Korkmaz Kesik

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Bilecik Birleşik Metal İş Sendikası 29 Ocak günü Demisaş fabrikası da dahil Türkiye’de 38 işyerinde yaklaşık 15 bin metal işçisinin greve gideceğini açıklamıştı. Açıklamanın ardından DEMİSAŞ işçileri grev kararını fabrikaya astılar.

Geçtiğimiz günlerde Birleşik Metal-İş Sendikası, metal işverenlerinin sendikası MESS’in önerdiği 3 yıllık sözleşmeye karşı grev kararı aldı. Bu karar doğrultusunda DEMİSAŞ işçileri grev yapacaklarını bildirmişti. Kararın ardından fabrikada toplanan işçiler sloganlar eşliğinde grev kararının yazılı olduğu metni fabrikaya astılar.  Grev ilanını fabrikaya asan Disk Birleşik Metal İş Sendikası Demisaş İşyeri Baş Temsilcisi Recai Büyükbeyhan konu ile ilgili işçileri bilgilendirirken, direnişin sonuna kadar sakal bırakma eylemi gerçekleştireceklerini belirtti.  

“DİK DURMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Büyükbeyhan’ın ardından işçilere seslenen Birleşik Metal-İş Sendikası Eskişehir Şube Sekreteri Ünal Akkaya, metal iş kolu grup toplu iş sözleşmesinin emek ile sermaye ilişkisinde önemli bir kilit noktası olduğunu belirtti.

Akkaya, direnişin amacının işçilerin emeğinin karşılığını alamadığından, ücret politikalarının yanlışlığından ve alt tabandaki saat ücretlerindeki iyileştirmelerin yetersizliğinden dolayı olduğunu söyledi. Akkaya, konuşmasında şunları kaydetti: “Sizlerin canlılığını gördükten sonra söylenecek çok bir şey yok. Aslında bunun üstüne yapılacak tek bir şey var. Grev yazısını asıp sizlere başarılar dilemek. Bizler biliyoruz ki metal iş kolu grup toplu iş sözleşmesi, emek ile sermayenin en önemli ilke belirleyen sözleşmesidir.

Maalesef Türkiye’de işçiye ve alınterine hiç önem vermeden sözleşmeyi imzalayan işbirlikçi sendikalar var. Bu sendikaların hepsini sizler biliyorsunuz ve yaşıyorsunuz. Bizler biçin greve çıkıyoruz? Emeğimizin karşılığını alamadığımız, ücret politikalarındaki yanlışlıklardan, alt tabandaki saat ücretlerindeki iyileştirmeler yapılmasından dolayı bu saatten sonra grev demeye ve bu mücadeleyi yukarıya doğru yükseltmeye devam edeceğiz.

Bizler biliyoruz k; bugün için direnmeyen insanlar yarına hiçbir şey bırakamazlar. Onun için önümüzdeki zorlu süreçte herkes gereğini yapacağını ve sizlerin dik duracağını düşünüyorum. Hiç unutmayın ki bizler ne yaparsak işveren de aynısını çekecek. Grev ile ilgili hiç kimsenin bir çekincesi olmasın. Dik durmaya devam edeceğiz.”

Birleşik Metal-İş Sendikası Eskişehir Şube Sekreteri Ünal Akkaya’nın konuşmasının ardından işçiler, “Direne direne direnişte zafere”, “Grev, isyan, direniş”, “Gemileri yaktık, geri dönüş yok”, “Sözleşme hakkımız, grev silahımız” sloganları ile grev yazısını fabrikaya astılar. İşçilerin fabrikaya astığı grev yazısında şu ifadeler aldı:

 “Sendikamız ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında yürütülen grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamamıştır. 6356 sayılı yasanın 50’inci maddesi uyarınca görevlendirilen arabulucu tarafından uyuşmazlığın çözülemediğine ilişkin rapor T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü’nün yazısı ile tarafımıza 24/12/2014 tarihinde tebliğ edilmiştir.

6356 sayılı yasanın 60’ıncı maddesi uyarınca, “Yeni Mah. Atatürk Bulv. Sanayi Bölgesi No: 43 Vezirhan-Bilecik” adresinde kurulu “DEMİSAŞ DÖKÜM EMAYE MAMULLERİ SANAYİ A.Ş.” işyeri için Genel Yönetim Kurulumuzun  14/01/2015 tarihinde uygulanmasına karar verilmiştir. Durum, 6356 sayılı yasanın 60’ıncı maddesi uyarınca ilan olunur.” 

Editör: TE Bilişim