Ca
fer Elmas

Beyce köyünde bir işletmedeki 6 hayvanda veba hastalığı görülmesi üzerine Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü devreye girmiş ve hastalığı yayılmadan yok etmişti. Beyce ve çevre köylerdeki tüm hayvanların aşılanmasından sonra yapılan kontrollerde hiçbir hayvanda veba hastalığına rastlanmadı. Önlem amaçlı hayvan giriş çıkışı yasaklanan köylerde önümüzdeki Perşembe günü karantina kalkıyor ve hayvan satışları başlıyor.

Yarın Gazetesi olarak Beyce köyüne gittik ve ilimizin en büyük besi çiftliklerinden olan İnce Hayvancılık’ın tesislerini görüntüledik.

“Karantina, hastalık bittikten sonra başladı”

Veba haberinin duyulmasının ardından vatandaşların tedirginlik yaşadığını ve bunun da satışlarını olumsuz etkilediğini söyleyen İnci Hayvancılık firmasının sahibi Cemil İnce, şu an tüm hayvanların sağlıklı olduğunu belirtti. Koyun ve Keçi Yetiştiriciler Derneği Başkanı da olan İnce, koyun vebasının kesinlikle insanlara ve sığırlara bulaşmadığının altını çizdi ve Beyce köyünde görülen hastalığın ortadan kaldırılmasından sonra, bölgenin önlem amaçlı karantinaya alındığını söyledi. Hastalık görülen hayvanların Beyce köyünde yetişen hayvanlar olmadığını söyleyen Cemil İnce, hastalığın bir çiftçi tarafından Pelitözü köyünden alınan 23 kuzudan geldiğini ve bu çiftçinin de gereken önlemleri aldığını belirtti.

“Beyce’den gönül rahatlığıyla kurbanlıklarını alsınlar”

Köydeki en büyük hayvancılık tesisinin kendilerinde olduğunu ve vatandaşların tedirgin olmasından en çok kendilerinin zarar gördüğünü aktaran İnce, tesislerindeki bütün hayvanların her türlü sağlık kontrollerinin zamanında yapıldığını özellikle vurguladı. Şu an Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün veterinerlerinin sürekli olarak kontrol yaptıklarını ifade eden ince, köydeki hiçbir hayvanda veba olmadığını ve Kurban Bayramı öncesi vatandaşların gönül rahatlığıyla Beyce Köy’den hayvan alabileceklerini söyledi.


Tek bir kuzumuz zarar görmedi!

Yaşanan olayda işletmesindeki tek bir hayvanın bile zarar görmediğinin altını çizen İnce; “650-700 adet kurbanlık erkek koçumuz var. 200 tane kadar bıçaklık, kesimlik kuzumuz var.  Bunun yanında da 110 tane büyükbaş kurbanlık malımız var. 45 tane damızlık buzağılarımız ve süt düvelerimiz, ineklerimiz var. Bunun yanında da 200-220 tane damızlık koyunumuz var. 600-700 tane keçimiz var. İşletmemiz bu. Ama ne koyunumuz ne keçimiz ne de damdaki kuzumuz zarar görüp fire vermemiştir. Ben bu işi yeni yapmıyorum. Yıllardır yapıyorum. Yıllardır 500-600-1000 kuzu bakıyorum. Tecrübeliyim bu konuda.  Ben yakalanmam ama tecrübesiz adam yakalanır. Benim malım iner inmez ilk önce iç ve dış parazit yapılır. İç, dış parazitleri yaptıktan sonra periyodik aşılara geçeriz. Veba, çiçek gibi hastalıkların önlemini hemen alırız” dedi.  

Editör: TE Bilişim