Cafer Elmas

Geçtiğimiz 14 Şubat’ta ceza yazmaya başlayan Bozüyük TEDES radarlarının o günden bu yana rekor sayıda hız ihlali cezası yazdığı öğrenildi. Bozüyük çevre yolu ile Bilecik, Eskişehir, Bursa ve Kütahya yolları girişlerinde bulunan 5 radarla günde ortalama 1000 araca ceza yazıldığı ve kesilen cezaların dudak uçuklatacak miktarda olduğu iddia ediliyor.

En düşük hız ihlali cezasının 199 lira olduğu ve günde 1000 araçtan ayda 30 bin araca ceza yazıldığı düşünüldüğünde, 1 ayda kesilen cezaların minimum 7-8 milyon lirayı bulduğu tahmin ediliyor. İlimizde trafik polisleri tarafından kesilen trafik cezalarının 1 ayda ortalama 1 milyon lira olduğu düşünüldüğünde, TEDES radarlarının kestiği cezanın büyüklüğü daha iyi anlaşılıyor.

SIR GİBİ SAKLIYORLAR

Konu hakkında açıklama istediğimiz Emniyet yetkilileri kesilen ceza miktarıyla ilgili açıklama yapmaya çekinirken, bir diğer çarpıcı iddia ise cezaların ayda 40 milyon lirayı bulduğu yönünde.

Kesilen radar cezalarının %30’unu Bozüyük Belediyesi’nin aldığı , özel bir şirket tarafından kurulan ve 10 yıl boyunca bu şirket tarafından işletilecek olan radardan şirketin aldığı payın da %30 olduğu  geri kalan %40'ın da devlete kaldığı iddia ediliyor.

Devreye girdiğinden bu yana 100 binin üzerinde araca ceza yazan sistemle ilgili gazetemize çok sayıda şikayet gelmeye de devam ediyor. Vatandaşlar, 3 şeritli bölünmüş yolda (duble yol) hız limitinin 90km/s ile kısıtlanmasının iyi niyetli olmadığını ve bunun resmen vatandaşa pusu kurmak olduğunu söylüyorlar. Alışılmışın dışında yol kenarında dikkat çekmeyen şekilde kurulan, özellikle geceleri karanlıkta hiç görünmeyen radarların bulunduğu noktalarda bugüne kadar trafik kazası yaşanmamış olması da bu iddiaları güçlendiriyor.

Diğer bir iddia ise büyük kazanç getirdiği için duble yollara diğer illerde ki Belediyelerin de istekte bulunması ve birçok ilde TEDES Radar uygulamasına geçileceği yönünde.

Vatandaşlar, Emniyet Müdürlüğü yetkililerinden TEDES radarlarında bugüne kadar kesilen cezalarla ilgili açıklama bekliyor.

Bizde Yarın Gazetesi olarak Bilecik Valiliği’ne ceza adet ve rakamlarını öğrenebilmek için dilekçe ile başvuracağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz.

 

Editör: TE Bilişim