Geçtiğimiz ay İl Genel Meclisi'nin satılması yönünde karar aldığı şehir hamamının 19. yüzyıldan kaldığı ve en az 200 yıllık olduğu ortaya çıktı.

            MHP İl Genel Meclis Üyesi Osman Varolu tarafından İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Vakıflar Bursa Bölge Müdürlüğü'ne yapılan başvuru sonrası, kurumların uzman personeli tarafından gerçekleştirilen incelemenin sonuçları dün basın mensuplarıyla paylaşıldı. Raporlar sonucunda tarihi özelliği olduğu tasdik edilen hamam için kapsamlı bir restorasyona ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

            Vakıflar Genel Müdürlüğü Bursa Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan inceleme sonucu hazırlanan raporda şu ifadelere yer verildi:

            “Bilecik İli, Merkezde bulunan Şehir Hamamı'nın tarihi özelliğinin olup olmadığının ve yapılış tarihinin tarafınıza yazılı olarak bildirilmesi ilgi yazı ile talep edilmiştir. Hamam, özel mülkiyette olup, Baki Hamamı olarak da bilinmektedir. Bilecik Merkezde az sayıda bulunan hamamların nadir örneklerindendir. Hamam, Edebali Vadisinde bulunan Emirler Hamamı ile aynı dönemde yapıldığı söylenmektedir. Kaynaklarda hamamın yapım tarihi kesin olarak bilinmese de yaklaşık 200 yıllık olduğu belirtilmektedir. Yunan işgalinde yakılan hamamdan günümüze ulaşan kalıntılardan hamamın sıcaklık, ılıklık, soyunmalık, su deposu ve külhandan meydan geldiği anlaşılmıştır. Bilecik Müze Müdürlüğü denetiminde yapılan kazı çalışmalarında hamamın iç mekanı temizlendikten sonra soyunmalık kısmı da ortaya çıkmış ve ahşap olan örtüsünün Yunan işgalinde yakıldığı anlaşılmıştır. Mülkiyeti İdaremize ait olmayan hamamın kapsamlı bir restorasyona ihtiyacı bulunmaktadır.”

            Bilecik İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün raporunda ise şu ifadelere yer verildi:

            “İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün 19.11.2014 tarih ve 2327 sayılı yazısı gereği Bilecik merkezde yer alan şehir hamamı ile ilgili tarihi özelliği olup olmadığı konusunda kuram görüşü istenilmiş olup gerekli inceleme tarafımızdan 19.11.2014 tarihinde gidilerek yerinde yapılmıştır.

            Bahse konu taşınmaz; soğukluk ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden oluşmakta ve kubbeli hamamlar grubuna girmektedir. Hamam kare mekân olup, köşelerde halvet hücreleri ile orta kısımda mermerden göbek yer almaktadır. Yığma taş olan yapı günümüzde tamamıyla beton sıva ile sıvanmıştır. Kubbe üzerinde yer alan pencere gözleri yuvarlak ve yıldızvari formda yapılmıştır. Mimari tekniği bakımından 19.yy sonuna tarihlenmektedir.

            2863 Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 6. Maddesinin a bendinde yer alan korunması gerekli tabiat varlıkları ile ]9’uncu yüzyıl sonuna kadar yapılmış olan taşınmazlar, korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları kapsamında yer almaktadır. Bu nedenle Şehir Hamamı’nın da korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı kapsamında değerlendirilebileceği görüş ve kanaatindeyiz.”

            Konuyla ilgili açıklama yapan Osman Varolu, kurumların hamamın tarihi eser olduğunu tescillediğini ve restore edilmesi yönünde görüş bildirdiğini belirterek, bu aşamadan sonra görevin Vali Ahmet Hamdi Nayir’e düştüğünü söyledi.

            Tarihi eser niteliği olduğu için hamamın satılamayacağını belirten Varolu, satış olsa bile şartlı satış olacağını ve hamamın kesinlikle yıkılamayacağını ifade etti. Osmanlı’nın ilk başkenti olmakla övündüğümüzü hatırlatan Osman Varolu, “İlimizdeki tek Osmanlı hamamının satılmasının gelecek nesillere kötü bir örnek olacağı kanaatindeyim. Osmanlı gittiği her yere hamam kültürünü de götürmüş. Avrupa’da da var. Ama Osmanlı’nın kurulduğu yerdeki tek hamamı satışa çıkarıyoruz. Bu durumu hazmedemediğim için böyle bir başvuru sürecini başlattım. Kültür Müdürlüğü ve Tabiat Varlıkları araştırmalarını yapıp aynı yönde görüş bildirdiler. Kendilerine bu çalışmalarından ötürü teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

            Satış kararıyla birlikte tartışmalara yol açan tarihi hamamın akıbetinin ne olacağı Bilecik kamuoyu tarafından merak ediliyor. Osman Varolu’nun uğraşları sonucu tarihi niteliği belgelenen hamam satılıp yok mu olacak, yoksa ilimizin yöneticileri hamama sahip çıkıp gerekli restorasyonların ardından gelecek nesillere miras mı bırakacaklar, hep birlikte göreceğiz.

Editör: TE Bilişim