Bilecik kamuoyunu yakından ilgilendiren Bilecik Ağır Ceza Mahkemesi’nde esnaf, sanayici, oda başkanları, sivil toplum kuruluşu başkanları ve memurların da aralarında bulunduğu 66 sanıklı toplu FETÖ davalarının ikinci duruşması 22 Mayıs Pazartesi günü görülecek.

Yaklaşık 2 ay önce 66 sanıklı görülen toplu FETÖ mahkemesinde ilk duruşma sonucunda çıkan karar neticesinde 43 tutuklu sanıktan 12 kişi serbest kalırken, 31 sanığın ise tutukluluğun devamı yönünde karar verilmişti.

Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında Bilecik Adliyesi Ağır Ceza Mahkemesi’nde Ağır Ceza Reisi Cengiz Doğan başkanlığında, ağır ceza hâkiminin yanı sıra, 2 hâkim ve bir savcıdan oluşan mahkeme heyeti önünde yaklaşık bir hafta süren davada 66 sanığın yargılandığı ilk duruşma görülürken, 43 tutuklu, 10 adli kontrollü ve 13 firari olmak üzere toplamda 66 sanık ilk duruşmalarında hakim karşısına çıkmış ve bir hafta süren duruşmalar sonrası tutuklu 12 sanık serbest kalırken, 31 sanığın ise tutukluluğunun devamına karar verilmişti.  

Savcı mütaalasını verirken, FETÖ terör örgütüne ait bir takım deliller bulunmasına rağmen yattıkları süre ve sağlık sıkıntıları gözönüne alınarak F.B, K.A ve A.D’nin tahliyesini, ayrıca O.N.A ve O.Ç nin de dinlenen tanıklar ve deliller neticesinde etkin pişmanlık hükümlerinden de yararlanarak tahliyesini istemiş, Savcı, diğer tutukluların tutukluluk hallerinin devamını talep ederken, adli kontrollü sanıkların aynı şekilde devamını da istemişti. AK Parti eski Milletvekili Fahrettin Poyraz da tanık olarak mahkemede dinlenmişti.

Mahkeme, Savcı’nın mütalaasına uyarak F.B, K.A, A.D, O.N.A, O.Ç, N.U, F.C, D.A, H.K, O.S, S.K, K.M.S. isimli sanıkların tahliyesine karar verip, bir sonraki duruşmayı da 22 Mayıs 2017 tarihine ertelemişti.

3 SANIK YENİDEN TUTUKLANDI

Bu karardan bir hafta sonra Bilecik kamuoyunu şaşkına çeviren bir olay gerçekleşti ve FETÖ/PDY soruşturması kapsamında Bilecik Ağır Ceza Mahkemesi’nce tahliye edilen Habib Karataş, Naci Uzunköprü ve Selami Kurnaz, Savcı’nın itirazı sonucu yeniden gözaltına alınarak aynı mahkeme kararınca tutuklandılar. Savcı’nın itirazı sonucu yeni delillerinde eklenerek  mahkemenin 268. maddeden yeniden tutuklama kararı verdiği öğrenilirken, 3 sanık Bilecik M Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildiler.

ŞOK GELİŞME YAŞANDI

FETÖ davalarına bakan üye hâkim gözaltına alındı, ardından tutuklandı 

Hâkim ve Savcılara yönelik yürütülen FETÖ/PDY operasyonunda görevinden ihraç edilen Bilecik Sulh Ceza Hâkimi Kamil Boyraz; Emniyet ekipleri tarafından gözaltına alınıp İstanbul’a götürülmesinin ardından tutuklandığı öğrenildi. Hakim Boyraz'ın babasının üzerine aldığı telefonunda Bylock çıktığı gelen iddialar arasında yeralırken, Bilecik Sulh Ceza Hâkimi Kamil Boyraz, İl Seçim Kurulu Başkanlığı ve aynı zamanda Bilecik Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen FETÖ davalarında hakim üye olarak görev yapıyordu.

AĞIR CEZA REİSİ’NİN TAYİNİ ÇIKTI

Yaşanan bu gelişmelerin ardından Bilecik kamuoyu yeni bir haber ile  karşılaşırken, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yeni adli yargı kararnamesiyle 1045 hâkim ve savcının görev yerini değiştirirken, FETÖ mahkemelerine başkanlık eden Bilecik’te Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Cengiz Doğan’ın İstanbul Bakırköy hakimliğine tayini çıktı. Yerine ise Sungurlu Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı iken Bilecik Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na atandı. Bilecik’te Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı'nın da bulunduğu 4 hâkim ve savcının yerleri değiştirildi.

Bu gelişmelerin ardından şimdi gözler 22 Mayıs Pazartesi günü görülecek  66 sanıklı FETÖ mahkemelerinin ikinci duruşmasına çevrildi. Tayini çıkan Ağır Ceza Reisi’nin bu davaya son kez bakacağı belirtilirken, mahkemeden nasıl bir karar çıkacağı merak ediliyor. 

Diğer illerdeki cezaevlerinde kalan sanıkların mahkemeye getirilmeyeceği ve telekonferans ile mahkemeye katılacağı ayrıca bu duruşmada sanıkların dinleneceği ve 1. dereceden sanık yakınlarının da duruşma salonuna alınacağı gelen bilgiler arasında.

 

Editör: TE Bilişim