Böylece 1 yıl sonra yarım asırlık yayın hayatının da eşiğinden içeriye girmiş olacak.
1966 yılında avukat merhum Mehmet Ergül tarafından Bilecik'in 2. günlük gazetesi olarak yayın hayatına başlayan Yarın, 1970 yılında Mehmet Özgür tarafından devralınmıştı.
BASIN HAYATININ KISA ÖZETİ;
Bilecik'in ilk günlük gazetesi olan Birlik Gazetesi matbaacılık tarihinde prova tezgahı olarak nitelendirilen makinada basılırken, Yarın Gazetesi, bir dönem Başbakanlık Basımevi'nde harita basımında kullanılan, bir dönem de Ulus Gazetesi'nin basıldığı yarım otomatik çift battal tipo makinasında baskı işlemlerini sürdürüyordu. Basın İlan Kurumu Teşkili'ne dair 195 Sayılı Kanun'da; prova tezgahlarında basılan gazetelerin resmi ilan yayınlama hakkının bulunmadığı belirtilmesine rağmen 'bu makinanın Milli Mücadele döneminde basın hayatına katkı sağladığı gerekçesi ile' Birlik Gazetesi'ne ilan verilmesi rekabetin başlamasına da neden oldu. Büyük kısmı üniversite öğrencisi olan Bilecik İlinden Yetişenler Derneği üyelerinin oluşturduğu yazar kadrosu ile yayın hayatını sürdüren Yarın Gazetesi ile rekabet etmekte zorlanan Birlik Gazetesi, gazetenin sahibi Merhum Yusuf İzzet Yeşilay, Yazı ailesi Erol Kırmacı, Osman Sabit Yücel, Emekli Milli Eğitim Müdürü Nurettin Atasayar, Bilecik'ten senatör ve milletvekili çıkaran Erdem ailesini de aralarına katarak oluşturdukları ortaklıkla Bilecik'in ilk ve tek matbaası olan Vilayet Matbaası'nı devralarak gazete bu tesiste basılmaya başlandı. Ancak uzun ömürlü olmayan ortaklık dağılınca Birlik Gazetesi kapanmak zorunda kaldı. Matbaa ise Yetiştirme Yurdu'na devredildi. Bilecik'in resmi ve özel tüm matbaa işlerinin basıldığı, Yetiştirme Yurdu öğrencilerinin meslek edinmesine de katkısı olan matbaa daha sonra çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü'nce Ankara'ya taşındı.
Ortaklığın dağılmasından yararlanan merhum Erol Kırmacı, Birlik Gazetesi'nde yayın hayatının içine giren Mehmet Özgür'ün teknik bilgisinden yararlanarak Bozkurt Bilecik Gazetesi'ni yayın hayatına soktu.
Merhum Kırmacı, daha sonra politik nedenlerden dolayı gazetenin başlığındaki Bozkurt yazısını kaldırdı. Askerlik nedeniyle Erol Kırmacı ile yollarını ayıran Mehmet Özgür, vatani görevini tamamladıktan sonra döndüğü Bilecik'te Yarın Gazetesi'nin basıldığı tesislerde haftalık Bozüyük, İstikbal ve Söğüt Postası Gazetelerini çıkarmaya başladı. Bu arada CHP'den milletvekili seçilen Mehmet Ergül'ün gazetesine yaklaşık 1 yıl emeği ile katkı sağladıktan sonra 1 Ekim 1970 yılında Yarın Gazetesi'ni devraldı. Böylece, bir dönem kurulmasına katkı sağladığı, emek verdiği gazete ile rekabet etmek durumu ile karşı karşıya kaldı. Bu arada Bilecik'in en eski matbaacılarından Sabri Devrim de soyadını taşıyan günlük bir gazeteyi devreye soktu. Ancak bu gazete pek uzun ömürlü olmadı.
Yarın Gazetesi'ni daha derli toplu ve daha geniş okuyucu kitlesine ulaşmasını sağlamak amacı ile 1976 yılında ilk vasıflılık başvurusunda bulunan Mehmet Özgür, 1976 ile 1982 yılları arasında mesleğinin en çileli dönemini yaşadı.
Yasa ve yönetmelikleri siyasilerin isteği doğrultusunda uygulayan Valilerin aldığı kararları Basın İlan Kurumu'nun da aynen onaylaması, bizi yargıya gitmek zorunda bıraktı.
Nitekim, yerel mahkemelerin dışında Danıştay 10. ve 12. dairelerinde, Bölge İdare Mahkemesi'nde açtığımız tüm davaları kazandık. 1981 yılında Vali Mehmet Erdem'in merkeze alınmasının ardından Bilecik Valiliği'ne atanan Ahmet Elbeyli, kendisinden önceki dönemlerde uygulanan hukuksuzluklara ve haksızlıklara noktayı koyunca sorun çözümlenmiş ve sonuçta Bilecik Gazetesi de yayın hayatını noktalamış oldu.
Yarın Gazetesi, yaklaşık 25 yıl Bilecik'te tek günlük gazete, yine yaklaşık 10 yıl da maliye ile anlaşmalı tek matbaa olarak faaliyetini sürdürmüştür. Bu dönemlerde gerçek usulde vergi ödeyen mükellefler sıralamasında merkezde hep ilk 10, il genelindeki sıralamada ise ilk 100 mükellefin arasına girmiştir. Kurumlar vergisi mükellefiyetinde de geride kalmamıştır.
Şu anda da sektör bazında Bilecik'te en fazla vergi ödeyen işletme konumundadır. Zaman içinde Bilecik'te yeni matbaa ve gazeteler devreye girmesine rağmen, bu gazetenin mensupları hiçbir gazete ve matbaayı küçük görmemiş, kazancına göz dikmemiş, hep paylaşmadan yana olmuştur.
Aslında, bu işletmenin ve dolayısıyla gazetenin özelini sütunlarımıza aktarmaktan kaçındığımızı okurlarımız ve kamuoyu bilmektedir. Aksi takdirde irtifa kaybedeceğimizin bilincindeyiz.
Evet, yayın hayatımızda 48 yılını bitirdik, 49'a girdik. Bu özel gün nedeniyle Bilecik'in yarım asıra yaklaşan basın hayatını özetlerken, geçmişte yaşanan sorunların bir başka biçimde bugün de sürdüğü görülmektedir. Yaklaşık 1.5 yıldan bu yana sayfa sayısı artan gazetelerin giderleri de ciddi oranda artmıştır. Sürekli yükselen döviz kuru nedeniyle girdi fiyatlarındaki artışlar devam edecektir. Gazetelerin önemli gelir kaynağı olarak bilinen resmi ilanlarda ise düşüş yaşanmaktadır. Kaldı ki internet haber sitelerinin Basın Kanunu kapsamına alınmasını öngören kanun tasarısı Adalet Komisyonu'nda kabul edilmesinin ardından geçtiğimiz günlerde hükümet tarafından çıkarılan torba yasa kapsamına da alınmış, yani tasarı gerçekleşmiştir.
İnternet haber sitelerine resmi ilan verilmesinin gündeme gelmesi, Bilecik dahil ülke genelinde yeni sitelerin kurulmasına yönelik girişimlerin arttığını göstermektedir. Kim ne derse desin, Basın İlan Kurumu ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu işbirliği ile başlatılan çalışmaların sonuçlanmasının ardından internet haber siteleri de mevcut resmi ilan pastasından pay alacaktır. Kehanette bulunmuyoruz. Gazeteler arasındaki rekabet sürdüğü sürece bunu hep birlikte göreceğiz.
Yarın Gazetesi, kurulduğundan bu yana yayın hayatını belli ilkeler çerçevesinde sürdürmüş, kurumlarla ilişkilerini çıkar ilişkisi izlenimi yaratacak davranışlardan kaçınmaya özen göstermiştir. Bu çizgimiz bundan böyle de devam edecektir.
Bir ilk olarak bundan 7 sene önce de (Bilecik Haber (haber11) ismi altında Bilecik’te ilk internet sitesi hayatına da başlayarak meslektaşlarına öncü olan Yarın Gazetesi, şimdi yarin11.com internet sitesi ile de Bilecik halkına ayrıcalıklı ve kaliteli haber ulaştırmaya devam etmektedir.
50. kuruluş yılımızı bizleri destekleyen okurlarımızla görkemli şekilde kutlamak dileği ile…

Editör: TE Bilişim