Cafer Elmas

Yüksek hızlı tren projesi kapsamında yapılması planlanan Bilecik garının istimlak çalışmaları nihayet hızlandırıldı. “Geç gelen mutluluk” olarak gösterilen kamulaştırma çalışmalarında dün Kamulaştırma İstimlak Komisyonu arsa ve tarla sahipleri ile görüşerek anlaşmaya çalıştı.

29 Ekim 2013 tarihinde biteceği vaadi verilen fakat her ay açılış tarihi değişen Yüksek Hızlı Trende son aşamaya gelinmesine rağmen Bilecik garında hiçbir çalışmanın olmaması vatandaşların tepkisine neden olmuştu. AKP Milletvekili Fahrettin Poyraz’ın Bilecik ve Bozüyük gar binalarının tamamlanarak Şubat ayında hizmete gireceğini açıklamasından sonra yaptığımız incelemede Bozüyük garının %75’inin bittiği, Bilecik garında ise sadece zeminden kazıldığı görülmüştü.


Bozüyük garının tamamlanmasından sonra buradaki kalıpların Bilecik’e getirildiğinin söylenmesi ile neden iki gar’ın aynı anda bitirilmediği sorusu kafalarda oluşurken, bu konuya ilişkin kimseden bir açıklama gelmedi. Yaptığımız araştırma neticesinde proje değişikliğine gidildiği ve ilk projenin 3. derece deprem bölgesine göre hazırlandığı, fakat Bilecik’in ve garın yapılaması planlanan arazinin 1. derece deprem bölgesi olduğu için yeni proje yapılacağı öğrenildi.

Geçtiğimiz günlerde ilimize gelen yeni Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, hızlı tren çalışmalarını inceledi ve Bilecik garı çalışmalarının hızlandırılması talimatını verdi.


Bu gelişmelerin ardından aylardır yapılmayan kamulaştırma çalışmaları hızlandırıldı. Kamulaştırma İstimlak Komisyonu, önceki gün Bilecik’e yapılacak gar binasının yakınlarında tarlası ve arsası bulunan mal sahipleri ile görüştü. Komisyon Başkanı, TCDD Haydarpaşa Emlak İnşaat Müdürü Arif Tezel, Av. Mehmet Dikici ve Bilecik bölge şefi Tecvittin Çimen’in bulunduğu heyet, önceki gün tarla sahipleri ile görüşerek biçtikleri değerleri teklif ettiler. Pazarlık usulü ile anlaşmaya varılan istimlaka razı olmayan vatandaşlar için, TCDD’nin mahkeme ye giderek arsaları mahkeme kanalı ile istimlak edeceği belirtildi.

 Bu arada Komisyon, düşünmek için süre isteyen bazı tarla sahiplerine ise süre verirken, önümüzdeki hafta yeniden gelecek olan kamulaştırma istimlak heyetinin son kez görüşmeler yapacağı, kabul etmeyen tarla sahiplerinin yerlerinin ise mahkeme kararı ile kamulaştırılacağı ve bir an önce çok geç kalınan Bilecik gar binasın yapım çalışmalarına başlanacağı belirtildi.


Editör: TE Bilişim