Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Bilecik İl Başkanı Ali Yetkin, rehber öğretmenlere yaz tatilinde zorunlu tercih danışmanlığı görevi verilmesinin yasal olmadığını ifade ederek, yönetmeliğe tepki gösterdi.

ÖĞRETMENLER KANUNEN İZİNLİ SAYILIYORLAR

Öğretmenlere zorunlu tercih danışmanlığı görevinin verilmesinin yanlış olduğunu belirten Eğitim-İş Bilecik İl Başkanı Ali Yetkin, “Gerek liselere ve gerekse de üniversitelere tercihte bulunacak öğrencilerin tercih dönemleri Temmuz ile Ağustos aylarına denk gelmekte olup, bu tarihlerde öğretmenler kanunen izinli sayılıyorlar. Ancak MEB tarafından yayınlanan kılavuza göre rehber öğretmenlerinin tercih danışmanlığı yapmaları zorunlu hale getirildi. Bu da başta Anayasamız olmak üzere kanunlara aykırı bir düzenleme anlamına gelmektedir. Rehber öğretmenlerin yetersiz sayıda olması durumunda ise yerlerine nitelikli olan diğer öğretmenlerin görevlendirilmeleri öngörülüyor.” dedi.

DİNLENME ANAYASAL HAKTIR

Başkan Yetkin, tüm çalışanların dinlenmesinin anayasal hak olduğuna dikkat çekerek, şu ifadelere yer verdi:

“Anayasamızın 50. maddesine göre, kimse, yaşına, cinsiyetine ve gücüne uymayan işlerde çalıştırılamaz. Küçükler ve kadınlar ile bedeni ve ruhi yetersizliği olanlar çalışma şartları bakımından özel olarak korunurlar. Dinlenmek, çalışanların hakkıdır. Ücretli hafta ve bayram tatili ile ücretli yıllık izin hakları ve şartları kanunla düzenlenir. Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez. Tercih danışmanlığı görevlendirmelerinin yapılacağı Temmuz ve Ağustos ayları öğretmenlerin yaz tatili dönemine denk gelmekte olup, bu aylarda öğretmenler izinli olduğundan resen yapılacak görevlendirmeler Anayasamıza ve kanuna aykırılık teşkil edecektir.”

“HİÇ KİMSE ZORUNLU OLARAK ÇALIŞTIRILAMAZ”

Zorla hiçbir kimsenin çalıştırılmayacağını ifade eden Eğitim-İş Bilecik İl Başkanı Ali Yetkin, İl ve İlçe milli eğitim müdürlüklerince yaz aylarında rehber öğretmenlerin resen görevlendirilmeye çalışıldığı bu konuda üyelerden şikayetler aldıklarını belirterek "Anayasamızın 18. maddesinde ifadesini bulan ‘Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır.’ hükümlerine de aykırılık teşkil edecektir. Mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde tercih danışma komisyonlarında rehber öğretmenlerin resen görevlendirilmesi mümkün değildir. Bu durumda gerek Bakanlık ve gerekse de İl ve İlçe milli eğitim müdürlüklerince resen görevlendirme yapılmaması, gönüllülük esasına göre hareket edilmesi, istekli olan rehber öğretmenlere tercih danışma komisyonlarında görev verilmesi uygun olacaktır. Sendikamızla birlikte Türk Eğitim Sen ve Anadolu Eğitim Sen bu konuda eylem kararı almıştır, Eğitim Bir Sen ve Eğitim Sen ise Bakanlığa bu yanlış uygulamaların düzeltilmesi için yazılı başvuruları bulunmaktadır." şeklinde konuştu.

ZORUNLU DEĞİL GÖNÜLLÜ OLMALI

Eğitim-İş Bilecik İl Başkanı Ali Yetkin İnsan bir işe gönlünü vermez, onu isteyerek yapmaz ise bu işten hayır gelmeyeceğini belirterek, "Gönülsüz yenen aş, ya karın ağrıtır yada baş" atasözünü hatırlatarak “Öğretmenlerin çalıştırılmaları her ne kadar Anayasamıza ve kanuna aykırı olsa da öğrencilerin de doğru tercih yapmaları son derece önemlidir. Bu kapsamda çözüm olarak gönüllülük esasına başvurulmalıdır. Bu yöntem ile yeteri kadar gönüllü öğretmen bulunamaz ise bu durumda ekstra ücretlendirmeye başvurulabilir. Bu sayede öğretmenlerin de isteyerek çalışmaları mümkün olabilecektir. Ancak hali hazırdaki sistem ile hem kanun çiğnenmekte hem de öğretmenler zorlanmaktadır. İşte tüm bu durumların üstesinden gelmek adına yeni bir düzenleme yapılması icap ediyor. ” dedi.

Editör: TE Bilişim