Bilecik Doğa Sporları Derneği’nin (BİDOS),her yıl Kütahya'nın Domaniç ilçesinden Bilecik'in Söğüt ilçesine yapmış olduğu "Kayı Boyu Göç Yürüyüşü" bu yıl temsili olarak başladı.

"Kayı Boyu Göç Yürüyüşü" kapsamında her yıl Kütahya Valisi’nden alınarak Yörük Şenlikleri’nde Bilecik Valisi’ne teslim edilen sancak ve toprak bu yıl Covid-19 sebebiyle temsili olarak gerçekleşecek.

Dernek Başkanı Aynur, bu yıl Covid-19 sebebiyle temsili olarak gerçekleşecek olan yürüyüşe ilişkin yapmış olduğu açıklamasında BİDOS’un 2015 yılında doğaseverlerin bir araya gelerek kurulduğunu ve kurulduğu günden bugüne kadar birçok proje gerçekleştirdiğini aktardı.

2018 yılında BİDOS’un “Kayı Boyu Göç Yürüyüşü” projesiyle ilk faaliyetini gerçekleştirdiğini ve gerçekleşen projenin sonraki yıllarda geleneksel hale geldiğini söyleyen Başkan Aynur, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

KÖPRÜ OLUŞTURMAK İÇİN..

Bu sene projemizin 3. yılı dolayısıyla Hayme Ana’yı Anma ve Göç Şenlikleri’ne katılmış bulunmaktayız. Amacımız 6 asır boyunca ayakta kalan bir milletin temellerinin atıldığı muhkem kuvvet ve kudreti temsil eden kültürümüzü sonraki nesillerimize aktarmak geçmişten geleceğe kültür mirası anlamında köprü oluşturmaktır. Ertuğrul Gazi Bey 1281 yılında ilk yayla dönüşünde başlatmış olduğu Toy, 739 yıldır devam eder; ancak bu zamana kadar bu göç yolu ortaya çıkartılmamıştır.

HEDEF: MİLLİ BİRLİK VE BERABERLİK

Hedefimiz bu yolu Domaniç’ten Söğüt’e tescilleterek, tarihi mirasımızı Milli Birlik ve Beraberlik Şuuru içinde yaşatmaktır. Sancağımızı ve bir miktar toprağımızı Domaniç’ten devralarak Osmanlı İmparatorluğu’nun tohumlarının atıldığı bu topraklarda atalarımızın bıraktığı izleri takip ederek, bu coşkuyla almış olduğumuz emanetleri Söğüt’e ulaştıracağız.

DOMANİÇ VE SÖĞÜT’TE YAPILAN GÖÇ ŞENLİKLERİ..

Proje Amacı: Bu projenin temel amacı Kayı Boyu’nun her yıl Domaniç’ten Söğüt’e yaptığı göçün temsili olarak canlandırılması ve gelenek haline getirilmesidir. Osmanlı İmparatorluğu’nun kurulduğu bu topraklarda yaşanan tarihin genç nesillere anlatılmasını amaçlayan projemiz sayesinde Domaniç’te ve Söğüt’te yapılan göç şenliklerinin arasında bir köprü kurulacaktır.

PROJE ÖZETİ

Domaniç ilçemizin Çarşamba Köyü’nde düzenlenen göç şenliklerinin bitiminden başlayarak 86 km’lik temsili göç yolunu kat edip Bilecik’imizin Söğüt ilçesinde düzenlenen göç şenliklerine katılmak. Bu yıl tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi süreci nedeni ile alınan tedbirler kapsamında teslim aldığımız sancak ve toprağı Söğüt’e ulaştıracağız.

TEŞEKKÜRÜ BORÇ BİLİRİZ

Bu projenin gerçekleştirilmesi sürecinde desteklerini bizden esirgemeyen Kütahya Valiliği’ne, Domaniç Kaymakamlığı’na, Bilecik Valiliği’ne, Söğüt Kaymakamlığı’na, Bozüyük Kaymakamlığı’na, Bilecik Belediyesi’ne, Bozüyük Belediyesi’ne, Osmaneli Belediyesi’ne, Dodurga Belediyesi’ne, bilimsel bilgileriyle yolumuza ışık tutan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Refik Arıkan’ a, tarih öğretmeni Ömer Faruk Dinçel ‘e, Kayı Boyu Domaniç Kültür Derneği Başkanı Alpaslan Turan’ a, Ağdağ Yapı Abdülselam Ağdağ Bey’e ve ayrıca bu süreçte güvenlik ve sağlık önlemlerinin alınması hususunda emeği geçen tüm kamu görevlilerimize huzurlarınızda teşekkürü borç biliriz.

Editör: TE Bilişim