Aralık ayı Belediye Meclis toplantısında kentsel dönüşüm ile ilgili CHP Belediye Meclis Üyesi Zafer Atasev’in sorusunu yanıtlayan Belediye başkanı Selim Yağcı, %51’de yetmez, %55’te yetmez, %60 ve üzerinde vatandaşın “Biz bu kentsel dönüşümü istiyoruz” demeleri halinde yapacakların söylediklerini fakat bunda bir türlü inandırıcı olamadıklarını belirterek,
  “Hemşerilerimizin %60’ından fazlası “istemiyoruz” dediler o zaman istenilmiyorsa bizde kentsel dönüşüm yapmayacağız” dedi.

“İstiklal Mahallesi ve Cumhuriyet Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlarımızın Kentsel Dönüşümle ilgili sıkıntısı var. Mayıs ayındaki toplantıda da halkımıza bilgi verilecek demiştiniz” diye soran CHP Belediye Meclis Üyesi Zafer Atasev’in sorusuna Başkan Yağcı, şöyle cevap verdi:

“O anki şartlar içerisinde hemşerilerimizle bir araya gelme durumumuz vardı. Ama mevzuat ve TOKİ’nin uygulamaları çerçevesinde oradaki değerlendirmelerde bazı değişiklikler oldu. Bu değişikliklerle yeni planlar, projeler ve yerleşim planları yapma gereği ve durumunda kaldık. Zannedersem onla ilgili çalışmalar önümüzdeki hafta içerisinde bitecek ve biz hemşerilerimize kısa süre içersinde bunun duyurularını yapacağız. Şunu hiç kimse unutmasın, burada cebren yapılan ve yapılacak olan hiçbir şey yok. Bizlerin yapmış olduğu ve yapacağı sadece hemşerilerimize yapılan çalışmaları teklif olarak sunacağız tüm bunları baştan itibaren söyledik. Tabi siyasi sürece de giriyoruz bu polemik konusu da oluyor ve olacakta. Doğal bir olay ama hemşerilerimizin şunu bilmesini arzu ediyorum. Onlar istemedikçe ne biz nede başka birisinin ne gücü nede kudreti vardır. Biz bu mahalleleri isteğe bağlı kentsel dönüşüm kapsamına aldık.  Bizim buradaki deprem yasasına dayalı olarak Bakanlar Kurulu kararıyla mecburi dönüşüm kapsamına alabiliriz. Çünkü buradaki veriler, yapı stoku buna müsait ama hemşerilerimiz açısından dönüşü olmayan bir yol olmaması için onların rızası, uygun görmesiyle olması için “rıza-i kentsel dönüşüm” aldık. Biz alternatif olarak koyacağız bu alternatif içersinde serbest piyasa şartları ve bizim sunmuş olduğumuz teklifler arasında hemşerilerimiz değerlendirme yapacaklar. Hatta şöyle bir söz de var. %51’de yetmez, %55’te yetmez, %60 ve üzeri hemşerilerimizin “Biz bu kentsel dönüşümü istiyoruz” derlerse biz ancak o zaman yapacağız dedik ama bunda bir türlü inandırıcı olamadık. Hemşerilerimizin %60’ından fazlası “istemiyoruz” dediler o zaman istenilmiyorsa bizde kentsel dönüşüm yapmayacağız. Bundan sonra geçen zamanı da telafi edecek Cumhuriyet ve İstiklal Mahallesine daha nasıl rehabilite edebiliriz noktasında yeni çalışmalar B planımız ve C planımızda hazır. Ama biz orada şehrin merkezine sosyal dokunun, kentsel dokunun kalitesini yükseltmek istiyoruz. Yani o bölgede devlet eli olmazsa o kentsel doku kendi içinde sıkışacak. Bugün hiç girilemeyen yola rayla girilebilir. Bugün çocuk parkı olmayan sokakta yarın park yapılacak. Yani bugün şehrin merkezinde olmasına rağmen oradaki kira bedeli 400 TL, şehrin başka noktasında 600-700 TL ise orada bir binanın fiyatı 50-110 bin arası değişir. Biz zaten konum itibariyle değerli olan alanı hak etmiş olduğu değeri yükleme çabamız ve gayretimiz var. Bu ancak hemşerilerimiz uygun görürse topyekün yenilenmeyle kentsel dönüşümle olur dedik. Fakat çalışmaların süreci içersinde mevzuat değişikliği benzer şekillerde TOKİ’nin uygulamalarında devamlı değişiklikler oluyor. Bu değişikliklere de uyum sağlamak zorundayız.”

Başkan Yağcı’nın kentsel dönüşüm ile ilgili vermiş olduğu bu cevabın ardından yeniden söz alan CHP Meclis Üyesi Zafer Atasev, “şimdi biz Bilecik için revize imar planı yaptık. Fakat bu mahallelerde kat var bu şerhten dolayı bu makası daha da açtık. Diğer mahallelerle Cumhuriyet Mahallesi ve İsmet Paşa arasındaki makası açtık. Bu süreç devam ederse birkaç ay içinde sonuçlanacak diye bekliyorduk ama sonuçlanması 7-8 aydır devam ediyor. Tapularda şerh var bu makas daha da açılıyor. Alt yapı ve üst yapı çalışmaları bütün şehrin, mahallelerin devam ediyor. Her yere asfalt yapılıyor farkındayız değil mi oralara hizmetler gitmiyor. İstiklal Mahallesi ve Cumhuriyet Mahallesinde hizmetler yok mağduriyet var. En kısa zamanda çözmeliyiz. 2014 yılına sarkarsa  bu makas çok daha fazla açılır. Buralara insanlar artık yerleşmekte istemiyor. O mahallelerde bir çivi çakılmıyor” dedi.

Bunun üzerine Başkan Yağcı, “Bir yıldır şerhten dolayı çivi çakılmadığıyla veya devir yapılmadığıyla ilişkin bir şey yapamam ama hizmette makasın açıldığına ilişkin olarak iddianızı kabul etmiyorum. Çünkü Cumhuriyet ve İstiklal Mahallesi bizim ilk yıllarda en önemli hizmetleri yaptığımız alt yapısından üst yapısına kadar 2009 yılında göreve geldiğimizde Cumhuriyet ve İstiklal Mahallesinde 80 tane evi en küçük yağmurda bile su basıyordu. Kanalizasyondan su hatlarına varıncaya kadar, kaldırımına varıncaya 2004-2009 yılları arasında şehrin merkez mahallesi olduğu için her noktalarını yeniledik. Kentsel dönüşüme aldığınız bir mahalleyi makası tek hamlede kapatmak ve şehrin gözbebeği haline getirme fikrinden hareket ediyoruz. Buna ilişkin olarak ta bu noktadaki kentsel dönüşüm kararını hep birlikte aldık. Meclisimizin buradaki katkısı büyük, oy birliğiyle almış olduğumuz kentsel dönüşüm kararıyla burada bir yenilenme faaliyetine girdik. Böyle bir karar varken böyle bir uygulamanın sonucunu almadan, yarın böyle bir çalışma olma ihtimali varken siz oraya girip Makas kapatma adına A’dan Z’ye yenileme çalışması yapabilir misiniz? Bugün ben o sokakları da geziyorum öyle basında yada başka bir yerde dediği gibi terkedilmişlik gibi diğer mağduriyetlik yok. Sokaklarda o şartlar içerisinde alınabilecek ve verilebilecek hizmetler kaldırımlarıyla yollarıyla yapılmış ama o mevcut zeminde ne kadar yapsanız bir çocuğa futbol oynayacağı sahayı yapamıyorsunuz çünkü alan yok. Bizim iyi olma isteğimiz, arzumuz var, düşüncemiz var. Fakat bazı teknik şeyler bazen projelerde yenileme oluyor, bunlardan kaynaklanan birkaç aylık sarkma var. Normalde bizim bunu Eylül ayının sonunda hemşerilerimize sunup bunların tasviplerini çıkarmamız lazımdı. Fakat o sırada TOKİ’nin uygulamalarında bir değişiklik oldu. Maalesef biraz geciktik, 2014 yılı bitmeden bu işi sonuçlandıracağız. Hemşerilerimizin kabulü olursa devam edeceğiz, olmadığı takdirde de B planı uygulamamızı Meclisimize, gündemimize  getireceğiz. Kentsel Dönüşümün kaldırılmasına ilişkin o zaman şerhler kaldırılacak buna ilişkinde biz yeniden organizasyon yaparak yeni bir strateji belirleyeceğiz” görüşlerine yer verdi.

 

Editör: TE Bilişim