Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Adana’da gerçekleştirilen Adana, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Mersin ve Osmaniye ilinin ele alındığı Bölge Değerlendirme Toplantısı’nın ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunurken,toplantıda 26.Dönem Bilecik Milletvekili Hemşerimiz Sağlık Bakan Yardımcısı Halil Eldemir’de hazır bulundu.

Bakan Koca, Adana Valiliğini ziyaretinin ardından düzenlediği basın toplantısında, kentteki programlarında Kovid-19 salgınının bölgedeki seyrini, sağlık altyapısını, yatırımları ve ihtiyaçları değerlendireceklerini söyledi.

Adana’nın, Türkiye’nin en kalabalık 6 ilinden biri olduğunu belirten Koca, “Koronavirüs salgınıyla birlikte değişen ihtiyaçlara Şehir Hastanemizin sağladığı kapasitenin ve esnek yapılanmanın ne kadar fayda sağladığını gözlemledik. Adana bu açıdan tüm ülkemize örnek bir il oldu” diye konuştu.

Türkiye’nin Kovid-19 ile mücadele çalışmalarına değinen Koca, “Ülke genelinde hasta sayıları artışa geçmişti ancak biliyorsunuz bu artış, ülkenin her yanında eşit oranda olmadı. Bazı illerimizde hasta sayılarında istemediğimiz yükselişler gördük, bu bölgelere acil müdahalelerimiz oldu. Son birkaç haftadır ülke çapında alınan tedbirlerin sıkı denetimi ve hızlı müdahalelerimiz sayesinde salgının hızını kestik” şeklinde konuştu.

Vatandaşların kurallara riayet etmesinin önemini vurgulayan Koca, “Valilerimizle, il müdürlerimizle, başhekimlerimizle, sağlık ordumuzla yürüttüğümüz sıkı koordinasyon ile mücadelemizi sürdürüyoruz. Burada bize güç katacak olan, vatandaşlarımızın dikkati ve kurallara riayeti olacaktır” dedi.

“Türkiye, dünyada filyasyonu en iyi yapan ülkelerden biri”

“Hedefimiz, alacağımız tedbirlerle hasta sayısını ve hastane yükümüzü her geçen gün azaltmak” diyen Koca, “Her fırsatta altını çiziyorum, temaslıları ne kadar erken tecrit edebilirsek salgının kontrolünde o kadar başarılı oluruz. Türkiye, dünyada filyasyonu, yani temaslı takibini en iyi yapan ülkelerden biri. Bu gücümüzü Adana’da da yoğun şekilde sahaya sürdük” ifadelerini kullandı.

Adana'da hastane ziyareti

Bakan Koca, Adana Valiliğindeki programının ardından Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesine gitti.

Hastanenin, Cerrahi Onkoloji servisini ziyaret eden Koca, burada tedavi görenlerle sohbet etti. Hastaların sağlık durumlarıyla ilgili bilgi alan Bakan Koca, geçmiş olsun dileklerini iletti.

Bakan Koca, Adana, Mersin, Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye ve Kilis sağlık müdürleri ve saha koordinatörlerinin katılımıyla Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gerçekleştirilen değerlendirme toplantısı sonrası düzenlediği basın toplantısında konuştu.

“Devletimiz, bu mücadeleyi büyük bir başarıyla yürütmektedir”

Salgın hastalıkların toplumsal hayatın her alanını az veya çok hastalığa maruz bıraktığını aktaran Koca, “Devletimiz, bu mücadeleyi büyük bir başarıyla yürütmektedir. Salgından en az etkilenerek çıkmaya hazırlanan ülkelerden biriyiz. Salgın boyunca Kovid- 19 başta olmak üzere tüm sağlık sorunlarına karşı güçlü kalmamız, sağlık sistemimizin başarısıdır. Bu sağlık sisteminin amacı yüce bir varlık olan insana yüceliğine denk şekilde, ayrım gözetmeden hizmet vermektir” şeklinde konuştu.

“Türkiye genelindeki yatak doluluk oranımız yüzde 48”

Sağlık Bakanı Koca, Türkiye genelindeki son duruma ilişkin “Türkiye genelindeki yatak doluluk oranımız yüzde 48, yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 68, solunum cihazı doluluk oranımız yüzde 31. Türkiye genelinde filyasyon ekibi sayımız ise 11 bin 800’e ulaştı. Bu, toplamda 35 bin 400 görevli demektir. Bu sayı, bazı ülkelerin salgında görevlendirdiği hekim sayısından bile fazladır” değerlendirmesinde bulundu.

Maske, mesafe, temizlik kuralına uyarak filyasyon ekiplerine yardımcı olunmasına dikkat çeken Koca, şöyle devam etti:

“Koronavirüsle, bizim gibi sistemli şekilde mücadele eden yok. Bu sözün arkasında duran sadece Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı değil. Bu sözün arkasında, salgınla ilgili her konuda son sözü söyleyen Dünya Sağlık Örgütü de duruyor ki Türkiye’yi dünyaya örnek gösteriyor. Bu sözlerimin amacı, sizlere bir övünme sebebi sunmak değildir. Bu sözlerimin amacı, kendimize olan inancımızın artmasıdır. Bu inanç ne kadar artarsa, sonuç o kadar müspet olur. İnanç şayet azalırsa çabuk yoruluruz. Geldiğimiz noktada yorgunluk ve bıkkınlık risklidir.”

“Şehir hastanelerinin isabetli yatırımlar olduğunu gördük”

Koca, değerlendirmelerini yaptıkları 7 ildeki sağlık tesislerine yönelik bilgi vererek, “Şehir hastanelerimiz salgından önce de sizlerin takdirine mazhar olmuştu. Her şehrimizin hayali olan bu tesislerin ne denli isabetli yatırımlar olduğunu hem Elazığ’da yaşadığımız deprem vesilesiyle hem Kovid-19 salgını vesilesiyle tekrar tekrar gördük. Bu yatırımlarımız, acil ihtiyaçlar ve muhtemel ihtiyaçlar göz önüne alınarak devam ediyor” dedi.

Adana, Mersin, Gaziantep, Kahramanmaraş, Osmaniye, Hatay ve Kilis’teki sağlık yatırımlarını anlatan Koca, “İllerimizin sağlıktan sorumlu yöneticileri aldığımız kararları eksiksiz uygulamak üzere görevlerinin başına dönecek. Bizler tekrar geleceğiz, burada olmadığımız zamanlarda dikkatimizle, takibimizle burada olacağız” ifadesini kullandı.

Editör: TE Bilişim