Bilecik’te kamuya ait yapılan son binalardan biri olan Gençlik Merkezi, 10 yılda çürüğe çıktı. Önce yıkılmasına, daha sonra da güçlendirilmesine karar verilen bina kamp eğitim merkezi olarak kullanılacak.

Bilecik bahçelievler Mahallesi’nde kamuya ait yapılan son binalardan biri konumundaki Gençlik Merkezi 10 yılda çürüğe çıktı. Önce yıkılmasına, daha sonra da güçlendirilmesi ve depreme dayanıklı hale getirilmesi kararlaştırılan bina kamp eğitim merkezi’ olarak kullanılacak. Gençlik Merkezi için de mevcut binanın yanındaki arsaya Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyan yeni bir bina yapılacak.


YERİ DEĞİŞMİŞTİ…

Bilecik Gençlik Merkezi, binasının yapılması gündeme geldiğinde, uygun arsa bulunması yönünde çalışmalara başlanmış, sonuçta Tevfikbey Caddesi’nin Atatürk Bulvarı ile birleştiği ve şu anda Şehitler Parkı olarak kullanılan alanda binanın yapılması kararlaştırılmıştı. Projesi bu arsaya göre hazırlanan ve ihale aşamasına getirilen Gençlik Merkezi binasının yeri, o dönemde görevde bulunan Vali Refik Arslan Öztürk’ün girişimleri sonucunda değişmişti. Bilecik merkezinde zaman içinde ciddi anlamda yeşil alan sıkıntısı çekileceğini, bu yüzden kamuya ait yeni yatırımların kent merkezinin dışına taşınmasının yararlı olacağını öngören Vali Öztürk, Gençlik Merkezi binasının yapıldığı arsayı da yine kendisi belirlemişti. Yeni arsaya göre yeniden projelendirilen binanın yapımına 1998 yılında başlanmış, kesin kabulü ise ancak 2004 yılında gerçekleşmişti.

Dış görünümü ve kullanım alanı ile Bilecik’te son yıllarda yapılan kamuya ait en güzel binalardan biri olarak nitelendirilen Gençlik Merkezi, ne var ki depreme dayanıklılık testinden geçemedi. 10 yılda çürüğe çıkan ve yılmasına karar verilen bina bir süre önce boşaltıldı. Bu gelişmelerden sonra, binanın yıkılmasından vazgeçildiği, güçlendirilme yapılması ve depreme dayanıklı hale getirilerek kamp eğitim merkezi olarak kullanılmasının kararlaştırıldığı öğrenildi.


Refik Arslan Öztürk, yeşil alanların korunmasında yerel yönetimlerin önüne geçmişti. 

GENÇLİK MERKEZİ İÇİN YENİ BİNA

Öte yandan, binada başlatılacak güçlendirme çalışmalarının yanı sıra Gençlik Merkezi için yeni bir bina yapılması kararlaştırıldı. Gençlik Merkezi binasının yan kısmındaki alanda yapılması kararlaştırılan binanın Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyacağı ve en kısa zamanda ihaleye çıkarılacağı belirtildi. Gençlik Merkezi hizmetleri ise aynı bölgede kiralanan özel sektöre ait bir binada sürdürülüyor. 
Editör: TE Bilişim