CHP Belediye Meclisi kontenjan listesinde yeralan hatta Başkan Yardımcılığı sözü verilen İYİ Parti İl Başkanı Ahmet Gürses’in aday olması için 1 Aralık 2018’de İl Başkanlığı’ndan istifa etmesi gerekirken, 18 Ocak 2019 tarihinde CHP-İyi Parti ittifak protokolüne hangi sıfatla imza attığı merak ediliyor.

31 Mart yerel seçimleri için adayları belli olan partiler önceki gün Belediye ve İl Genel Meclisi üyelerinin listesini hazırlayarak seçim kuruluna verdiler. Listelere bakıldığınca CHP ve İYİ Parti ittifakı ile seçimlere girecek CHP'nin Belediye Meclisi kontenjan listesinde İYİ Parti İl Başkanı Ahmet Gürses'in de yeraldığı gözlendi.  

Ne var ki parti başkanı ve yöneticilerinin istifa etmeleri için son gün 1 Aralık 2018’di fakat 18 Ocak 2019 tarihinde Ottoman Kafe’de basının önünde CHP Belediye Meclisi kontenjanında yeralan İYİ Parti İl Başkanı Ahmet Gürses ile CHP İl Başkanı Metin Yaşar, birlikte ittifak protokolüne imza artarak dosyaları karşılıklı teslim etmişti. Hatta İYİ Parti İl Başkanı vasfıyla imzalar sonrası yaptığı konuşmada Ahmet Gürses, 31 Mart akşamı Bilecik’te bulunan 11 Belediye’nin 11’ini de güç birliği belediyesi haline getireceklerini vurgulayarak, “bugün Türkiye genelinde 31 Mart Mahalli İdareler seçimlerine yönelik olarak CHP ile İYİ Parti arasında yürütülen güç birliği çalışmalarının olumlu neticelenmesi üzerine bugün bir aradayız. Şükürler olsun Bilecik'te de güç birliği yapmak sonucunda bir anlaşmaya varılmıştır. İnşallah 31 Mart Yerel seçimlerine bu güç birliği ile beraber girecek ve ilimiz genelindeki 11 Belediye’nin 11'ini de 31 Mart akşamı güç birliğinin belediyesi haline getireceğiz” demişti.

Şimdi kamuoyunda merak edilen bir detay kafalarda soru işareti uyandırdı. İl Genel ve Belediye Meclisi listelerinde yeralacak parti başkanlarının ve yöneticilerinin en geç 1 Aralık 2018 tarihinde istifa etmesi gerekirken, bu tarihte istifa etmeyen İyi Parti İl Başkanı Ahmet Gürses’in nasıl olupta CHP Belediye Meclis kontenjanında yeralabildiği merak ediliyor.

Eğer o tarihte yada o tarihe kadar istifa ettiyse nasıl oluyor da 18 Ocak tarihinde CHP- İYİ Parti ittifak protokolüne imza atıyor. Kontenjan Belediye Meclisi listesinden giren Ahmet Gürses'e Belediye Başkan Yardımcılığının da verileceği öğrenilirken, CHP- İYİ Parti ittifakı İYİ Parti’den daha çok Ahmet Gürses’e yaradı yorumlarını da beraberinde getirdi. Şimdi kamuoyu bu protokol imzası ve istifa konusunda parti yetkililerinden açıklama bekliyor.

18 Ocak 2019 tarihinde CHP ve İYİ Parti arasında yapılan ittifak protokol haberimiz şu şekildeydi:

CHP-İYİ PARTİ İTTİFAKI NİHAYETE ERDİ

İMZALAR ATILDI, DOSYALAR TESLİM EDİLDİ

31 Mart yerel seçimleri öncesinde kamuoyunda oldukça tartışılan CHP-İYİ Parti arasındaki ittifaka ilişkin protokol imzalandı.

Ottoman Kafe’de gerçekleşen protokolde; Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Başkanı Adayı Semih Şahin, İYİ Parti Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu, CHP İl Başkanı Metin Yaşar, CHP Merkez İlçe Başkanı Gültekin Çalışkan, İYİ Parti İl Başkanı Ahmet Gürses, İYİ Parti Merkez İlçe Başkanı Cem Çevik, CHP İl Genel Meclisi üyesi Hikmet Turhan, İYİ Parti İl Genel Meclis üyesi Mehmet Yılmaz ve partililer hazır bulundular.

Bilecik ilinde yapılacak olan CHP-İYİ Parti ittifakına ilişkin protokolü imzalayarak partilerine ait dosyaları birbirlerine teslim eden CHP İl Başkanı Metin Yaşar ile İYİ Parti İl Başkanı Ahmet Gürses konuya ilişkin birer konuşma gerçekleştirdiler.

“11 Belediyenin 11'ini de güç birliğinin belediyesi haline getireceğiz”

İmzalanan protokole ilişkin ilk konuşmayı gerçekleştiren İYİ Parti İl Başkanı Ahmet Gürses, 31 Mart akşamı Bilecik’te bulunan 11 Belediye’nin 11’ini de güç birliği belediyesi haline getireceklerini vurguladı.

Başkan Gürses, konuşmasında; “bugün Türkiye genelinde 31 Mart Mahalli İdareler seçimlerine yönelik olarak CHP ile İYİ Parti arasında yürütülen güç birliği çalışmalarının olumlu neticelenmesi üzerine bugün bir aradayız. Şükürler olsun Bilecik'te de güç birliği yapmak sonucunda bir anlaşmaya varılmıştır. İnşallah 31 Mart Yerel seçimlerine bu güç birliği ile beraber girecek ve ilimiz genelindeki 11 Belediye’nin 11'ini de 31 Mart akşamı güç birliğinin belediyesi haline getireceğiz” dedi.

“Kazanacağımıza yürekten inanıyorum”

CHP İl Başkanı Metin Yaşar ise her iki parti arasında yapılan bu ittikafın başarıya ulaşacağına gönülden inandığını belirttiği konuşmasında şunlara değindi:

“Biz 31 Mart 2019'da yapılacak olan yerel seçimleri çok önemsiyoruz, önemsediğimiz içinde bu seçim takvimi başladığından bu yana ciddi çalışmalar sürdürüyoruz. Çünkü biz biliyoruz ki, 2002'den bu güne kadar 17 yıldır bu ülkeyi yöneten ve yönettiğini iddia eden iktidarın yerel yönetimler ile bu iktidar sürecinin başladığını biliyoruz.

Yerel yönetimin imkanları ile genel yönetimde de bu ülkenin üzerine karabasan gibi 17 yıldır nasıl bir yönetim sergilediğini de hep birlikte gözlemledik. 31 Mart'ta yapılacak seçimleri önemsememizin nedeni; bunlar yerel seçimlerle geldiler, yine bu yerel seçimlerin sonuçlarıyla da gidişlerini kolaylaştıracağımız için ben bu yerel seçimleri çok önemsiyorum, tabi bu yerel seçimleri kazanmak için tüm siyasi partiler ittifak çalışması içine girdiler. Bizim genel merkezlerimizde bu çalışmaları sürdürüyor, Cumhur İttifakı denilen partilerde görüşmelerini sürdürüyorlar.

Burada geldiğimiz nokta, biz yerelde siyaset yapan insanlar olarak ilimizden sorumluyuz, ilimizde neler yapabiliriz, güç birliğini hangi koşullarda oluşturabiliriz şeklinde çalışmalarımızı İYİ Parti ile birlikte sürdürdük. Bu süreçte gerçekten iyi niyetli, birbirimize karşı saygı, sevgiyi hiç eksik etmeden bugüne geldik. Bugüne geldiğimizde CHP olarak bu görüşmelerde en çok sıkıntıyı çeken parti yine biz olduk, şunun için söylüyorum çünkü bu protokolü imzalamak ve karar vermek CHP'liler için oldukça zordu, çünkü biz bu süreçte adaylarımızı, bütün ilçelerimizde belirlemiştik, fakat geldiğimiz noktada, iki tane adayımızı çekmek zorunda kaldık, bu kolay bir olay değil, bizim içinde hoş bir olay da değil, ama sonuçta burada bir güç birliği oluşacaksa bununda yapılması elzemdi. Ümit ediyorum ki bu güç birliği hepimize, ilimize, ilimizdeki yerel yönetimleri kazanmamamızda büyük katkı verecektir, ben buna yürekten inanıyorum, oluşturduğumuz bu protokolün önce ilimize, sonra ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum.” İmzalanan protokol sonrasında her iki partinin yöneticileri karşılıklı olarak kahvaltı yaparken birbirlerine seçim sürecinde iyi dilek temennilerinde bulundular. CHP-İYİ Parti ittifakının içeriği ise şu şekilde imza altına alındı: “31 Mart 2019 tarihinde yapılacak Yerel Seçimler öncesinde Cumhuriyet Halk Partisi ve İYİ Parti heyetleri arasında yapılan uzun görüşmeler sonucunda aşağıdaki konularda mutabık kalınarak güç birliği sağlanmıştır. Bu mutabakat 18 Ocak 2019 Cuma günü saat 09.30’da her iki partinin yetkili organları adına Partilerin İl Başkanları tarafından imza altına alınmıştır.Bu çerçevede;

1-Bilecik-Merkez, Bozüyük, Gölpazarı, Yenipazar, İnhisar İlçeleri ve Vezirhan, Bayırköy, Dodurga Beldelerinde Belediye Başkan Adayı olarak Cumhuriyet Halk Partisi Adayları seçime girecektir.

2-Söğüt, Pazaryeri ve Osmaneli İlçelerinde Belediye Başkan Adayı olarak İYİ Parti Adayları seçime girecektir.

3-Bilecik Merkez İlçe İl Genel Meclisi Üyeliği 2. Sıra Adayı ve Bozüyük İl Genel Meclisi Üyeliği 2. Sıra Adayı İYİ Parti Adayları olacak ve seçime Cumhuriyet Halk Partisi listesinden girecektir.

4-İYİ Parti, Bilecik Merkez İlçe ve Bozüyük İlçesinde İl Genel Meclisi’nde seçime girmeyecektir.”

Editör: TE Bilişim