28 Meclis üyesinin oy kullandığı TSO Başkanlık seçimlerinde ortaya çıkan ve itirazlara neden olan 29’uncu fotokopi sahte oy pusulasının sırrı merak konusu oldu.

FAZLA OY PUSULASI FOTOKOPİ ÇIKTI

Geçtiğimiz günlerde yapılan TSO Başkanlık seçiminde daha sonradan fotokopi olduğu anlaşılan fazla oy pusulasının çıkması akıllarda soru işaretleri bıraktı.  28 Meclis Üyesi,  Başkan adayları Mehmet Ergün ve Şükrü Keskin için oy kullandı. Oylama sonucunda Mehmet Ergün 13, Şükrü Keskin ise 15 oy aldı. Fakat kendisinde karşı tarafa ait mühürlü 14 adet oy pusulası olduğunu öne süren Mehmet Ergün ve grubundakiler İlçe Seçim Kurulu’na başvurdu. Merkez İlçe Seçim Kurulu yapılan incelemelerin ardından, hakim kararı ile itirazı gerçekleştiren tarafın mahkemeye sunduğu 14 oy pusulasının orijinal mühürlü olduğu,fazla oy pusulasının fotokopi olduğu, bu oyun geçersiz sayılsa bile sayı olarak seçimin sonucunu etkilemeyeceği için de seçimin iptal edilmemesine karar verdi. İl Seçim Kurulu’na başvurulma hakkı olduğu belirtildi.

Seçim hakiminin kararında;

“Oy pusulalarının A4 boyutlu kağıda hazırlanmış olduğundan yazı karakteri ve sayfaya yayılımı tek tek kontrol edildiğinde oy pusulalarından birinin ıslak mühürlü olmadığı ve diğer oy pusulaları ile sayfaya yayılım açısından örtüşmediğinden bu oy pusulasının Başkanlığımız tarafından verilen oy pusulası olmadığı ve diğer oy pusulalarının ise Başkanlığımız tarafından verilen oy pusulaları olduğu kanaatine varılmıştır.

Bu pusulanın incelenmesinde adaylardan Şükrü Keskin lehine kullanıldığının ve bu yönüyle seçmen iradesinin ortaya koymaya matuf nitelikte olduğu, 5174 sayılı kanun ile bu kanuna dayanak olarak çıkartılan organ seçimleri hakkındaki yönetmeliğin 20.maddesinde geçersiz oy pusulalarının hangi nedenlerden ötürü geçersiz sayılacağının açıkça belirtildiği, bahse konu oy pusulasında görünüm itibariyle seçmenin yönetmeliğin 20. maddesine aykırılık teşkil etmediği değerlendirilmiştir.

Velev ki bahse konu oy pusulasının aykırılık teşkil ettiği değerlendirilse bile seçim sonuç tutanağına göre seçimlerde Şükrü Keskin'in 15 oy, Mehmet Ergün' ün ise 13 oy aldığı ve aradaki oy farkı dikkate alındığında bu bir oy pusulası yönünden verilecek kararın seçim sonucunu etkilemeyeceği anlaşıldığından, bu yöndeki müstakar Yüksek Seçim Kurulu kararlan da nazara alındığında,

10/04/2018 tarihinde yapılan Bilecik TSO Yönetim Kurulu Başkanı 2. tur seçimine Mehmet ERGÜN,Necati UYSAL, Ercan ÖZTÜRK  ve Ersel EMİROĞLU, İbrahim SAK, Mehmet Serkan KISACIK, Harun ÖZTÜRK, Orhan ŞİŞMAN Yüksel GÖKÇEDAĞ, Turgut ÖZEN'in yerinde olmayan seçimin iptali ile yenilenmesi talebi hakkındaki itirazlarının ayrı ayrı reddine karar verilmesi gerekmiştir” denildi.

TSO KARİZMAYI ÇİZDİRDİ

Meslek Komite ve Meclis üyesi seçimleri öncesi yaşanan bir takım entrikaların yanısıraBaşkanlık gibi önemli bir seçimin sağlıklı bir şekilde geçirilememesi  ve  sahte oy pusulasının çıkması itirazlar ve sert açıklamalar “TSO karizmayı çizdirdi” yorumlarına da neden oldu.

“YENİ MERKEZ İLÇE SEÇİM MÜDÜRÜ VE KATİBİ SÜRECİ İYİ YÖNETEMEDİ”

Bu entrikaların yanında, ilimize yeni gelen Merkez İlçe Seçim Müdürü ve katibinin, sadece 2 adayın olduğu ve 28 kişinin oy kullandığı bir seçim sürecini içinden çıkılmaz bir hale doğru sürüklemesi, kamuoyunda bu süreci iyi bir şekilde yönetemedikleri yorumlarını beraberinde getirdi.

KAMUOYU MERAK EDİYOR

Adeta yalan rüzgarıestiren seçimin ardından kamuoyunun aklında yanıtlanmayı bekleyen birçok soru işareti kaldı: Fotokopi oyun sahibi kim?

Fotokopi oy; Seçim Kurulu’ndan mı getirildi, TSO üyelerinden biri tarafından mı yapıldı?

Başında Merkez İlçe Seçim Kurulu’ndan gelen gözetmenlerin bulunduğu mühürlü oy pusulalarına nasıl sahip çıkılamadı?

İki kişinin aday olduğu ve sadece 28 üyenin oy kullandığı bir seçimde bu kadar entrika nasıl döndü ve sorumluları ortaya çıkartılmıyor?

Akıllarda kalan soru işaretlerinin ve yorumlarının  nasıl giderileceği, sorumluların ortaya çıkıp çıkmayacağı ve TSO’nun bu seçimden sonra içerisindeki entrikaları çözüp çözmeyeceği de kamuoyunun yanıtlanmasını beklediği sorular arasında yerini aldı.

.

Editör: TE Bilişim