Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Bilecik’te Anadolu Öğretmen Lisesi’nin Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne dönüştürülmesi ile ilgili olarak velilerin ve öğrencilerin sıkıntılar yaşadığı ile ilgili soruya kimsenin bir kaygı duymamasını isteyerek herkese puanına göre yetecek okulları olduğunu belirtti.

Bakan Avcı, tercihler ile ilgili çok dengeli bir dağılım olduğunu, öğrencilerin puan ve yüzdelik dilime göre okullara yerleştirildiğini belirterek, öğrencilerin tercihini hangi okula yaptıysa o okula gidebileceğini belirtti.

Bakan Avcı, “Bilecik genelinde bu düzenlemeleri yaparken ortaokul bölümünde kaç öğrenci mezun oluyor, bunların farklı okullara göre dağılımında okul kontenjanları ne durumda bunlara bakıyoruz. Türkiye genelinde 298 Anadolu Öretmen Lisesini dönüştürdük. Bunların bir kısmını Fen Lisesi yaptık, bir kısmını Sosyal Bilimler Lisesi yaptık. 298 Anadolu Öğretmen Lisesi’nden sadece 9 tanesini İmam Hatip Okuluna dönüştürdük. Çünkü o okulların bulunduğu yerlerde İmam Hatip’e yönelik talep var, buna mukabil öğrencilerin gidebileceği diğer okullara ilişkin talepleri de karşılayacak okullarımız var. Bilecik’te 11.607 ortaöğretim öğrencisi var. Genel ortaöğretim öğrenci sayısı 4301, mesleki ortaöğretim öğrenci sayısı 7306’dır. Ortaöğretime yeni kayıt 2967. Genel ortaöğretime yeni kayıt 1207, mesleki ortaöğretime yeni kayıt 1760. Çok dengeli bir dağılım var. Türkiye ortalamasının üzerinde. Mesleki Liseler noktasında Bilecik merkezinde de, Bozüyük’te de diğer ilçelerde de bir sıkıntımız yok. Burada şimdi Anadolu Öğretmen Lisesi olsa idi hala oraya girebilecek puanı olan öğrenci o puanla Fen Lisesi’ne gidebiliyor nerede sorun var.



Anadolu Lisesi zaten var. Puanı yeten herkese okulumuz var. Puanı yeten herkese ister sayısal, ister sözel okulumuz var. Bu kafa karışıklığını özellikle yönlendiren bazı medya kuruluşları var onun için ben kısaca meselenin nasıl olduğunu bir kere daha özetleyeyim. Öğrenciler okullara nasıl dağılım yapılıyor. Şimdi ortaokulu bitiren öğrenciler yerleştirme puanlarına göre şuanda vatandaşlık kimlik numaralarını girerek e-okul üzerinden 15 tane tercih yapıyorlar. Bunlarda hiçbir sınırlama yok. Yani veli ve öğrenci hangi okul türünü istiyorsa kendi puanına bakacak o gitmek istediği okulların daha önceki yıllarda hangi eşitte öğrenci aldığına bakacak, hangi yüzdelik dilimlerden öğrenci aldığına bakacak, kendisinin bugün hangi yüzdelik dilimde olduğuna bakacak, ona göre kendi puanına göre gidebileceği yerleri hesaba katarak 15 okulu Türkiye’nin neresinde olursa olsun yer sınırlaması olmaksızın, okul sınırlaması olmaksızın, okul türü sınırlaması olmaksızın 15 okuldan oluşan bir tercih listesi yapacak.



Diyelim ki bu 15 okuldan hiçbirine puanı yetip yerleşemedi biz bu ihtimali göz önünde bulundurarak öğrenciye diyoruz ki sen önce 15 okul tercihini bir yap, buna giremediğin takdirde hangi tür okula gitmek istiyorsan, bizim şimdi 6 tür okulumuz var, Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Anadolu Meslek Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi, Çok Programlı Lisesi ve Sosyal Bilimler Lisesi. Şu 6 türden B listesinde 4 tanesini işaretle, hangisine gitmek istiyorsan. Niye, bunlardan birini kazanamazsan şu 4 okuldan birine beni yerleştir, nerede yerleştir sana en yakın olan senin ilçende, hadi orada yoksa en yakın 3 ilçede, senin için öncelikli olan 4 okulu işaretle bu 15 okulluk tercihlerinden birine yerleşemediğin takdirde biz seni bu 6 okul arasından seçtiğin 4 okulun hangisi sana yakınsa oraya yerleştirelim. Son günlerde ısrarla şunu söylüyorlar 15 okuldan birine yerleşmeyen çocukları İmam Hatiplere kaydedecekler. Sen 15 okulluk listeden de İmam Hatip Okulu yoksa, onu yazmadıysan 6 tane okul var ya biz tür olarak 4 tanesini işaretle diyoruz. Bu tercihin içerisinde de imam hatip yoksa, ben seni niye İmam Hatip’e göndereyim. Sonra İmam Hatip okulları sanki öyle bir imajlandırılmaya çalışılıyor ki, bomboş kimse oraya gitmek istemiyor, biz onları zorla oraya gönderiyoruz. Yok kardeşim böyle bir şey. Ben gittiğim yerlerde dün, evvelsi gün Hatay Kırıkhan’daydım. Belediye Başkanının bana ilk söylediği vatandaşın huzurunda Milli Eğitim Bakanı olarak sizden Kırıkhan’da bir kız İmam Hatip Lisesi istiyoruz. Her gittiğim yerde Anadolu’da da, İstanbul’da da, büyükşehirlerde de, Ankara’da da kız imam hatip lisesi yok acayip talep var. Yer arıyoruz şimdi. Dolayısıyla bu İmam hatip liseleri sanki boşta ve biz zorla gönderiyormuşuz gibi böyle bir şey yok. Zaten İmam Hatip’e gitmek isteyen zaten 1. Tercihi olan on binlerce öğrenci var.



Biz onlara yer bulmakta zorlanıyoruz. İstanbul’da ciddi anlamında İmam Hatiplerde sorunlarımız var. Niye 15 okul tercihinde yoksa, 4 okul tercihinde yoksa niye İmam Hatip’e gönderelim. Ama ısrarla böyle bir algı oluşturulmaya çalışıyor. Ancak mecbur kalınca gidilecek okullarmış gibi bir imaj uyandırılmaya çalışıyor. Böyle bir şey yok bunlar çok rağbet gören okullar bunlar. Konuyla ilgili olan velilerimiz, bu sene liseye gidecek çocuğu olan velilerimiz işi biliyorlar. Çok kısa zamanda öğrenciler, 15 okulluk tercih listesinin ne anlama geldiğini biliyorlar. 6 okul türünden oluşan B listesinin ne anlama geldiğini biliyorlar. Çocuklarının puanlarının hangi yüzdelik dilime girdiğini biliyorlar. Ben öyle velilerle karşılaşıyorum ki benim bilmediğim ayrıntıları biliyorlar okullar ile ilgili. Konu ile ilgili olan velilerimiz, öğretmenlerimiz, çocuklarımız hem nasıl tercih yapacaklarını biliyorlar, hem bu tercihler sonucunda hangi okula gideceklerini biliyorlar herkes rahat olsun. Bu süre içerisinde Milli Eğitim Bakanlığımıza yönelik öğrencilerimizin kafalarını karıştırmaya yönelik çünkü o büyük bir kitleyiz bu kitlede en ufak bir soru işareti kitle kitle topluma yayılır diye hesap edildiği için bizim üzerimizden böyle bir hesap yapılıyor.  Biz bunun farkındayız. Dün torba yasadaki kanun maddesinin bunların önünü bir ölçüde kesecek diye düşünüyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim