Hasan Güner

Bozüyük’ün Muratdere Köyü’ne maden ocağı yapılması yönündeki projenin kamuoyunda dile getirilmesi ve köylülerin duruma itiraz etmesi yönündeki gazetemizde yer alan haberlerin ardından, konuyla ilgilenerek, başta köy muhtarı olmak üzere, köydeki vatandaşlardan bilgi alan Milliyetçi Hareket Partisi Bilecik Milletvekili Bahattin Şeker, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’ye yazılı soru önergesi vererek, konuyu meclise taşıdı.

Yetkilileri, vatandaşlarımızın itirazları ve doğal güzelliklerin korunması açısından duyarlı olmaya davet eden Bahattin Şeker, konunun takipçisi olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz günlerde yayınladığımız haberlerde, Muratdere sakinlerinin köylerine maden ocağı kurulmasını istemediğini ve bağlamda imza kampanyası başlattıklarını ifade ederek, sivil toplum kuruluşlarının bir numaralı gündemi halini alan bu konuyla ilgili gerçekleştirilen bilgilendirme toplantılarının halkı ikna etmeye yetmediğini ve internet ortamında kampanyalar başlatıldığını belirtmiştik.

Köylülerin “Bizlerin varlığı, sağlığı, sosyal ve ekonomik hayatı, yaşam alanı görselliği göz önüne alınmadan hazırlanmış bu projenin köyümüz mülki sınırlarında yapılmasını kesinlikle istemediğimizi beyan ederiz.” diyerek karşı çıktığı konuyla ilgili konuşan Muratdere Köyü Muhtarı İsmail Kurt, yaptığı açıklamada, maden tesisinin 211 hektarlık bir alanı kapladığını, bu alanın yüzde 97’sinin ormanlık, yüzde 3’ünün ise tarım arazisi olduğunu sözlerine ekleyerek, “Firma madeni çıkartsın, götürüp başka yerde işlesin. Konuyla ilgili olarak köylülerce 240 imza toplayarak Bilecik Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne götürdük. Şu ana kadar bize, yaptığımız şikayetle ilgili olumlu veya olumsuz hiçbir şey gelmedi." demişti.

Konunun takipçisi olan Milletvekili Şeker’in, Bakan Güllüce için hazırladığı soru önergesinde şu ifadeler yer aldı.

“Bilecik ilinin Bozüyük ilçesine bağlı Muratdere köyü ve çevresinde “Bakır-Molibden Madeni Açık Ocak Kapasite Artışı, Flotasyon Tesisi ve Açık Depolama Tesisi” ile ilgili bakanlığınız tarafından hazırlanan ÇED raporuna göre faaliyete geçmesi yönünde yöredeki vatandaşlarımız bilgilendirilmeye çalışılmıştır. Ancak bu konuda Muratdere köyünde yaşayan vatandaşlarımız itirazlarını dile getirmişler ve dilekçelerini yazarak yetkililere bildirmişlerdir. Bu dilekçeye henüz bir cevap verilmemiş, vatandaşlarımızın endişelendiği noktalarla ilgili olarak yetkililer tarafından tatmin edici bir açıklama yapılmamıştır. Yöre halkımız bu projeyi kesinlikle kabul etmeyeceğini beyan etmektedir.

Bu anlamda;

1-Projede gösterilen “atık sahasının” bulunduğu bölgede köyün içinde kullanılan çeşmelerin doğal kaynakları bulunması son derece önemlidir. Vatandaşlarımızın bu kaynakların bulunduğu bölgenin atıkla doldurulması, kaynakların kuruması, köydeki çeşmelerin kullanılamaz hale gelmesi, yapılacak olan tesisten oluşabilecek sızıntılar gibi son derece ciddi etkenler konusunda uyarıları, itirazları ve soruları ile ilgili bakanlığınızın bir açıklaması var mıdır?

2-Bu bölgenin köye yakın olması, bahsettiğimiz bu doğal su kaynaklarından beslenen orman içinde bir çok çeşme olması, bu alanların mesire alanı olarak da kullanılması, doğal güzelliği ve bölgenin ormanlık alanı içinde asırlık ağaçların bulunması gibi etkenler ve yöre halkımızın bilhassa bu dile getirdiği konulara ilişkin ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?  

3-Bu bölgedeki ormanlarımızın varlığı yöre halkımız için hem en önemli geçim kaynaklarından biri hem de ülkemiz için doğal güzellik ve zenginliktir. Yıllar boyu bu doğal güzelliklerin ve ormanlık alanın değerlendirilmesi beklenirken; bu tesisin kurulması ve muhtemelen genişlemesi düşünülen ya da beklenen bölgelerde ormanlarımızın yok olması ve yöre halkımızın ormancılık faaliyetlerinin bitmesi, tarım arazilerinin ve köyün tamamının bu tesislerden her anlamda etkilenmesi gibi üzücü bir durum ortaya çıkacaktır; tarafınızdan bu konuda vatandaşlarımızın endişelerine ne gibi cevaplar verilmektedir?”

İLGİLİ HABERLER:

http://www.yarin11.com/bilecik/muratdere-halkindan-imza-kampanyasi-h4989.html

http://www.yarin11.com/bilecik/muratdere-koyunde-100-yillik-agaclar-kesilecek-h5025.html

Editör: TE Bilişim