Korkmaz Kesik

İl Genel Meclisi Kasım ayı birleşim toplantısında Gazipaşa Mahallesi’nde bulunan ve merkez ilçede bulunan tek hamam olma özelliği taşıyan Kargir Hamamı’nın bulunduğu parselin satış kararı alındı. İl Özel İdaresi’nin ihtiyaç duyduğu ödenek ihtiyacının karşılanabilmesi için verilen komisyon raporu AK Parti grubu tarafından kabul edilirken, CHP ve MHP grubu hamam satışına karşı çıktı.


“İL ÖZEL İDARESİNE ARTI BİR GELİR”

Hamamın satış kararı ile ilgili ilk söz alan Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı Ertuğrul Torun, hamamın Bilecik iline yakışan bir hamam olmadığını söylerken, hamamın hijyenik olmadığını belirtti.

“Bu hamamın yanındaki dükkânların da satılması İl Özel İdaresi’ne artı bir gelir, bununla birlikte bunun geliri ile köylerimize, vatandaşımıza daha iyi hizmet edileceği kanaatindeyim” diyen Torun,  “Bilecik’e daha modern bir hamam yapılacağı kanaatindeyim” ifadelerini kullandı.  Torun, konuşmasında şu görüşlere yer verdi:

“İl Genel Meclisimizin plan ve bütçe komisyonuna havale etmiş olduğu Bilecik merkezde bulunan hamamın satılıp satılmaması ile ilgili bir konu gündeme geldi. Komisyondaki arkadaşlarla birlikte bölgeye gittik binanın incelenmesinde bulunduk. İki parselde bulunan lojmanlar, dükkânlar ve bunun yanında hamamında bulunan yeri vakti zamanında iki parsel birbirine geçmiş durumda. Hamamın olduğu parseli tek başına hamamın çalışması için yetmiyor. Yan taraftaki parselde ayrıca ‘Külhan’ diye tabir ettiğimiz hamamın ısıtılması amacıyla deposu ve külhanı yan taraftaki parselin içerisine girmiş. Dolayısıyla bunu tek tek satma imkânı pek hâsıl olmuyor. Hamamın Bilecik iline yakışan bir hamam değil. Yıllar önce yapılmış, fazla hijyenik olduğunu açıkçası söyleyemem. Bu hamamın yanındaki dükkânların da satılması İl Özel İdaresi’ne artı bir gelir, bununla birlikte bunun geliri ile köylerimize, vatandaşımıza daha iyi hizmet edileceği kanaatindeyim. Köy yollarının sıcak asfalt ihtiyacı bu gelirle karşılarsak vatandaşa daha iyi hizmet edileceği kanaatindeyim.

Bununla birlikte Bilecik’in hamamsız kalma durumu göz önüne alırsak her arzda bir talep çıkar. Dolayısıyla Bilecik ilinde hamam olmadığını gören müteşebbisler mutlaka Belediye olsun ya da özel şahıslar olsun bu ihtiyacı görür ve Bilecik’e daha modern bir hamam yapılacağı kanaatindeyim. Satışın Bilecik’imizin için hayırlı olması temennisindeyim.”


“HAMAMIN SATIŞINA KARŞIYIM”

Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı Ertuğrul Torun’un ardından  MHP’li Meclis üyesi Osman Varolu söz aldı. Varolu, hamam satışına karşı olduğunu belirterek, “Bilecik’imizde bir tane hamamımız var. İleride hamam yapılacağı söyleniyor ama kar amacı olmadığında kimsenin hamam yapacağını zannetmiyorum. Buradaki hamam kamu yararına yapılan bir hizmettir. Burada kar amacı güdülmez. Ben bu hamamın satışına karşıyım. Çünkü ilçelerimizde bile hamam var. İldeki hamamın kaldırılması bence uygun değil. Artı olarak tarihin araştırılması tabiat varlıklarına ya da üniversiteden gelip incelenip ne zaman yapıldığına dair bilgi alınmasını da istiyorum” dedi.

“SATARAK NEREYE VARACAĞIZ”

Varolu’nun ardından söz alan CHP’li Meclis Üyesi Hikmet Turan, hamam satışına karşı olduğunu bildirerek “Satarak nereye varacağız.” dedi. Satmanın çözüm olmadığını söyleyen Turan, “Her ihtiyaç durumunda bir şey mi satacağız” ifadesini kullandı. Turan, sözlerine şu şekilde devam etti: “ Burayı daha önce de satmak için gündeme getirmiştik. Daha önceki dönemde halkımızdan tepki gelinde kararı geri aldık. Öğrendiğimize göre bir kısmı daha önce satılmış. Eğer satılmamış olsaydı bugün daha yararlı olacaktı. Belki de ilimize güzel bir bina kazandırılacaktı. Satarak biz nereye varacağız. Bilecik ile özdeşmiş olan bu hamamın satıp başımızdan atmaktır. Ben bunu anlamıyorum her ihtiyaç durumunda bir şey mi satacağız. Satmak çözüm değil. Biz burada bira daha çalışıp hatta öteki mal sahibi kişiyi de ikna edip oraya çok verimli bir bina yapılabilir. Bugün bu şekilde satılırsa ölü fiyatına gideceğini düşünüyorum ve satılmasına da karşıyız.”


“HAMAM YIKILIRSA VATANDAŞ NEREYE GİDECEK”

Turan’ın ardından söz alan MHP’li Meclis Üyesi  Mehmet Yılmaz, Bilecik halkının hamam kültürünü olduğunu belirterek hamamın satılması durumunda “Vatandaşları nereye gidecek?” dedi.

Yılmaz, “Komisyon olarak hamamı inceledik. Burası satılırsa arka tarafındaki yol çok dar olduğu için burayı alan adam buna bakmaz. Bilecik’in sosyal tesisleri var bu alan içerisinde. Bu binanın 4’te 1’i özel idarenin diğer yer ise defterdarlığın ve maliyenin. Bunlarla görüşülüp birleştirilerek bir şey yapılırsa Bilecik için bir kazanç olur. Belki bizde olmayabilir ama halkımızda bir hamam kültürü var. Şimdi bu hamam yıkılırsa vatandaş nereye gidecek. İlçelerde ve köylerde bile hamam var. Önceden Bilecik garının oraya bir sauna yapıldı. Özel sektör işletiyordu ama yürümedi. Buradan gelecek para ile pek bir şey yapılacağını zannetmiyorum” dedi.

“ÖNEMLİ OLAN BURADA BU ADAYI TEMİZLEMEK”

Yılmaz’ın ardından konuşan AK Parti grup sözcüsü Hasan Hüseyin Çelik, “Merkez ilçemize ait önemli bir konuda gayet güzel bir şekilde arkadaşlarımızla tartışıyoruz, görüşüyoruz. Önceki dönemde de bu şekilde görüşme yapıldı. Özel idare aracılığı ile ana caddeye bakan bölümünde tabandakidükkanlarÖzel İdare’nindi satıldı. Onların tamamıyla anlaşılarak ada bazında bütün parsel haline getirilirse bu ilçenin menfaatine olur. Şehrin de içinde bir bina olacağı kesin. Önemli olan burada bu adayı temizlemek” dedi.

“HAMAMSIZLIĞIN SIKINTISINI PAZARYERİ’NDE UZUN YILLAR YAŞADIK”

Çelik’in ardından söz isteyen MHP’li Meclis Üyesi Haluk Filizli, “Biz bu hamamsızlığın sıkıntısını Pazaryeri’nde uzun yıllar yaşadık. Mesleğimin gereği sabah 4-5 gibi kalkıyoruz. Gelen giden insanların bazı sıkıntılarını görüyoruz. Hamamın olmaması il için çok büyük bir eksik.  Satılıp satılmayacağı ayrı bir olay. Yenisi yapılmadan, yenir bir hamam faaliyete geçmeden hamamın kapanması uygun değil. Uzun yıllar kapalı kalmasından dolayı ilçemizde büyük sıkıntılar yaşadık. Bir ağabeyimiz restore etti ve halkımızın hizmetine açtı. Bugün Bilecik, Pazeryeri’ne akıyor” ifadelerini kullandı. 

Konu ile ilgili söz alan İl Genel Meclisi Başkanı Serkan Yıldırım, “Bunu satışı kısa bir sürede olacak bir şey değil. Biz buranın 4’te 1’ine ortağız. Kalan kısmı özel sektör ve maliyede. Kolay yapılacak bir şey değil. Maliye yüksek rakamlar istediği için buraları maliyeden alma gibi bir şansımız yoktur” dedi. 

“MHP GRUBU OLARAK HAMAMIN SATIŞINA KARŞIYIZ”

Yıldırım’ın ardından söz alan MHP’li Meclis Üyesi Zeki Uyanık, Osmanlı Devleti’nden gelen bir hamam kültürünün bulunduğunu söyledi. Hamamın satışının zor olduğunu belirten Uyanık, aynı durumun Valilik konağında yaşandığını söyledi.

Uyanık, sözlerine şu ifadelerle devam etti: “Bugün gündemimize gelen hamamın satılması daha önceki meclis çalışmalarında Bilecikspor’unlokal olarak kullandığı yerin satışını yapalım dediğimizde satışı gerçekleştiremedik. Şuan gündemimizde olan hamamın satılması Milliyetçi Hareket Partisi grubu olarak hamamın satışına karşıyız. Bizlerde Osmanlı’dan beri gelen bir hamam kültürü var. İnsanların temiz bir şekilde toplum içerisinde dolaşması lazım. Hamamı satmadan önce onun yerine bir şey koymamız gerekir.  Satma kararı meclisten çıkar ama satabilir miyiz o da afakidir. Aynı şey valilik binasında da başımıza geldi. ‘Satalım’ dedik. Gerekli çalışmaları yapıldı, projeler hazırlandı ama satışını gerçekleştiremedik. Her şey para da değil. İnsanların temizlenme noktasında eski alışkanlıklarının da devam etmesi noktasında bir yere hamam yapabilseydik bu yeri diğer taraflarla birleştirip satardık. Hamamın satışına temizlik noktasında da karşıyız.”


Uyanık’ın konuşmasının ardından Plan ve Bütçe Komisyonu’nun hamamın satışı hakkında verdiği rapor MHP’li ve CHP’li üyelerin ret oylarına karşı AK Parti grubunun oyları ile kabul edildi.

 

 

Editör: TE Bilişim