Gölpazarı 3. Heykel Sempozyumu, ‘Köyünü Yaşat Projesi’ kapsamında Gölpazarı Belediyesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Heykel Bölümü ortaklığında gerçekleşti. Sempozyum kapsamında ilçenin meydanlarının güzelleştirilmesi için birçok heykel yapıldı ve yapılan heykeller ilçeye yerleştirilerek ilçe halkının beğenisine sunuldu.

Gölpazarı Belediyesi’nden gerçekleştirilen projeye ilişkin yapılan açıklamada:“Güncel sanatın kırsalda yaşayan insanlar ile olan bağının zayıf kaldığı düşüncesinden yola çıkarak, İlçenin en çok ziyaret edilen iki parkına heykeller yerleştirildi.

Kırsal alanların ve özellikle köylerin sorunlarını ve yeniden etkin kullanımını ele alan Köyünü Yaşat projesi kapsamında yürütülen Heykel Sempozyumu; sanatın köylü ve ilçe halkı ile buluşması, mekânsal kalitenin arttırılması amacıyla yapılan birçok faaliyetten biri oluşturuldu.

Heykeltıraşlar köy içinde işlevsel bir yorum oluşturmaya çalışarak, eserlerini insanların buluşabileceği, oturup dinlenebileceği küçük köy çeşmesi ve meydancıkları olarak düşünmüşlerdir. Bu işlevsellik aynı zamanda ortaya çıkan eserlerin anlaşılabilirliğini kolaylaştırıp insanlara olan anlamını da güçlendirmeyi hedefledi. İlçe merkezinde ayrıca aynı şekilde mekânsal kalitenin artması, insanların sanatla bir arada olabilmeleri amacıyla merkez noktalara kırsal hayatın izlerini taşıyan heykeller hazırlanmıştır. Bu amaçla Gölpazarı İlçesi Işıklar Yapı Ürünleri ve Kuzey Mermer’in de katkıları ile alanında isim sahibi birçok sanatçıya ev sahipliği yaparak, sanatçılar ilçe ve köy halkı buluşturmuştur. Köy ve ilçe hayatını kısa süre de olsa yaşamaları, kırsal alanlarda tarımla uğraşan insanlarla bir arada ürün vermeleri sempozyuma katılan sanatçıları da memnun etmiştir.”denildi.

İlçeye Kazandırılan Heykeller ve Sanatçılar

Bülent Çınar “Koza”

Ümit Arpacıoğlu “Kadın ve Bereket Çeşmesi”

Büşra Kölmük “Ahtapot”

Mert Çıkılmazkaya “Çiftçi”

Mete Özyıldırım “Gaia”

Betül Bolat “Ağaç”

Elçin Erik “Kuş Çeşmesi”

Editör: TE Bilişim