Kıymet Aslan- 

Vali Halil İbrahim Akpınar Başkanlığında, 2013 yılının dördüncü ve son İl Koordinasyon Kurulu toplantısında söz alan Devlet Demir Yolları I. Bölge Müdürlüğünden Bölge Müdür Yardımcısı Birol Sağlam, bazı açıklamalarda bulundu. “Tren, ne zaman gelecek?” diye soran Vali Akpınar’a, Devlet Demir Yollarının çalışmalarından bahsetti.

Bölge Müdür Yardımcısı Birol Sağlam  ise, “Trenlerin her ikisi de aynı yollara bağlı olduğu için eş zamanlı gelecek inşallah. Sayın Bakanımız 30 Aralık’a kadar bir tarih telaffuz etti. Bizim daha ötesinde bir şey şuan için mümkün değil. Bu tarihe kadar bir açılış öngörülüyor, çalışmalarda bu yönde devam ediyor. Hızlı Tren Çalışmaları Genel Müdürlüğümüzce yürütülmekte, takibi, ödemeleri onun içinde harcamaları hazırladığımız slayttaki harcamalarda da  gözükmüyor.  Bilecik’in 36 adet yatırımı var bunlardan 6 adeti tamamlandı, 16 adedi devam ediyor, diğerleri ihale ve hazırlık aşamasındadır. Bizim bölgemizin yürüttüğü konvansiyonel hatların, alt ve üst yapı, istasyon bakımları, engelli erişimleri gibi konvansiyonel hatla ilgili yatırımlarımız. Karaköy-Bilecik karayolundan geçenler görmekte, bunları takip ediyoruz. Tabi Bilecik bölgesinin beklentisi trenlerin İstanbul bağlantısı, hem yük hem de yolcu taşıyamıyoruz. Zannediyorum 2014 yılında taşıma işlemi yeniden gerçekleşecektir.”dedi.


Demirköylülere Müjde! Üst Geçit Yapılacak!

Toplantıda üst geçit isteyen Demirköylülerin eylemini hatırlatan Vali H. İbrahim Akpınar, Devlet Demir Yolları I. Bölge Müdürlüğüne “Demirköy’de üst geçit nizami şekilde, Asansörlü sistem olarak yapılacakmış. Eylem yapıldı diye mi? Yoksa önceden planlamış mıydınız?” diye sordu. Konuya ilişkin yapılan açıklamada ise Hızlı tren kapsamında yapılacağı belirtildi.

TCDD lojmanları kullanılsın isteniyor

 İl Koordinasyon Kurulu toplantısında gündeme gelen diğer konudan bir tanesi de, Devlet Demir Yollarının istasyon duraklarındaki eski binaları oluşturdu. Bu binaların hepsinin koruma altında olduğunu belirten Akpınar, “Bu binaların hepsi Koruma Kurulu kararıyla Tarihi ve Kültürel miras olarak koruma altına alındı. Bunlar çok güzel bir şekilde restore ediliyor. Ama pratikte TCDD’nın bunları kullanmaya ihtiyacı yok. Mesela Karaköyde bulunan eski lojmanlar bulunuyor. TCDD Bölge Müdürümüz ihtiyacı olan bir kamu kurumu istese de değerlendirilse, onlara versek, bu binalara masraf ettik yine harap olmasın, hem kullanılsın hem de bir kurumun işine yarasın dediler. Bunun için ihtiyacı olan kurumlarımız varsa talepte bulunabilirler. TCDD binaları Türkiye Cumhuriyetinin yokluk yıllarında yapılan güzel binalar, bizler şuan var halimizle bu kadar güzelini yapamıyoruz. O dönemde yapılan istasyon, lojman, su depolarının bile estetik güzelliği var. Gelen talepler kurumlar olursa tahsis edecekler ama şahıs olursa kiraya verilecek.”şeklinde çağrı yaptı.

 Sağlam ise, “Mekece de binalarımız var, Karaköy de, buralar değerlendirilebilse keşke biz, görünümü düzeltmek için masraf ediyorum. Kullanmadıkça yine harabe haline dönecektir. Yörede de biz kiralamak isteyenlere soruyoruz ama o yönde de gelen bir talep yok.”dedi.

Editör: TE Bilişim