygulamaya sebebiyet veren planlı alanlar tip imar yönetmeliğinin derhal revize edilmesi gereğini vurgulayan iç mimar Ayşegül Göçmen sözlerine şöyle devam etti;

“Biz iç mimarlar olarak, meslek haklarımıza, eser haklarımıza saygılı olunmasını, bir an once gerekli düzenlemelerin yapılmasını ve bu sorunun çözülmesini talep ediyor, ve neticelenene kadar da yılmadan, usanmadan konunun takipçisi olacağımızı kamuoyu önünde önemle belirtiyoruz.”

Editör: TE Bilişim