Gökkuşağı Projesinin, alt başlıkları olan bir üst başlık olduğunu söyleyen Gündoğan, “Gökkuşağı Projesi bir üst başlık. Projenin altında Gökkuşağı Bayanları, Gökkuşağı Engellileri, Gökkuşağı Gençleri diye alt başlıkları var.

Bu, bizim proje birimimiz tarafından geliştirilen Sevcan Hanım’ın koordinatörlüğünde bir proje. Bu alt başlıklara göre çalışmalarımız var. Mesela hanımlarının kilo problemleri olabiliyor. Ona dair kayıtları topluyoruz. Bünyemizdeki antrenörlerimiz eşliğinde haftanın belli günlerinde mevsimin durumuna göre ya salonda ya dışarda bilinçli egzersiz yapma anlamında hanımlara eğitim veriyoruz.


Bayanlar yürüyüş yapıyorlar ama bilinçsiz olduğu için bir amaca hizmet etmiyor. Bunun bir ısınma, ana ve soğuma evresi var. Bizim mevcut uzman antrenör arkadaşlarımız eşliğinde hanımlara antrenman yapma metotlarını öğretiyoruz.  Asıl amacımız kendi başlarına bilinçli antrenman yapabilir bir hale getirmek. Bunla beraber de çocuklarına o spor kültürünü aşılamalarını sağlamak.” dedi.

Konuyla ilgili görüş belirten Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Lütfi Doyuk da “Biz bu kitleyi canlı tutabilmek için zaman zaman Pelitözü Göleti’nde bir araya geliyoruz. Orada yürüyüş yapıyoruz. Zaman zaman da il dışına giderek doğa yürüyüşü yapıyor ve oraları tanıyoruz.” dedi.

Eğitimin anneden başladığını belirten Gündoğan, açıklamasının devamında şunları söyledi:

“Annenin spor yaptığı bir ortamda çocuğun spor yapmaması düşünülemez. Orada asıl amaç anneye ulaşmak. Anneyle beraber de çocuğu kazanmak. Sayı olarak ortalama 40’ı buluyoruz ama zaman zaman sirkülasyon olabiliyor. Yekünde de 105 kişiye ulaştık.


Gökkuşağı Engellileri Projesi’nde de vatandaşlarımızın topluma entegresine vesile olmak, onlara sporla beraber istihdam kaynağı yaratabilmek amaçlanıyor. Onları spora çektiğimiz vakit, o spor dalını öğrendiği zaman ne yapabilirler? Hakemlik yapabilirler. Bu arkadaşlarımız antrenörlük yapabilirler. Gerçekten yeteneklidirler; ilgili engel dalına göre milli sporcu bile olabilirler. Genel Müdürlüğümüzün ödül yönetmeliği var. Çok ciddi rakamları alabiliyorlar.

Ayrıca Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’müzün “Antrenörlerimiz Engelleri Aşıyor” projesi var. Bu kapsamda il müdürlüğümüzün kadrolu antrenörlerini çeşitli dallarda çeşitli engel gruplarına göre eğittik. Bunlar görme engelliler, işitme engelliler, bedensel engelliler ve özel sporcular. Özel sporcular bölümü zihinsel engelli vatandaşlarımızdan oluşuyor.

Burada masa tenisi, yüzme, halter ve çeşitli engel gruplarına göre bizim mevcut kadrolu antrenörlerimiz eğitimlerini ve belgeleri aldılar. Şu anda 44 sporcuyla beraber çalışmalarına devam ediyorlar. Amacımız bu kişilerin topluma entegrelerini sağlamak.” 

Editör: TE Bilişim