Yurt genelindeki çok sayıda üniversiteden 149 akademisyenin katıldığı sempozyum dün kongre merkezinde düzenlenen açılış töreniyle başladı. Geometriye gönül vermiş bilim insanlarını bir araya getirerek yeni işbirliklerinin oluşmasına imkân sağlamayı amaçlayan sempozyum 23-26 Haziran tarihleri arasında devam edecek.



Şeyh Edebali Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü tarafından düzenlenen sempozyumun açılış törenine ilimiz protokolü yoğun ilgi gösterdi. Üniversitesi Rektörü Azmi Özcan ev sahipliğindeki törene; Vali Ahmet Hamdi Nayir, İl Jandarma Komutanı J. Albay Alper Sır, Belediye Başkanı Selim Yağcı, İl Emniyet Müdürü Eyüp Özüdoğru, Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu ve sempozyum davetlisi akademisyenler katıldı.

12’ncisi ilimizde düzenlenen Geometri Sempozyumu, Prof. Dr. Hilmi Hacısalihoğlu’nun konuşmasıyla başladı. Sempozyum’un Bilecik’in ilk sempozyumu olduğunu söyleyen Hacısalihoğlu, konuşmasına; “Şol gökleri kaldıranın, donatarak dolduranın, ol deyince olduranın, doksan dokuz adı ile… Hayırlı olsun, daha nice sempozyumlar bu güzel şehirde, bu güzel binada, bu güzel insanlarla beraber yapılacak inşallah.” sözleriyle başladı. Konuşmasında Geometrinin, ilahi düzenin temeli olduğu fikrinden bahseden Hacısalihoğlu, verdiği ilginç örneklere nasıl kusursuz bir dünyada yaşadığımızı gözler önüne serdi. Hacısalihoğlu şöyle konuştu:


“ARILARIN BÜYÜK ÖĞRETMENİ ONLARA ALTIGENİ SEÇTİRDİ”

“Biz insanlar bir şeyler yapmaya çalışıyoruz, Tanrı’nın önümüze koyduğu çok güzel örnekler var. Mesela arılar. 60-70 bin arı bir kovanın içine petek örerlerken hiçbir formülü önlerine koymazsınız. Kim onlara o formülü nasıl verirse, kovanın her tarafından örmeye başlarlar. En son, düzgün altıgeni koyacakları yer kalır, onu da koyarlar. Hiçbir deneme yanılma yapmaksızın. Kovanın sükunetini sağlayacak bir tane asker vardır kovanın kapısında, içeriye katiyen kimseyi salıvermez. İşleri bitince o askerlerin hepsini de yok ederler. Kovandaki düzen de çok enteresandır. En altta anaarıya bir yer yapılır. Onun üstünde yumurtalarına yer yapılır. Araya kendi ürettikleri balmumuyla bir tabaka örerler. Yumurtaların üstüne, yine kendi ürettikleri balmumuyla bir sınır çizerler. Üstüne larvaların odasını yaparlar. Onun üstüne bir tabaka daha örerler. Bal koyulacak yeri yaparlar. Bu peteklerdeki taban alanı önemlidir. Onu bütün geometrik şekilleri, ne zaman bu işe başladılarsa o zaman seçtiler. Beşgen seçmediler, dörtgen seçmediler, üçgen seçmediler. Düzgün altıgen seçtiler. Hiç hata yapmadılar. Onların büyük bir öğretmeni varmış demek ki. İlk yaptıkları iş bu oldu, düzgün altıgeni seçmek. Altıgenler birbirlerine çok güzel yaklaşırlar. Mesela çemberleri birbirlerine yaklaştırırsanız arada boşluklar kalır. Beşgenle yapamazsınız, boşluk kalır. Sadece düzgün altıgenle yapabilirsiniz. Yeni fark ettik, Düzgün altıgen denen şekille bir alanı çevirirken, en kısa çizgiyle en geniş alanı çevirebiliyormuşuz. Arılar o hesapta da hata yapmadılar. O büyük öğretmen hepimizin büyük öğretmenidir. Daha onun nice maharetleri var.

Sempozyumun ev sahipliğini yapan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan ise, Hacısalihoğlu hocanın konu ile ilgili söylenmesi gereken her şeyi söylediğini belirtti ve “Bizde onun öğrencisi olarak ondan bir şeyler öğrenmeye devam ediyoruz. Ben bir sosyal bilimciyim. Dolayısıyla sizin uğraş alanınızı hakkıyla takdir edemem, merak edemem ama matematik ve geometrinin kâinatın dili olduğunu her zaman biliyorum.  



Bu dile aşina olan insanlar bu sanat, ustalık, beceri karşısında elbette hayranlıklarını gizleyemiyorlar. Bilecik tarih ve kültür şehri ve aynı zamanda bir ilim şehri. O yüzden kamuoyu bizi daha çok sosyal alanlardaki programlarla hatırlıyor. Fakat biz aynı zamanda tabi alanlarda istikrarı büyütmek azmindeyiz.   Bu program büyük bir katılım büyük bir paydaş grubunun eşgüdüm içerisinde hareket etmesiyle ortaya çıktı. Üniversitemizi, vilayetimiz, belediyemiz, edebiyat fakültemiz, matematik bölümünün değerli mensupları ve siz değerli ülkemizin bilim insanları. Ümit ediyorum bu coğrafyanın ve tarihin bize yüklediği mesuliyeti bilim alanında sağlayacağımız başarılarla yerine getirmeye çalışacağız. Burada bulunduğunuz süre içerisinde lütfen bir misafir gibi değil, bu toprakların asil sahipleri, mirasçıları ve torunları gibi hareket edin.” ifadelerini kullandı.

Rektör Özcan’ın ardından kürsüye gelen Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı ise;



“Bir tarafta köklü bir medeniyet, kuruluş ve kurtuluşun beşiği olan bir şehir, diğer bir tarafta da genç, dinamizmi yüksek eğitim ve öğretim kurumu bu ikisini birleşimi önümüzdeki günlerde bize çok güzel başarıları temin edecek. Bu anlamda matematiksiz bir yaşamın ve dünyanın, geometrisiz bir bakış açısının olması münkün değil. Bu birliktelikleri bir araya getirdiğimizde ve akademik kadrolarla bir noktada yoğurduğumuzda bir elimiz tarihte diğer elimiz ise gelecekte gençlerimiz ile birlikte marka şehir oluşturma konusunda ilerleyeceğimizden eminim.” dedi.

Son olarak kürsüye Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir geldi. Sempozyumun açılışında olmaktan duyduğu mutluluğu belirten Nayir, “İlimizde bu ölçekte birçok üniversitenin katıldığı bir sempozyumun yapılmasından büyük mutluluk duyuyorum.



Zevkle izlediğimiz Hacı Salihoğlu hocamızın buradaki konuşmalarını dinlerken tarihe dalıp gittim. 1970’li yıllardaki bir hocamı hatırladım. Onu kısaca sizlerle paylaşmak istiyorum. Dersini seven ve kendisini de sevdiren bir öğretmen olarak Hıfzı hocamızı da bir minnetle yad etmek borcundayım.” dedi.



Protokol konuşmalarının ardından sempozyumun açılış töreni sona erdi. Yurt genelindeki çok sayıda üniversiteden akademisyenlerin katıldığı sempozyum 3 gün boyunca devam edecek.

 

Editör: TE Bilişim