Usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle iptal edilen CHP Bilecik Merkez İlçe kongresinin ardından iptal kararına itiraz eden Gültekin Çalışkan’ın Yüksek Seçim Kurulu’na yaptığı başvuru rededilirken gerekçeli kararda açıklandı. 

İptalin reddine ilişkin gerekçeli karar açıklanırken Merkez İlçe Seçim Kurulu’nun iptal kararı onanmış oldu. Bu durumda CHP daha önce belirlenen 27 Temmuz’da seçime yeniden gidecek. Adaylardan Gültekin Çalışkan’ın adaylığına devam edeceği, Sedat Bayam’ın ise aday olmayacağına ilişkin açıklamasına karşılık son yaşanan olayların ardından Bayam’ın yeniden aday olacağı gelen bilgiler arasında.

Suların durulmadığı ve her geçen gün hareketli ve sıcak saatlerin yaşandığı CHP’de yeni seçim heyecanına doğru gidiliyor. Yapılan seçim ve itirazlar sonrası iptal edilen seçim ve yeni yapılacak seçim tarihinin belirlenmesi sonrası bile itirazlar devam etti. AKP’li üyelerin dahi listelerde yeraldığı, üye olmayanların üyeymiş gibi listelere yazılmasının yanısıra seçme ve seçilme hakkı bulunmayan kişilerinde delege olarak oy kullandığı Merkez İlçe seçiminde gelinen nokta seçimin yenilenmesi oldu.

Bu süre zarfından CHP’de yine sıcak saatler yaşandı. Partisinin görev vermesine rağmen aday olmayacağını söyleyen Sedat Bayam’ın yeniden aday olmayı düşündüğü ve yaşananlara sessiz kalamayacağı belirtildi.

Bilindiği gibi, 24 Haziran’da gerçekleşen CHP Bilecik Merkez İlçe Başkanlık seçimi sonrası kaybeden listede bulunan İlyas Dirik partiye üye olmayan kişilerin listede olduğunu ve seçme seçilme hakkı bulunmayan bir kişinin de delege olarak oy kullandığı gerekçesi ile İlçe Seçim Kurulu’na itiraz etmiş ve Merkez İlçe Seçim Kurulu da ilçe seçimini iptal ederek yeni seçim tarihi olarak 27 Temmuz’u göstermişti.

Bu gelişmelerin ardından da bir itiraz ve başvuruda seçimi kazanan Gültekin Çalışkan’dan gelmişti. Delege arkadaşlarının içerisinde istifa edenin, vefat edenin, il dışına nakil yapmış olanın, seçme ve seçilme hakkı olmayan delegelerin konumunu aday olarak şahsının bilme gibi şansının olmadığını, asılan listelere askıda kaldığı süre içerinde itiraz hakkı bulunulmasına rağmen yapılmayan itirazın seçim sonrası yapılmasının ahlaki olmadığını söylemişti.

Çalışkan, seçimlerin geçerli sayılması için Yüksek Seçim Kurulu’na itiraz ettiğini ve çıkacak sonuca da saygı duyacağını gazetemiz aracılığıyla duyurmuştu. Ancak Yüksek Seçim Kurulu Çalışkan’ın itirazını haklı bulmadı ve Merkez İlçe Seçim Kurulu’nun vermiş olduğu kararı onadı. Bu sonuçla, daha önce Merkez İlçe Seçim Kurulu’nun almış olduğu, seçimlerin 27 Temmuz’da yapılması kararı değişmemiş oldu.

Yüksek Seçim Kurulu’nun Gültekin Çalışkan’ın itirazına verdiği ret kararı şu şekilde:

‘Bilecik Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’nın verdiği kongrenin iptali kararına

Kurulumuz Başkanlığınca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen 02/07/2013 tarih ve 1920-1928 sayılı yazılar ile itiraza konu şahısların Cumhuriyet Halk Partisi Bilecik Merkez İlçe üyesi olup olmadıkları sorulmuş, cevabi yazıda 24/06/2013 tarihinde yapılan Cumhuriyet Halk Partisi Bilecik Merkez İlçe Olağanüstü Kongresinde delege listesinin 113. sırasında yer alan Vecdet Selahattin CİHANGİR ile 162. sırasında yer alan Hüseyin CAN'ın üyelik kaydının bulunmadığı bildirilmiş, söz konusu imzalı seçmen listesinin incelenmesi neticesinde de Vecdet Selahattin CİHANGİR ile Hüseyin CAN’ın oylarını kullandığı tespit edilmiştir.

24/06/2013 tarihinde yapılan Cumhuriyet Halk Partisi Bilecik Merkez İlçe Olağanüstü Kongresi’nde kazanan Listenin 71 oy, kaybeden listenin 69 oy aldığı gözönüne alındığında, parti üyesi olmadığı halde oy kullanan 2 kişinin seçim sonuçlarını etkilediği anlaşıldığından, seçimlerin iptal edilerek yenilenmesine ilişkin Bilecik Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’nın 26/06/2013 talihli, 2013/28 sayılı kararının usul ve yasaya uygun olduğu anlaşılmıştır.

Bu nedenle; Bilecik Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’nın 26/06/2013 tarihli, 2013/28 sayılı kararının kesin olması ve itiraz nedenleri de tam kanunsuzluk hali olarak değerlendirilebilecek hususlardan olmadığından, itirazın kesinlik nedeniyle reddine karar vermek gerekmiştir.

SONUÇ:

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

1-   İtirazın kesinlik nedeniyle reddine,

2-   Karar örneğinin Gültekin ÇALIŞKAN'a tebliğ için Bilecik Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,

2/7/2013 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Editör: TE Bilişim