Gökay Şimşek



Çanakkale Kara Savaşları'nın 102. Yılı etkinlikleri kapsamında "57. Alay'a Vefa Yürüyüşü" gerçekleştirildi. Yürüyüşe katılan yüzlerce öğrenci ve asker atalarımızın Çanakkale’de yazdığı destanın gururunu Bilecik’te bir kez daha hatırlattı.  

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nün organizasyonunda gerçekleştirilen “Vefa Yürüyüşü” Cumhuriyet Meydanı’ndan başladı. Yüzlerce öğrenci ve asker ellerinde Türk Bayrakları ile yaklaşık 2 kilometre yürüyerek Şeyh Edebali Türbesi’ne ulaştı. Burada okunan Kur’an tilaveti ve dualar sonrasında katılımcılara çorba ikramında bulunuldu.

Yürüyüş öncesi konuşma gerçekleştiren Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Aslan Yıldız, “Gençlik ve Spor Bakanlığımız tarafından her yıl Çanakkale'de ve 81 İl Merkezinde 57.Alay Vefa Yürüyüşü düzenlenmektedir. 57. Alay Vefa Yürüyüşümüze hoş geldiniz şeref verdiniz.


"Kahramanlar Savaşı" olarak ve Dünya tarihine geçen bu cephe savaşında, verilen kayıpla birlikte kapışmaların şiddetine bakıldığında, insanlık tarihinin şahit olduğu en büyük savalardan biri olduğu unutulmamalıdır.

24 Nisan 1915 tarihine kadar bizzat Yarbay Mustafa Kemal ve Binbaşı, Hüseyin Avni tarafından sürekli eğitime tabi tutulan 57. Piyade Alayı, 25 Nisan 1915 sabahı düşman çıkarmasını haber alır almaz Conkbayırı’na hareket etmiştir.



57.Alayın Conkbayırı’na hareket eden üç taburu ve bir dağ bataryasını oluşturan, yaklaşık 3000 subay ve askeri, Conkbayırı'nda kendisinden yaklaşık 6 kat büyük bir düşman gücüne karşı taarruza geçerek Kahraman Türk askerinin üstün cesaretini göstermiştir.

Göstermiş olduğu büyük kahramanlıkla dünya tarihine geçen 57. Piyade Alay milletimizin inancını, kahraman ordumuzun savaş gücünü, kuvvet ve kudretini bütün dünyaya bir kez daha ispat etmiştir.

Bir askeri birlik düşünün ki Alay komutanından Bölük Komutanına, Bölük Komutanından en son erine kadar hiç düşünmeden vatan için şehit olmuşlardır.

Bizler bugün burada Anadolu topraklarının vatan olması için özgür ve bağımsız yaşayabilmemiz için, canlarını veren 57. Alay Şehitlerimizi, Çanakkale Şehitlerimizi, 15 Temmuz Şehitlerimizi ve Tüm Aziz Şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.

Kahraman Şehitlerimizi anmanın önemi kadar, onları anlamak, hissetmek ve bizlere miras olarak bıraktıkları Vatan, Millet, Bayrak gibi milli ve manevi değerlerimize siz gençlerimizin sahip çıkmasıdır.

Sevgili Gençler;

Bu vatanımız kolay kazanılmadı. Bunu iyi bilmeliyiz. Eğer bugün burada rahat bir şekilde özgürce nefes alabiliyorsak şehitlerimizin bizler için verdiği nefeslerin sayesindedir. İşte bu da gençlik| olarak bizim görev ve sorunluluğumuzu kat kat arttırmaktadır.

Sizlerin de aziz şehitlerimizin mirasına sahip çıkarak onlara hayırlı bir evlat olacağınıza inancımız tamdır.

Sözlerime İstiklal şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un şu dizeleriyle son vermek istiyorum.

"Asım'ın nesli... Diyorum ya... Nesilmiş gerçek;

İşte çiğnetmedi namusunu, çiğnetmeyecek.

Şüheda gövdesi, bir baksana, dağlar, taşlar...

O, rükû olmasa, dünyada eğilmez başlar.

Vurulup tertemiz alnından, uzanmış yatıyor,

Bir Hilal Uğruna Ya Rab, ne güneşler batıyor."

57. Alay Çanakkale Vefa Yürüşü’nde başta Türkiye Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, hepinize saygılar sunuyorum” dedi.

Editör: TE Bilişim