İl Genel Meclisi geçtiğimiz hafta farklı bir karara imza attı. Çaltı Köyünde İl Özel İdaresine ait kaplıca bölgesinde otopark yapılması planlanan yere köylülerin yığdığı gübrelerin kaldırılmaması durumunda cezai işlem uygulama yetkisi verildi.

Söğüt ilçemizin Çaltı köyünde bulunana jeotermal sahada yapılan çalışmalar sonucunda, İl Özel İdaresi tarafından sondaj yapıldı ve 39 derecelik kaplıca suyu elde edildi. Bir yandan hamam binasında yenileme çalışmaları devam ediyor diğer yandan binanın yanında kamulaştırılan 8000 metrekarelik alanda çevre düzenleme çalışmaları sürdürülüyor. Ancak, yapımı tamamlandığında ilimiz için önemli bir turistik değer olması planlanan kaplıca alanında ilginç bir sorun yaşanıyor.


Kaplıca alanının kamulaştırılan bölgesinin tam ortasında, otopark yapılması planlanan yere köylülerce bırakılan gübreler tüm uyarılara rağmen kaldırılmıyor. Konu geçtiğimiz hafta İl Genel Meclisi gündemine taşındı. Kaplıcada başlatılan tadilatlar neticesinde hizmete sokulması düşünülen kaplıcanın hemen yanında biriktirilen ve yol boyunca dökülen hayvan gübreleri çevreyi hem görüntü olarak hem de koku olarak rahatsız ediyor ayrıca sinek yapıyor. Bu konuda köylüler ve çiftçiler defalarca uyarıldı. Uyarılar sonucunda sadece 2 çiftçinin hayvan gübrelerini kaldırdığı diğer çiftçilerin uyarıları dikkate almadı  belirtildi. Bu kapsamda gübrelerini temizlemeyen ve kendi arazisine biriktirmeyen çiftçilere cezai işlem uygulanması için İl Genel Meclisinden yetki alındı. Konuya ilişkin bilgi veren İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halis Nalbant, Söğüt Çaltı köyüne bizzat kendisinin gittiğini, köydeki cami minaresinden anonsların dahi yapılarak uyarılarda bulunulduğunu fakat köylülerin uyarıları dikkate almadığını, kaplıcayı turizme kazandırmak için tadilatlar yapılırken gelen misafirlerin bu kötü görüntü ve koku ile karşılanmamsı gerektiğini, kokudan kaplıcaya girilemediğini yaz aylarında bu kokunun daha da artacağını belirtti. Nalbant’ın açıklamasının ardından çiftçilere son bir kez daha uyarı yapılması ve ardından uymayanlara cezai işlem uygulaması İl Genel Meclisinde oy birliği ile kabul edildi.

 

 

 

Editör: TE Bilişim