Hüseyin Çınar

Bilecik Sosyal Güvenlik İl Müdürü Niyazi Gökçe, gelir testi başvuru süresiyle ilgili açıklama yaptı. Yaptığı açıklamada gelir testi başvuru süresinin 30.9.2015 tarihinde biteceğini belirten Gökçe, yapılandırma müracaat sürenin ise 2.11.2015 tarihinde sona ereceğini ifade etti. Gökçe, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Genel Sağlık Sigortalısı olarak sayılan sigortalılardan tescili yapılmış, ancak gelir testine hiç başvurmayan vatandaşlarımıza 5510 Sayılı kanunun geçici 53’üncü maddesi ile 30.9.2015 tarihi mesai bitimine kadar yerleşim yerlerinin bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurarak gelir testi yaptırma hakkı getirilmiştir. Böylelikle bu vatandaşlarımızın Genel Sağlık Sigortası tescilleri, gelir testi sonucuna göre tescil başlangıç tarihinden itibaren güncellenerek belirlenen gelir seviyesine göre prim tahakkuku yapılmaktadır.

Aynı kanunun geçici 60’ıncı maddesi  ile de bu kapsamda Genel Sağlık Sigortası tescili yapılmış olanlardan 2014 Nisan ayı ve önceki aylara ait Genel Sağlık Sigortası prim borcu olan vatandaşlarımıza prim borçlarını yapılandırma hakkı verilmiş olup, yapılandırma hakkından yararlanabilmek için en geç 2.11.2015 tarihi mesai bitimine kadar Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat etmeleri gerekmektedir.

Gelir testi başvuru süresinin 30.9.2015 tarihinde, yapılandırma müracaat süresinin ise 2.11.2015 tarihinde sona erecek olması nedeniyle vatandaşlarımızın bu düzenlemeden maksimum düzeyde yaralanmaları için bu tarihlerden önce başvurmaları avantajlarına olacaktır.

Toplu iş sözleşmesi yapılan işyerleri ile kamu işyerlerinde çalışan sigortalıların geçici iş göremezlik ödenekleri mahsuplaşmak suretiyle ödenebilir.

Hekimler tarafından istirahat verilen hizmet akdiyle çalışan sigortalıların iş göremediği süreler için Sosyal Güvenlik Kurumunca verilen Geçici iş göremezlik ödenekleri, toplu iş sözleşmesi yapılan iş yerleri ile, kamu idarelerinin işverenleri tarafından kurumca belirlenen usul ve esaslara göre kurum adına ödenerek, daha sonra kurum ile mahsuplaşmak suretiyle tahsil edilebilir.

Bu sigortalılara ödenecek geçici iş görmezlik ödeneği, yapılacak protokol ile sigortalılar için kuruma ödenecek sigorta primine mahsup edilmek üzere, işverenleri tarafından kurum adına sigortalılara ödenebilir. İşveren tarafından sigortalıya geçici iş görmezlik ödeneğinin sigortalıya ödendiğini gösterir ödeme belgesinin kuruma ibrazından sonra kurum tarafından hesaplanarak bulunacak geçici iş göremezlik ödeneği toplamı, işverenin kuruma olan borcuna, borcun olmaması halinde ise ilk prim borcuna mahsup edilecektir. İşyerinin kapanmış olması halinde ise iade edilecektir.

Bu kapsamda, yazılım çalışmaları tamamlanan ve geçici iş göremezlik ödeneklerinin işveren borçlarından mahsup edilmesini sağlayacak olan program işletime açılmış olup, uygulamadan yaralanmak isteyen işverenlerle protokol yapılacaktır. Saygı ile duyurulur."
Editör: TE Bilişim