Osmaneli İlçesi Belenalan Köyü’nde doğa sporu yapmak amacıyla gezintiye çıkan Bilecik Doğa ve Yaban Hayatı Topluluğu üyeleri bölgede Türkiye’de eşine az rastlanan Fil Şahin Güvesi ile karşılaştılar.

Belenalan Köyü’nde doğa sporu için gezinti yapmakta olan Bilecik Doğa ve Yaban Hayatı Topluluğu üyeleri yaprağın üzerinde değişik bir tırtıla rastladılar.Tırtılın resmini çeken doğaseverler hayvan bilimcilerinden tırtıl hakkında bilgi alırken bunun bir Fil Şahin Güvesi larvası olduğunu öğrendiler.

“Resimlerini çektik, araştırma yaptık”

Doğa sever Gürdal Sefer, tırtılı gördüklerinde şaşkınlık yaşadıklarını aktarırken,"Bizler bunu tesadüf eseri gördük. Ormanlık alanda gezerken bir yaprağın üzerinde duruyordu. Resimlerini çektik, araştırma yaptık ve kendisinin fil şahin güvesi larvası olduğunu öğrendik. Fil şahin güvesi deilephila elpenor, sphingidae ailesinde bir güvedir. Ortak adı, tırtılın filin gövdesine benzemesinden türetilmiştir. Orta Avrupa'da en yaygın olanıdır ve Palearktik bölge boyunca dağılmıştır. Kendine özgü zeytin ve pembe renklendirmesi, onu kendi yelpazesinde en tanınabilir güvelerden biri yapar. Tehlike durumunda, vücudun bir bölümünü gözlerle şişirebilir. Kafasını içeri çeker, sfenks pozunu alır, ön bacaklarını yüzeyden koparır. Aynı zamanda bir yılan gibi olur. Vücudun etkileyici büyüklüğü göz önüne alındığında, kuşlar gibi düşmanlar savaşmamayı tercih eder. Türkiye'de nadir görülen bir güveymiş" ifadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilişim