Geçen hafta yayınladığımız, “Saadet ve BBP formalite aday mı çıkardı?” haberimiz üzerine gazetemize açıklama yapan Saadet Partisi Bilecik İl Başkanı İbrahim Meral, 7 Haziran Seçimlerine hazır olduklarını ve bu hafta içinde milletvekili adaylarını kamuoyuna sunacaklarını söyledi. SP-BBP ittifakının adının “Milli İttifak” olduğunu ve milliyetçi-muhafazakar oylara talip olduklarını belirten Meral, gerek iktidarın gerekse muhalefetin alternatifinin kendileri olduğunu ifade etti. Meral, ittifakın aday belirleme süreci içerisinde sessiz kalmasının sebebini de gazetemize açıkladı.

SP ve BBP ittifakı, genel seçim sürecinde bu güne kadar sessizliğini korudu. Bu durumun sebebini öğrenebilir miyiz?

İbrahim Meral: “Haberinize cevap verme fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederiz. Şunu baştan belirteyim, biz formalite adaylarla değil, güçlü adaylarla çıkacağız inşallah. Önümüzdeki günlerde de bunun nasıl olacağını hep beraber göreceğiz. İttifak görüşmeleri resmi sürecin son saatlerine denk geldiği için, adaylıklarımız konusunda sıkıntılar yaşandı. Biz Saadet Partisi olarak Genel Merkezimize 3 adayın ismini gönderdik. Büyük Birlik Partisi’nden de 3 aday gitti. İttifak yapıldı ama adaylar ve sıralar muamma idi. Partilerin son seçimde aldıkları oy oranlarına göre her ilde 1 ve 2’nci sıra adayları belirlenecekti. Bu iş müracaatların son günü son saatlerine kadar tamamlanmadığı için, hakkımızı kaybetmemek adına, daha sonra düzeltiriz düşüncesiyle, YSK’ya Saadet Partisi’nin isimlerini yazıp verdik. Tabi ki biz ittifak halindeyiz, bu durum ittifak ruhuna uymazdı, dolayısıyla, son seçimde Bilecik’te Saadet Partimizin oyları daha fazla olduğu için, 1’inci sıra bizden, 2’nci sıra Büyük Birlik Partisinden olması lazım idi. Büyük Birlikle görüştük. Onların belirlediği isim Saadet Partisi Genel Merkezi’ne ulaştı. Bugün itibariyle 2’nci sıra adayımız Mevlüt Özdemir istifasını verip hakkından feragat etti. İlimizde 1’inci sıra adayımız Saadet Partisi’nden Ebubekir Demirkan, 2’nci sıra adayımız ise Büyük Birlik Partisi kontenjanından Hasan Uslu olarak sonuçlanmış olacak. Aday listelerinde düzeltme yapılacak son gün olan Pazartesi günü, inşallah adaylarımız resmi listemizde görünecekler.”

Adaylarınız Bilecikli mi?

İ.M: “Hasan Uslu 2011 Seçimlerinde Büyük Birlik Partisi’nin Bilecik milletvekili adayı olmuştu. Aslen Söğütlüdür, Bursa’da ikamet eder. Büyük Birlik Partisi’nin Marmara Bölge Sorumlusudur kendisi. İyi bir insan. Bizim adayımız ise Ebubekir Demirkan. Söğütlü bir işadamı. Söğüt’te ikamet eder. Mısır El-Ezher Üniversitesi mezunudur. Bilecik kamuoyunda pek bilinmese de Söğüt, Bozüyük, İnhisar, Yenipazar taraflarında bilinen bir isimdir.”

Bu güne kadar Bilecik BBP yetkilileriyle görüşmelerinizde nasıl bir elektrik aldınız?

İ. M: “Biz şu an daha sahaya inmedik. Çünkü bizim adaylarımız Pazartesi günü resmileşecek. Biz hem ilçelerde hem de ilde, Büyük birlik Partisi teşkilatlarıyla birlikte altyapı çalışmalarını yapıyoruz. Şu ana kadar 3 toplantı Bozüyük’te, 3 toplantı Bilecik’te ve diğer ilçelerde toplantılar yaptık. Nasıl bir strateji güdeceğiz, nasıl bir çalışma yapacağız onun çalışmalarını yapıyoruz. İnşallah Pazartesi’den sonra büyük bir katılımla aday tanıtım programı yapacağız. Ondan sonra da araziye inmiş olacağız. Şunu bir kere daha söylüyorum; adaylarımız formalite değildir, biz güçlü isimlerle yola çıkıyoruz inşallah. Bizim teşkilatlarımız çok genç ve dinamik. Büyük Birliğin de öyle. Bu heyecanı inşallah siz de göreceksiniz ama şu an yaptığımız teşkilat toplantılarında çok heyecanlı, çok azimli bir yapı var. Bu şu an kendi aramızda, yarın inşallah sahaya indireceğiz.”

İttifakınızın hedefinde kimlerin oyu var?

İ.M: “İttifakımızın adı Milli İttifak’tır. Milli ittifak da şuan meclisteki hem iktidar hem muhalefetin yerini doldurabilecek liyakate ve tecrübeye sahiptir. Bu yüzden biz de Bilecik’te seçimlere asılacağız ve inşallah %10 barajını aşacağız. Türkiye genelinde milletimizin teveccühü ile hem MHP’nin, hem CHP’nin ve iktidarın alternatifi olacağız inşallah.”

AKP, CHP ve MHP uzun bir süredir kamuoyu oluşturmak için gerek aday adaylarıyla gerek adaylarıyla sıkı bir çalışma yürütüyor. Önümüzde de 1 buçuk aylık bir süreç kaldı. Milli İttifak’ın bu yarışta geri kaldığını söyleyebilir miyiz?

İ.M: “Hayır. Biz önümüzdeki 1 buçuk aylık sürecin çalışma programını yapmış durumdayız. Gündüz il ve ilçe merkezlerinde, akşamları da köy gezileriyle, Bilecik’in 8 ilçe, 3 beldede 250 köyünde ayak basmadık yer bırakmayacağız. Beklediğimiz tek şey adaylarımızın resmileşmesiydi.”

Genel Başkanların açıkladığı %15 hedefi var. 2011 Seçimlerine bakıldığı zaman Bilecik’te %2 oy aldığınızı görüyoruz. Bu sıçramayı yapacağınıza inanıyor musunuz?

İ.M: “Elbette inanıyoruz. Biz son yerel seçimlerde %2.7 Saadet Partisi, %1.4 Büyük Birlik Partisi olmak üzere %4.1 oy aldık. İttifak görüşmeleri yapılmaya başlandıktan sonra yapılan kamuoyu araştırmaları var. Bu araştırmalar bizim oyumuzun %5-8 arasında olduğunu gösteriyor. Son araştırmalara göre İttifak’ın oyu %8’dir. Biz bu süreçte muhafazakar ve milliyetçi tabana oynayacağız. Biliyorsunuz bu ittifak görüşmelerinde Milliyetçi Hareket Partisi de vardı. Görüşmeler yapıldı ama onların anlaşılmaz bir şekilde bu ittifaka ‘hayır’ demesi, milliyetçi tabanda da bir kızgınlık oluşturdu. Böyle bir imkan varken nasıl kabul etmez? İki parti MHP’nin listelerine girecek ve seçmen MHP’ye oy verecekti. Bunun sinerjisi %15’tir. Böyle bir ittifakın %31’e çıkan bir potansiyeli vardı. Ama Milliyetçi Hareket partisi buna ‘yok’ dedi. Bunu bilen milliyetçi tabanın MHP Genel Merkezine de kızdığını biliyoruz. İnternette Milli İttifak forumları var. Oradaki yorumlardan bunu görebiliyoruz. 7000 yorum var, bu yorumlardan birkaç binini okumuşumdur. %95’i MHP tabanından gelen kişiler “Oyumuz İttifak’a” diyorlar. Oyumuz artacak ve inşallah barajı geçeceğiz.”

Son olarak, Bilecik kamuoyuna söylemek istedikleriniz neler?

İ.M: “Bilecik halkının bize sempatisinin olduğunu biliyorum. Saadet ve Büyük Birliği halkımız belki 2’nci tercih olarak görmüşlerdir. Kimse bizi kötü anmamıştır. Hep hayırla anıp severler. İnşallah bu ittifak, bu sempatinin oya dönmesine sebep olacaktır. Ben Bilecik ve Türkiye halkının Milli İttifak’a sahip çıkacağına inanıyorum.”

Editör: TE Bilişim