Yüksek Hızlı Tren Bilecik’te durmaya başladı ancak bilet fiyatlarının yüksekliği nedeniyle vatandaşlar tarafından tercih edilmiyor. İş nedeniyle hergün Bozüyük ve Eskişehir’den Bilecik’e gelen onlarca vatandaş, tren fiyatlarının yüksekliği nedeniyle halen karayolu ulaşımını kullanıyor. 36 km’lik Bilecik Bozüyük seferinin 15 lira, 98 km’lik Ankara Polatlı seferinin ise 11 lira olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, yetkililerden bilet fiyatlarıyla ilgili düzenleme yapılmasını ve sefer saatlerinin iş giriş çıkışlarına göre düzenlenmesini istiyorlar.

Bilecik’te abonman sistemi yok!

YHT seferleriyle ilgili bir diğer eksiklik de, Bilecik için abonman sisteminin olmaması. Treni sürekli kullananlar için oldukça avantajlı olan abonman kart uygulaması, Ankara-Konya, Ankara-Eskişehir gibi belli başlı hatlar arasında uygulanıyor. Özellikle öğrenci ve çalışanlar için ekonomik bir çözüm olan bu hizmetten Bilecik halkı da faydalanmak istiyor. Aksi halde şu an uygulanan fiyatlarla, hızlı trenin karayoluna alternatif olamayacağını belirtiyorlar.

Tren saatleri çalışanlara uymuyor!

Eskişehir ve Bozüyük’ten düzenli olarak şehrimize gelip giden çok sayıda vatandaşımız, sefer saatlerinin iş giriş çıkışlarına göre revize edilmesini istiyor. Bilecik’e günün ilk treninin 08:05’te varması ve akşam treninin 19:45’te kalkması, özellikle resmi dairelerde çalışanlar için treni kullanışsız hale getiriyor.

TCDD: “Önceliğimiz İstanbul-Ankara-Konya yolcuları”

Yetkililer Bilecik halkının sesini duyar mı bilinmez ama konuyu Bimer’e şikayet eden bir vatandaşımıza verilen yanıta bakılacak olursa, TCDD fiyatları düşürmeyi ve sefer saatlerini düzenlemeyi şimdilik düşünmüyor.

Yolcu Dairesi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, sefer saatleri ve bilet fiyatlarının belirlenmesinde İstanbul-Ankara-Konya hatlarının gereksinimlerine öncelik verildiği belirtiliyor ve yeterli tren olmadığı için gerekli düzenlemelerin yapılamadığı söyleniyor:

“YHT sefer saatleri; yolcu talepleri, tren trafik koşulları ve ekonomik kriterler dikkate alınarak belirlenmektedir. Saatler belirlenirken ilk etapta Ankara-İstanbul ve Konya-İstanbul tam parkurlarında seyahat eden yolcuların talepleri göz önüne alınmakta, daha sonra kısa parkurlar değerlendirilmektedir. Elimizde yeterli tren seti bulunmadığı için talep ettiğiniz saatlerde ek sefer konulamamaktadır. Şu an için yeni bir düzenleme mevcut değildir. Bununla birlikte, YHT saatleri belirli dönemlerde yeniden düzenlenmekte olup, talebiniz bir sonraki planlama döneminde değerlendirilecektir. Teşebbüsümüz Anahat ve YHT yolcu taşıma ücretleri, Hazine Müsteşarlığınca belirlenen yıllık enflasyon oranının altında kalmayacak şekilde ve yıl içerisinde girdi maliyetlerinde oluşan değişikliklere göre, bölgesel özellikler, rekabet koşulları, ekonomik konjonktürel durum, sosyal özellikler ile trenin cinsi, mevkii, sürati, konforu, yolcu niteliği vb. hususlar dikkate alınarak, karayolu ücretleri ile mukayese yapılarak her tren için ayrı ayrı parkur veya kilometrik olarak tespit edilmektedir. Teşekkür eder, bilgilerinize rica ederiz.”

Görünüşe göre, bir zamanların en hesaplı ulaşım aracı olan tren artık “biraz” lükse kaçıyor. Bilecik halkının yıllardır beklediği Yüksek Hızlı Tren seferlerini dilediğince kullanması için de bir süre daha beklemesi gerekiyor.

 

Editör: TE Bilişim