Bilecik’in merkez köylerinden Beyce Köyü’nde küçükbaş hayvanlarda veba salgını olduğu ve 10 köyün karantinaya alındığı iddialarına İl Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden açıklama geldi. İl Müdürü Hacı Dursun Yıldız, veba iddialarını doğruladı ancak hastalığın kontrol altına alındığını ve endişelenecek bir durum olmadığını söyledi.

“Hastalık sadece 1 işletmede görüldü”

Gazetemizde çıkan haber sonrası bu açıklamayı yapmak durumunda kaldıklarını belirten Yıldız, Beyce Köyünde bulunan 1 işletmede koyun vebası hastalığı görüldüğünü ve bu işletmede 6 hayvanın telef olduğunu, işletmedeki diğer hayvanların ise kurtarıldığını söyledi. Hayvan ölümlerinin kedilerine 6 Ağustos gecesi haber verildiğini, aynı gün Beyce köyü ve çevresindeki 6 köyde bulunan tüm hayvanların aşılandığını ve durumun kontrol altında olduğunu belirtti.

“24 saat içinde müdahale edildi”

Kendilerine hayvan ölümlerinin bildirilmesinin ardından hızlı şekilde duruma müdahale ettiklerini belirten Yıldız; “6 Ağustos gecesi saat 12:30’da bize haber veriyorlar, yetkili arkadaşımız vakit kaybetmemek adına hayvan örneklerinin İstanbul Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü’ne götürülmesini istiyor. Hayvan sahipleri gece 03:30’da Pendik’e varıyorlar ve tahlil sonuçları öğleden sonra belli oluyor. Sonuçları alınca, biz de aynı günün akşamında aşıya gidiyoruz. Yani 24 saat dolmadan olaya müdahale ettik ve hayvanların tümünü aşıladık” dedi.

“6 köy tedbir amaçlı karantinaya alındı”

Hastalığın belirlenmesinden sonra, Beyce Köyü başta olmak üzere çevrede bulunan 6 köyün karantinaya alındığını ve bu köylere hayvan giriş çıkışının yasaklandığı söyleyen Yıldız, yaptıkları kontrollerde çevre köylerdeki hayvanların sağlıklı olduğunu belirlediklerini belirtti. Bölgenin 3 haftadır karantinada bulunduğunu ifade eden Yıldız, karantinanın 10 Eylül’de kalkacağını söyledi.

“Hasta hayvanlar iyileşti”

Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hacı Dursun Yıldız, hastalığın görüldüğü işletmede bulunan 6 koyunun veba yüzünden öldüğünü, 9 hayvanda hastalığa rastlandığını, 23 hayvanın ise hastalık taşımadığını belirlediklerini ancak tedbir amaçlı şüpheli olarak kontrol altına aldıklarını söyledi. Yıldız, karantinaya alınan işletmedeki 9 hasta hayvanın iyileştiğini belirlediklerini ve şu an hiçbir hayvanda hastalık olmadığını ifade etti.

“İnsana bulaşan bir hastalık değil”

Veba hastalığının hayvandan insana geçen bir hastalık olmadığını, sadece hayvandan hayvana bulaştığını belirten Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Devrim Toraman da, vatandaşlarımızın korkması gereken bir durum bulunmadığının altını çizdi. Toraman, hasta hayvanın eti yense dahi insanlar için tehlike oluşmadığını belirtti. Hastalığın her zaman her yerde görülebilecek bir hastalık olduğunu ve tedavisinin mümkün olduğunu belirten Toraman, vatandaşlarımızın endişeleneceği bir durum bulunmadığını vurguladı.

“Beyce Köyünden hayvan almakta hiçbir sakınca yok”

10 Eylül’de yapılacak son kontrollerin ardından köylerdeki karantinanın kalkacağını belirten İl Müdürü Hacı Dursun Yıldız, bu tarihten sonra Beyce Köyü ve çevresinden hayvan alınmasında hiçbir sakınca bulunmadığını belirtti. “Tüm gerekenleri yaptık, vatandaşlarımızın içi rahat olsun” diyen Yıldız, kurbanlık olarak satılacak tüm hayvanların İl Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü veterinerleri tarafından kontrol edileceğini söyledi. Yıldız, yetiştiricilerin Kurban Bayramından 12 gün önce kurbanlık satışlarına başlayabileceklerini ifade etti.

“Bakanlık ve çevre iller bilgilendirildi”

Olayı haber alır almaz gerekli tüm yazışmaların yapıldığını, Bakanlık başta olmak üzere çevre illerin Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerine de haber verildiğini belirten Yıldız, tüm yasal prosedürlerin eksiksiz olarak uygulandığını söyledi. Yıldız, veba isminin bile halk arasında korkuya neden olduğunu, kamuoyuna gereksiz panik yaşatmamak ve şehrimizin hayvancılığına zarar vermemek adına olayı basınla paylaşmadıklarını söyledi.

Editör: TE Bilişim