Emine Türksoy


                Kışın kar yağışının az olması nedeniyle göl sularında gerileme olduğu gözlenen Pelitözü Göleti, yaz aylarının kurak geçmesi ile su seviyesindeki azalmayla dikkat çekiyor. İlimizin en önemli mesire alanı olarak bilinen Pelitözü Göleti'nin su seviseyinde oldukça azalma olduğu gözle-nirken, Çakırpınar kaynağından gelen suyun da tamamen kuruduğu gözlendi.


                Bilecik’te Pelitözü köyündeki Gölpark göletinin suyu, kuraklık ve yoğun kullanım yüzünden yaklaşık 30 metre çekildi.

                İl Özel İdaresi tarafından yatırım yapılarak piknik alanına dönüştürülen gölet suyunun, küresel ısınma, kış mevsimin ılık ve yağışsız geçmesi, yaz aylarında da yeterli yağışın olmaması nedeniyle çok ciddi şekilde azaldığı gözleniyor.

                Çakırpınar kaynağından gelerek göleti besleyen su geçtiğimiz aylarda ciddi oranda azalırken, yaz sıcaklarının etkisi ile bugünlerde tamamen kurumuş durumda bulunuyor.


                Bu durumda gölet suyunun yağış olmaması nedeniyle azalmasını sağlıyor.

                Gölet suyunun azalması mesire alanının güzel görüntüsünü etkilerken, ayrıca gölet içerisinde yaşayan canlılarında olumsuz yönde etkilenmesine neden oluyor.

                Göleti besleyen suyun yetersiz kalması ve çiftçilerinde tarlalarını sulama yapması nedeniyle suları çekilen gölette kuraklık tehlikesi baş göstermiş durumda.

                Gölet aynı zamanda yaz aylarında bölgede orman yangınlarında söndürme helikopterlerinin önemli su kaynakları arasında yer alıyor.

                Bilindiği gibi ilimizde son 1 ay içerisinde hemen hemen her hafta orman yangını meydana gelmişti.

                Orman yangınlarına müdahalede söndürme helikopterlerinin en fazla uğrak yeri olan Pelitözü Göleti’nde bu neden dolayı da su seviyesinde iyice düşüş yaşandı.

                Yaz başlarında su altında olan yerlerde şimdilerde pikniğe gelenler çekilen su alanında yürüyor.


                Gölet suyunun yaklaşık 30 metre civarında suyunun çekildiği gözleniyor.

                Etrafı çam ağaçları ile kaplı olan gölet, il merkezine 7 km. uzaklıkta.

                213.50 hektar alanı olan gölet sulama amaçlı oluşturulurken, ulaşım kolaylığı ve geniş bir alana sahip olması nedeniyle özellikle hafta sonları büyük ilgi görüyor.

                Çok sayıda işletmenin yapılarak güzel bir mesire alanı haline gelen ve haftasonları kalabalık bir insan topluluğunun piknik yaptığı Pelitözü gö-leti suyunun çekilmesi ile oluşan olumsuz görüntü gelen insanların dikkatini çekiyor.

Editör: TE Bilişim