CHP Genel Başkan Yardımcısı, eski Çalışma Bakanı Nihat Matkap Bilecik’e gelerek belediye başkan adayı Dr. Sungur Turan’a seçim kampanyasında destek verdi.
  Tevfikbey Caddesi üzerindeki seçim bürosuna gelen Matkap, burada bir süre partililerle görüştükten sonra Bilecik esnafını ziyaret etti. Bilecik ziyaretinde kısa bir basın açıklaması yapan Matkap, “Şu an Türkiye’yi yöneten hükümet hukuken vardır ama fiilen yoktur” dedi ve yerel seçimler sonrası erken genel seçim olabileceğinin sinyalini verdi.

Açıklamasında, Türkiye Cumhuriyeti’nin 1946’dan bu yana en garip seçim dönemini yaşadığını belirten Matkap, “Büyük bir sessizlik ve tereddüt var.  Bugün, yerel seçimlerden daha fazla Türkiye’nin yaşamakta olduğu sıkıntılar konuşuluyor. Şu an Türkiye’yi yöneten hükümet hukuken vardır ama fiilen yoktur. 4 bakanı yolsuzluk yüzünden istifa etmek zorunda kalmış ve başbakanı her seçim meydanlarında kendini savunmak zorunda kalmış bir hükümetin Türkiye’yi yönetme takati kalmamıştır” dedi.

 

“Para sayma makinelerini evlere paralel yapı mı yerleştirdi”

Seçimlerde sandıkların başında bekleyeceklerini belirten Matkap, “Başbakan kendi ve bakan arkadaşları hakkındaki yolsuzluk ve rüşvet olaylarında 30 Mart’ta sandıkta aklanacağını umut ediyor. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir mantık yoktur ve olamaz. Başbakan kendini savunmak adına da çok tuhaf şeyler söylüyor, paralel bir yapının olduğu ve bu komploları onların hazırladığını ve darbe yaptığını söylüyor. Böyle bir yapı varsa, Eski İçişler Bakanın oğlunun evine kasaları, para sayma makinelerini onlar mı yerleştirdi?” diyerek 17 Aralık sürecine vurgu yaptı.  


“İhaleye fesat karıştırmak Anayasal bir suçtur”

Başbakan Erdoğan’ın her fırsatta paralel yapıyı suçlamasını eleştiren Nihat Matkap, “Başbakan, Aydın Doğan’ı mahkum ettirmek için Eski Adalet Bakanı’nı arıyor. ‘Mahkumiyetle mahkum ettirmelisiniz’ diyor. Yoksa onu da mı paralel yapı yönlendirdi? Halk Bankası Genel Müdürü’nün evinde bulunan dolarların saklandığı yerler, bunu da mı paralel yapı yaptı? İhaleye fesat karıştırmak Anayasal bir suçtur. Başbakan, Metin Kalkavan isimli işadamını arayarak gemi ihaleleriyle ilgili ‘dilekçe ver ben hallettireceğim’ diyor, bunu da mı paralel yapı yaptı? Eğer ikna edebilirlerse bizde ikna olacağız. Türkiye halkını çok mu saf sanıyorlar, kandırabileceklerini mi zannediyorlar. Türkiye böyle bir yönetimi hak etmiyor, hükümet eliyle soyulan bir duruma geldik.


Matkap’tan erken seçim sinyali

“Bu seçimden sonra, Türkiye yeni yönetimini seçmek için kollarını sıvayacaktır.” diyen Matkap, “Erken seçim mi bekliyorsunuz?” sorusuna; “Biz eğer güçlü çıkarsak bu sandıklardan, mahkemeye de gitmeyiz. Eğer mahkeme bağımsız ve tarafsız değilse zaten o rejimin adı ‘demokratik rejim’ olmaz, o kabile rejimi olur, ‘muz cumhuriyeti’ olur. Bu devleti kuran partiyiz, buna izin vermeyiz. Mustafa Kemal Atatürk boşuna ‘iki önemli eserim var’ dememiş,  biri Cumhuriyet diğeri ise Cumhuriyet Halk Partisi.” cevabını verdi.


“Devlet kurumlarının ayarı bozuldu”

Matkap, son günlerde yaşanan tahliyelerle ilgili bir soruya ise; “17 Aralık’taki soruşturmalar için ihbar savcıya 14 ay önce gelmiş. Savcı da bunları 14 ay boyunca teknik takibe almış ve emin olunca düğmeye basmış. Yani o günkü bir olay değil.  Savcı bir yerden talimat alarak olayı deşifre etmedi. Savcılar ihbar alınca hemen işlem başlatmaz. Teknik takip sonucu emin olduğunda emniyetten operasyon yapmasını ister. Tabi şimdi adliyelerimizin de ayarı bozuldu, devlet kurumlarının tümünün ayarı bozuldu. Türkiye bin yıllık devlet geleneğine sahip bunların hepsini aşarız.” ifadeleriyle cevap verdi.


“Ertuğrulspor’da 1 sene oynadım”

Bilecik’in köklü futbol kulüplerinden Ertuğrulspor’da bir süre top oynayan Nihat Makkap, konuyla ilgili soruya; “1970-74 yılları arasında Eskişehir’de okudum. Orada akademi kulübünde oynadım. Geçirdiğim bir sakatlık sonucu spora ara vermek zorunda kaldım. Ama futboldan kopamadım ve burada bir yıl boyunca Ertuğrulspor’da oynadım. Okuldan arta kalan zamanlarda, her hafta sonu gelirdim Bilecik’e. Çok iyi arkadaşlıklarım var burada.” diye cevapladı.

Açıklamanın ardından partililerle birlikte esnaf ziyaretleri gerçekleştiren Nihat Matkap’a; CHP Bilecik Belediye Başkan Adayı Sungur Turan, İl Başkanı Çağatay Karaahmet, Merkez İlçe Başkanı Gültekin Çalışkan, İl Genel Meclisi ve Belediye Meclis üyeleri ile çok sayıda partili eşlik etti. Matkap, Bilecik il merkezindeki programın ardından Pazaryeri ve İnhisar’a hareket etti. 

Editör: TE Bilişim