Hasan Güner


Bilecik’te dönem dönem artan hayvan sayısı, çeşitli problemleri de beraberinde getiriyor. Özellikle küçük yaştaki çocuklar için tehlike oluşturan bu durum, yetkililer için de iş yükünün artmasına sebep oluyor.

Bilecik Belediyesi, konuyla ilgili olarak çip uygulamasına geçerek, olası artış ve vaka durumlarında, hayvanlarla ilgili muhataplara daha rahat ulaşım imkanı sağlayacak.

Köpek sahiplerinin, çip taktırmama durumunda, idari para cezasıyla cezalandırılacağını belirten Bilecik Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü görevlisi Veteriner Hekim Nedret Avcı, şu bilgileri verdi:

“5199 Sayılı Kanuna göre Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın başlatmış olduğu bir uygulama var. 2015 itibarıyla sahipli veya sahipsiz bütün hayvanlara çip takılacak. Sahipli hayvanlara çip takıp, sahibine teslim edeceğiz. Sahipsiz hayvanlara hem çip takacağız hem de küpe uygulaması devam edecek.

Çipin özelliği şu; sahipli köpekler sokakta yakalanıp barınağa götürüldüğü zaman kime ait olduğu tespit edilecek. Çip okuma makinamız var, çipi bununla okutulup, hayvanın sahibini tespit ediyoruz. Sokak hayvanlarında da, ne zaman kısırlaştırılmış, en son aşılama işlemi ne zaman yapılmış, bunun gibi bilgileri göreceğiz. Ayrıca, dışarıdan çip takılıp da ilimize bırakılan köpek olduğu zaman, bu köpeğin hangi ilden bırakılmış olduğunu tespit etme şansımız olacak.

Özellikle sahipli hayvanlar için, çip taktırılmadığı ve belediyeye kayıt yaptırılmadığı takdirde, idari para cezası uygulanmaya başlanacak.”

Editör: TE Bilişim