Cafer Elmas

       Eskişehir ve Bursa gibi çevre illere gittiğimizde elli veya daha fazla hizmet yılını aşmış birçok işletmede o kentin geçmişteki izlerini taşıyan fotoğraflarla karşılaşmanız mümkün.

       Ne var ki, Bilecik’te çok uzun hizmet yılını dolduran işletme ve esnaf sayısı incelendiğinde iki elin parmak sayısını aşamayacak kadar azaldığı görülecektir. İşin ilginç yanı, bu işletmelerde kentin geçmişteki izlerini günümüze taşıyacak bir fotoğrafla karşılaşmanız istisnaların dışında pek mümkün değil.

       Bilecik’in eski konumunu günümüze taşıyan ve halkın rahatlıkla izleyebileceği sınırlı sayıdaki fotoğraf karelerini ise Belediye hizmet binası ile tarihi saat kulesi arasındaki alanda görmek mümkün. İl dışından Bilecik’e gelen öğrencilerin, yerli ve yabancı turistlerin, mermerden muhafaza altına alınan Bilecik’in tarihteki konumunu günümüze taşıyan bu fotoğrafları ilgi ile izlediklerini görmekteyiz.

       Sami Erçin ağabeyimizin evindeki albümünden çıkartıp gazetemize gönderdiği bu fotoğrafı 1960’lı yıllarda çocukluk ve gençlik çağını Bilecik’te geçirenleri maziyi hatırlamaları açısından önemli bulduğumuz için yayınladık.

       1963 yılında çekilen bu fotoğraf, o yıllarda olduğu gibi günümüzde de Atatürk Bulvarı olarak bildiğimiz karayolunun çevresindeki evlerin görüntüsünü sergilemekte. Evlerin konumuna gelince; o tarihlerde kentimizin en eski esnaflarından Okatlar tarafından terzihane olarak kullanılan  şuanda ise Aras Kargo’nun bulunduğu yerden Cumhuriyet Caddesi’nin başlangıcına kadar olan bölümü kapsıyor. O tarihteki evlerin yerini şimdi büyük binaların kapladığı gözleniyor.

       Eski model minibüsler ile günümüz minibüslerinin de karşılaştırıldığı  fotoğrafta yeralan yerli minibüsün yaptığımız araştırmalar sonucu  Bilecik eşraflarından  Davut Aynur'a ait olduğunu öğrendik. 

       60 ihtilali sonrası Bilecik- Bursa seferlerini yapan bu minibüsün o tarihlerdeki modelinin günümüzdeki minibüslerinden oldukça farklı olduğu gözleniyor.

       Sosyal medyaya da düşen bu fotoğraf oldukça ilgi görürken yorumlarda aldığı gözlendi.

Editör: TE Bilişim