Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Azmi Özcan, "Eğer, yaşadığımız dünyayı, zamanı ve çevreyi imar edemezsek, işin medeniyet boyutunu ihmal etmiş, ıskalamış oluruz" dedi.

Özcan, İnşaat Mühendisliği Öğrenci Toplulukları Birliği (İMTB) tarafından, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ev sahipliğinde üniversite konferans salonunda düzenlenen, "İMTB Stratejik Planlama Toplantısı 2014" başlıklı programda yaptığı konuşmada, 23 üniversiteden 65 öğrencinin katılımıyla 3 gün boyunca sürecek programın, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi açısından oldukça verimli olabilecek bir faaliyet olduğunu belirtti.


Mühendisliğin, insanlık tarihiyle başlayan ve sorumluluğu yüksek olan bir meslek olduğunu belirten Özcan, şunları kaydetti:

"Mühendislik, bir sorun çözme tekniği ve sanatıdır. Mühendisliğin, aynı zamanda bir medeniyet meselesi olduğunu ve insanlık tarihiyle başlayan bir süreç olduğunu biliyoruz. Bize bir ömür veriliyor ve o ömür içerisinde yaşadığımız dünyayı, çevreyi imar etmemiz bekleniyor. Eğer, yaşadığımız dünyayı, zamanı ve çevreyi imar edemezsek, işin medeniyet boyutunu ihmal etmiş, ıskalamış oluruz. Dikkat ederseniz, hem 'ömür' hem de 'imar' kelimesi aynı kökten geliyor. O halde, bizim ortaya koyduğumuz, yani sizin ortaya koyacağınız eserler, ömrünüzün, ruhunuzun dışa vurumudur. Ve bugün, ülkemizdeki tabloya bakarsak, görüntüsünü dışa yansıttığımız eserlerden bir sonuç çıkartırsak, çok rahatlıkla ve üzülerek söyleyebiliriz ki, ruhumuz bir kaos içerisindedir. Ne planlama, proje ne estetik, sanat var. Ne imar ne de inşaat kaygısı var. O halde bu değerli kaygılar yoksa, ortada bir tane kaygı kalıyor, o da "Çıkar, menfaat ve rant kaygısı", işte bizim, ömrümüzü de ruhumuzu da çürüten kaygı bu." 

- "Geleceğin dünyası, sivil dünya olacak" 

"Gerek yaptığınız yollarda, köprülerde, barajlarda en küçük ihmaliniz, bu insanlığa çok büyük bedeller ödetiyor. Attığınız her adımı bu sorumlulukla atmak zorundasınız" diyen Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geleceğin dünyası, sivil dünya olacak. O sivil dünyada, ritüeller olmayacak, sadece siz ve sizin değerleriniz olacak. Sizler, sınır tanımayan, sivil birliktelikler olarak, dünyayı mamur edecek, inşa edeceksiniz. Denize atılmazdan, hayata başlamazdan önce, uzun yıllar sürecek hayatınıza sizi hazırlayacak son kavşaktasınız. Bu kavşağı iyi değerlendirirseniz, sizi bekleyen 50-60 yıllık bir ömür süresince, çok nitelikli, kaliteli, tatminkar bir hayat sürebilirsiniz. Hem kendinize, ailenize, öğretmenlerinize hem de insanımıza, ülkenize iftihar duygusunu tattırabilirsiniz."


Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Cengiz Toklu da İnşaat Mühendisliği'nin endüstrinin en önde gelen dallarından biri olduğunu ve çok özel bir meslek olduğunu anlattı.


Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Yapı ve İnşaat Kulübü Danışmanı Yrd. Doç Dr. Cenk Karakurt ve Strateji Planlama Koordinasyon Koordinatörü Can Berk Maraşlıoğlu'nun da birer konuşma yaptığı etkinlik, "Tanışma Oyunu, Üye ve Aday Topluluklarının Sunumu, Çalışma Gruplarının, İMTB Aday Topluluklarının Geçiş Kararı, Kurumsallaşma Komisyonunun Sunumu" başlıkları altında devam etti.


Öte yandan, 3 gün boyunca çeşitli proje çalışmaları ve sunumların yapılacağı toplantıya, Gazi Üniversitesi, Beykent Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, İstanbul Kültür Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Yozgat Bozok Üniversitesi, Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, İstanbul Arel Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Afyonkarahisar Üniversitesi’nden gelen öğrenci gruplarının katılacağı bildirildi.

 

Editör: TE Bilişim