Daha önce 29 Ekim’de hizmete gireceği söylenen hat, özellikle Bilecik sınırları içinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle belirtilen sürede tamamlanmadı. Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından 31 Aralık 2013’e kadar hazır olacağı açıklanan hızlı tren hattı, bu süre içinde de tamamlanamadı. Hat tamamlanmadı ancak büyük bölümü hazır hale getirilen hatta deneme sürüşleri Başbakan Erdoğan’ın ‘sembolik’ test sürüşüyle başladı.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan, 27 Aralık Cuma günü hattın Arifiye-Köseköy kesiminde Piri Reis isimli test treni ile test sürüşüne katıldı. Piri Reis treni deneme sürüşünden bir gün önce Ankara’dan kalkarak Bilecik üzerinden Arifiye’ye ulaştı. Tren, Başbakan’ın test sürüşünün ardından yeniden Ankara’ya döndü. Test sırasında trenin hızının saatte 85km’ye çıktığı açıklandı.


Hattın Son Durumu:

Bilindiği gibi Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren projesinin ilk ayağı olan Ankara-Eskişehir bölümü 13 Mart 2009 tarihinde hizmete girdi. Günde 6000 kişiyi taşıyan hat bu güne kadar milyonlarca yolcu taşıdı. Hattın ikinci kısmı olan Eskişehir-İstanbul bölümünün yapımı ise 5 yıldan uzun süredir devam ediyor. Ankara-Karaköy (Bilecik) arasındaki hat tamamen hazır durumda. Test treni Karaköy’e geldiğinde burada YHT hattından çıkarak yük trenlerinin kullandığı eski hatta giriyor. Osmaneli’ye kadar eski hat üzerinde ilerleyen hızlı tren, burada yeniden YHT hattına geçiyor. Yetkililerden aldığımız bilgilere göre, tren yolunun Osmaneli – Bilecik Garı arasındaki bölümü de tamamlanmak üzere. Şu an için projenin en sorunlu bölgesi Karaköy-Bilecik arasında kalan bölüm.

Açılış ne zaman?

Hızlı tren hattı açılışının 2014’ün Şubat-Mart aylarında yapılacağı konuşuluyor ancak uzmanlar, YHT’nin yolcu taşımacılığına başlamasına halen 1 yıldan uzun bir süre olduğunu söylüyorlar. Eskişehir-İstanbul arasındaki bölümde altyapı çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi ancak henüz üst yapı çalışmasına başlanmamış yerler var.  Tüm eksiklerin tamamlanmasının ardından belli bir süre test sürüşlerinin devam etmesi gerekiyor. Ayrıca Bilecik Garı inşaatı da ilerlemiyor. Uzmanlar, hattın hazır olmasının bir yıldan uzun süreceğini, bu sebeple taşımacılığa başlanmasının 2015 yılını bulabileceğini söylüyorlar. 

Editör: TE Bilişim