Geçen hafta Ak Parti ve MHP’nin birbirleri hakkında yaptıkları şikayetler sonucunda, jandarma ve belediye zabıtaları Bayırköy’de ev ev gezerek seçmenlerin ikametlerinde olup olmadığını kontrol etti. Kontroller sonucunda Sarmaşık’ta 17 kişi olmak üzere, Bayırköy’de toplam 154 seçmenin kaydı donduruldu. Yapılan kontrollerde adaletsizlik olduğunu söyleyen CHP ve MHP yetkilileri, özellikle Sarmaşık köyündeki çok sayıda boş ve metruk
binada seçmenlerin halen kayıtlı olduğunu iddia ettiler. 


Şikayet etmelerine rağmen çok sayıda kişinin boş binalarda kayıtlı olduğunu söyleyen CHP Bayırköy Belde Başkanı Özcan Bican ve MHP Bayırköy Belde Başkanı Ali Elmas, gazetemiz muhabiriyle birlikte kapı kapı gezerek çok sayıda kayıtlı seçmenin bulunduğu binayı kontrol ettiler. Kapısında kilit vurulmuş, elektriği olmayan, camları kırık boş evlerde seçmenlerin kayıtlı olduğunu söyleyen parti temsilcileri, kontroller sonucunda bu evlerde bulunan seçmenlerin kayıtlarının neden dondurulmadığını sordular.


Sarmaşık köyünün Beyce köyü yolu üzerinde yeni yapılmaya başlayan inşaat halindeki evlerde, üzerlerinde kapı numaraları dahi olmamasına rağmen 31 kişinin kayıtlı olduğunu söyleyen belde başkanları duruma tepki gösterdiler. Sarmaşık köyü merkezindeki son binanın 69 numaralı bina olduğunu söyleyen Özcan Bican, Beyce yolu üzerine yeni yapılan binalarda kapı numaralarının olmadığını, hangi ev olduğu bilinmeyen 70 numaralı ev üzerinde 70-70B-70C ve 70D olmak üzere toplam 24 kişinin kayıtlı olduğunu söyledi. Bu 24 kişinin 10 farklı soyadını taşıdığını ifade eden Bican, şikâyet edilen seçmenlerle ilgili herhangi bir işlem yapılmadığını söyledi.


Seçmen kontrolünün yapılacağı gün, özellikle Bayırköy’de, normalde boş olan evlere kayıtlı olan seçmenlerin geldiğini söyleyen partililer, kontrolden sonra evlerde yine kimsenin kalmadığını ve bu kişilere kontrol yapılacağının haberinin verilmiş olabileceğini iddia ettiler.


Sarmaşık köyünde boş evleri gezerken karşılaştığımız bir vatandaş ise köyde normalde 30 kişinin yaşadığını söyledi. Kendi oğlunun da Bilecik’te ikamet ettiğini ve muhtar adaylarının oğluna da ikametini köye aldırmasını istediğini söyleyen vatandaş, bunun doğru olmayacağını düşündüğü için yapmadıklarını belirtti. Sarmaşıkta 137 kişinin oy kullanacağının söylenmesi üzerine ise yaşlı adam şaşkınlığını gizleyemedi. 


MHP Bayırköy Belde Başkanı Ali Elmas, “Köyün ve beldenin kaderini köyde yaşayanlar belirlesin, dışarıdan getirilen sahte seçmenlerle kimse vatandaşın kaderiyle oynamasın. Adalet her kes için olsun. Benim yaşadığım köyde vatandaşlar kimi seçiyorsa başkan olarak kabulümüzdür. Ancak dışarıdan gelen ve köy hakkında hiçbir fikri olmayan insanların kullanacakları oylar vatandaşımıza yarardan çok zarar verir. Biz buradan yetkilileri bir kez daha göreve çağırıyoruz. Biz bu evlerin boş olduğunu zaten biliyoruz. Bu durumu bir kez de basın aracılığıyla sizlerin gözlerinin önüne seriyoruz. Tahkikatın bir kez daha yapılmasını istiyoruz” diyerek yetkililere çağrıda bulundu.


Editör: TE Bilişim