Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz’ın 1 Milyon 100 Bin çiftçiye hukuksuz atama yaptığını dair ulusal medyada çıkan haberlere Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri
Merkez Birliği Genel Müdürlüğü’nden açıklama geldi.

Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama da Fahrettin Poyraz hakkında çıkan haberlerin asılsız, gerçek dışı ve yanıltıcı iddialar olduğu belirtildi.

Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

“Günlük bir gazetede 26 Şubat 2020 tarihinde ‘1 Milyon 100 Bin Çiftçiye Hukuksuz Atama’ başlığı ile yayımlanan haber nedeniyle kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı doğmuştur. Söz konusu haber tamamen asılsız, gerçek dışı, yanıltıcı iddia, itham ve yorumlardan ibarettir.

Haberde, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz’ın 2017 yılı Aralık ayında İnsan Kaynakları Yönetmeliğine aykırı bir şekilde atandığı ve bu atamanın mevzuata uygun hale getirilmesi için 2019 yılında kabul edilen İnsan Kaynakları Yönetmeliğinde kişiye özel değişiklik yapıldığı iddia edilmektedir.

Tarım Kredi Kooperatifleri personelinin atama, terfi esas ve usulleri İnsan Kaynakları Yönetmeliğinde belirlenirken, Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcılarının atama usul ve esasları özel olarak bizzat kanun hükmü tarafından çok açık bir şekilde belirlenmiş olup ilgili yasa maddesinde Genel Müdürün atanma şartları içinde yaşlılık aylığı almaya (veya emekliliğe) hak kazanmama şartı bulunmamaktadır.

Diğer personelden ayrı olarak Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcılarının atanmasına ilişkin özel bir hüküm içeren 1581 sayılı Kanunun 5. maddesinin 4. fıkrasının ‘En az dört yıllık yükseköğrenim yapmış, kamu kurum ve kuruluşlarında veya tarım kredi kooperatifleri ve birlikleri teşkilatı ile tarım kredi kooperatiflerinin faaliyet alanı ile ilgili benzer bir kuruluşta en az sekiz yıl çalışmış olmaları şarttır’şeklindeki hükmü tartışmaya yer vermeyecek şekilde açık olduğundan ikincil mevzuat olan yönetmelik hükmünün bu kanun hükmüne aykırı olması hukuken düşünülemez.

Kanun hükmündeki şartların tamamını taşıyan Fahrettin Poyraz, 06 Aralık 2017 tarihinde Yönetim Kurulu kararıyla mevzuata uygun olarak Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü olarak atanmıştır.

“Hukuka, kanuna ve mevzuata uygundur”

Habere konu olan bir takım tartışmaları ve art niyetli yaklaşımlarda bulunulmasını önlemek amacıyla Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcıları ile ilgili özel düzenleme içeren Kanun hükmünün düzenleme amacına uygun olarak, Genel Kurul kararı ile kabul edilen 2019 yılı İnsan Kaynakları Yönetmeliğinin “Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcılığına Atanma” başlıklı 16. maddesine ”bu atamada yönetmeliğin 6. maddesinin 8. paragrafındaki şartlar aranmaz.” ifadesi eklenmiştir.

Özetle, Kanun hükmünde yaşlılık aylığı almaya hak kazananların Genel Müdür olarak atanamayacağına ilişkin her hangi bir sınırlama bulunmadığı, keza 2015 yılı İnsan Kaynakları Yönetmeliğindeki yaşlılık aylığı almaya hak kazananlarının Teşkilatta kadrolu olarak istihdam edilemeyeceğine ilişkin hükmün, kanunda atama şartları düzenlenen Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcıları dışındaki diğer personeli kapsadığından Fahrettin Poyraz’ın Genel Müdür olarak atanması hukuka, kanuna ve mevzuata uygundur.

“Genel Müdür ücreti, mevzuat gereği Yönetim Kurulu kararıyla belirleniyor”

Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Fahrettin Poyraz’ın aylık gelirinin 100 bin lirayı bulduğu iddiası, iftira niteliğinde olup gerçekle ilgisi bulunmamaktadır. Kurumumuzda Genel Müdür ücreti, mevzuat gereği Yönetim Kurulu kararıyla belirlenmekte olup açılacak davada bu durum belgeleri ile ortaya konulacaktır.

Bunun yanında Genel Müdür Fahrettin Poyraz, toplam aktif büyüklüğü 35 milyar TL olan; Ülke sathına yayılmış yaklaşık 5.000 çalışanı bulunan 1625 Tarım Kredi Kooperatifi ve 17 Bölge Birliğinin bağlı olduğu Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürlüğü görevine ilaveten, yaklaşık 4.700 çalışanı bulunan her türlü iş ve işlemlerinin Türk Ticaret Kanunu ve Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında denetlendiği, Yönetim Kurulu başkan ve üyelerinin tüm bu iş, işlem ve kararlarından dolayı mali hukuki ve cezai açıdan şahsi mal varlıkları ile sorumlu olarak yönetilen Tarım Kredi Kooperatiflerinin 18 şirketinden; Tarım Kredi Holding A.Ş., Gübretaş, Gübretaş Maden A.Ş., TK Sera A.Ş., Bereket Sigorta A.Ş., Bereket Emeklilik ve Hayat A.Ş., Bereket Katılım Sigorta A.Ş., Bereket Katılım Hayat A.Ş. olmak üzere ülkemizin sektöründe önde gelen 8 ayrı şirketinin yönetim kurulu başkanlığı görevini sürdürmekte olup, 1581 sayılı Kanununun 3. maddesinin son fıkrası hükmü gereği sadece bir şirketten huzur ücreti alınabildiğinden Gübretaş A.Ş. dışında başka bir şirketten her hangi bir şekilde ücret ya da huzur hakkı almadığını,

Yaklaşık 150 yılı aşan köklü geçmişiyle güven ve itibar müessesesi olan, ülke tarımı ve çiftçimizin iftihar kaynaklarından biri haline gelen ve misyonu gereği ülkemiz çiftçisini ve tarımını destekleyen gerek Kurumumuz ve gerekse Genel Müdür Fahrettin Poyraz hakkında, olumsuz algı ve imaj oluşturmaya yönelik, tümüyle haksız ve gerçeğe aykırı ifadeler içeren habere ilişkin açıklamamızı, her türlü yasal haklarımız saklı kalmak kaydıyla kamuoyuna saygılarımızla sunarız.”

Editör: TE Bilişim