Son günlerde mültecilere çalışma izni ve vatandaşlık verilmesi konuları kamuoyunda yoğun şekilde tartışılırken, konuyla ilgili Bilecik Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne yaptığımız bilgi edinme başvurumuz “konunun hassasiyeti” gerekçesiyle reddedildi.

Son dönemde gerek Bilecik’te gerek diğer şehirlerde mültecilerle vatandaşlar arasında yaşanan huzursuzluklar basında kendine yer buluyor. Mültecilere Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verileceği ve TOKİ tarafından yapılan dairelerin bu kişilere tahsis edileceği söylemlerinin ardından, ilimizdeki son durumla ilgili bilgi almak için Bilecik Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne başvuruda bulunduk.

“Bilecik’te il genelinde kaç mülteci yaşıyor? Mültecilerin ülkelere göre dağılımı nedir? Bu güne kadar kaç mülteciye çalışma izni verildi?” gibi sorulara cevap almak için Göç İdaresi’ne telefonla yaptığımız başvuru sonrası, talebimizin e-postayla iletilmesi istendi. Gönderdiğimiz e-postaya gün sonuna kadar herhangi bir cevap verilmemesi üzerine Müdürlüğü bir kez daha aradığımızda ise, İl Müdürü Hüseyin San tarafından “Konu hassas olduğu için 3. kişilere bilgi veremiyoruz” cevabını aldık. Bilgi vermekten kaçınan Müdür San, talebimizi Vali Süleyman Elban’a iletmemizi, ancak bu şekilde bilgi verebileceğini sözlerine ekledi.

Daha önce, ilimizde bulunan mültecilerle ilgili defalarca bilgi verilmiş ve rakamlar kamuoyuyla paylaşılmışken, aynı bilginin bu kez verilmemesi akıllara “Vatandaştan saklanan bir şey mi var?” sorusunu getirdi. Halkın haber alması için çalışan gazetecileri “3. kişiler” olarak tanımlayan Müdür San’ın bu tutumu, müdürlerin halen bilgi ile beyanat arasındaki farkı ayıramadığını da göstermiş oldu.

Bilecik halkının iç içe yaşadığı ve sayıları gün geçtikçe artan mültecilerle ilgili bilgi edinme hakkı olduğunu düşündüğümüzden, sorularımızı cevaplanması talebiyle bir kez de buradan soruyoruz:

-          Bilecik il merkezi ve ilçeler dahil olmak üzere il genelinde kaç adet mülteci bulunmaktadır?

-          Hangi ilçede kaç adet mülteci bulunmaktadır?

-          Mültecilerin ülkelere göre dağılımı nedir?

-          Mültecilerin kaçı erkek, kaçı kadın, kaçı çocuktur?

-          Bu güne kadar ilimizde çalışma izni verilen mülteci var mıdır, varsa sayısı kaçtır?

Editör: TE Bilişim