Gamze Elmas

MHP Milletvekili Bahattin Şeker, ilimizin Söğüt ve İnhisar ilçelerinde yaşanan kar felaketini Meclis gündemine taşıdı.

Kar yağışının Orta Sakarya bölgesinde büyük zarar meydana getirdiğini ve olayın bir afet olduğunu ifade eden Bahattin Şeker, ortaya çıkan sorunlar için Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Başbakanlığa bağlı kurum ve kuruluşları göreve çağırdı.

“Devletimizin kuruluşuna ve milletimizin kurtuluşuna beşiklik etmiş olan topraklara, bugün devletimizin yardım elini uzatma vaktidir” diyen Şeker, konuşmasında şunları söyledi:

“İçinde bulunduğumuz kış mevsimi ve yoğun kar yağışı sebebiyle yöremizde birçok aksaklıklar yaşanmaktadır. Bilecik ilinin Söğüt ve İnhisar ilçelerine bağlı başta Çaltı, Yakacık, Akçasu, Geçitli, Koyunlu, Hamitabat, Tuzaklı, Tarpak köyleri ile Orta Sakarya olarak adlandırdığımız bölgede, Eskişehir’e bağlı Mihalgazi ve Sarıcakaya ilçelerinde kar yağışları sonrasında büyük bir zarar meydana gelmiştir.

“%70’den fazla alan zarar”

Bölgedeki sera çiftçisinin ürünleri, seralarının yıkılması sebebiyle heba olmuş durumdadır. Bu durum, kar yağışı sebebiyle olsa da, aslında yöremizde “beyaz deprem” yaşanmıştır. Durum gerçekten içler acısıdır. Seraların yıkılmış olması sebebiyle, bölgede seralı üretimin olduğu %70’den fazla alan zarara uğramıştır.


“Bu bir doğal afettir”

Çiftçimiz yaşanan bu durumun ardından son derece mağdur ve çaresiz kalmıştır. Her şeyini bu üretime bağlayan, ekmeği, ocağı, umudu ve nefesi bu seralar olan çiftçimize derhal, acilen sahip çıkılmalıdır. Burada yaşanan, altını çizerek ifade etmek isterim ki bir doğal afettir. Bu doğal afet karşısında ortaya çıkan sorunlar için sayın Başbakanın ve başbakanlığa bağlı olan başta AFAD olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşların müdahale etmesi gerekmektedir.

“Felaketin siyaseti olmaz”

Şahsım hafta sonu bölgeye gittim, bölgede mağdur olan ilçelerimiz olan, Söğüt ve İnhisar belediye başkanlarımızla birlikte ziyaretlerde bulundum. Yine aynı şekilde, AKP Bilecik milletvekili Fahrettin Poyraz ve CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar bölgeyi ziyaret etti. Neticede tabloyu hep beraber gördük, çiftçimizi dinledik, dertleştik. Felaketin siyaseti olmaz. Felaket varsa, çareler beraber aranmalı, çözüme birlik içinde ulaşılmalıdır.

“Bu çabalar bölgenin ihtiyacını karşılayamaz”

Bu vesileyle, hükümete ve ilgili bakanlıklara çağrımız, yaşanan bu doğal afetin getirdiği yaraların sarılması, bölgedeki mağduriyet ve kriz ortamının çözümü için harekete geçilmesidir.  Valiliğin, Kaymakamlıkların, tarım il ve ilçe müdürlüğünün iyi niyetli bir şekilde gösterdiği çabalar var ancak takdir edersiniz ki bundan fazlası gerekmektedir. Bu çabalar bölgenin ihtiyacını karşılayamaz. Elbette ki acilen hasarın yerinde görülüp tespit edilmesi,  enkaz olan seraların kaldırılması, yaşanan mağduriyetin giderilmesi önceliğimiz olmalıdır. Ancak daha da önemlisi bölgede yaşanan bu afetin getirdiği ekonomik külfetin yanı sıra, ağır sosyal maliyeti de var.

“Bölgedeki çiftçiyle dertleştim”

Bölgedeki ziyaretlerimizde çiftçimizle dertleşirken, bunları çok net bir şekilde açıkladılar. Bir çiftçimiz şunları aktardı, eklemeden iletiyorum; “Evimiz yıkılsaydı, derdik ki ev yıkıldı ama yaparız. Bu ondan da kötüsü; ekmeğimiz, ocağımız, umudumuz yıkıldı.” Başka bir çiftçimiz ise şunları anlattı; “maddi hasar bir tarafa, evde hanımlar ve çocuklar ağlaşıyor. En çok da bu bizi üzüyor. Bahçeyi görmek istiyorlar, götüremiyorum, çünkü dayanamazlar. Biz endişeliyiz, buraya doktor göndersinler, psikolog göndersinler.” Bakın bunlar anlatılırken bir çok arkadaşımız da şahit oldu. Durum budur. Başka bir çiftçimiz dedi ki “Başımıza böyle bir felaket geldi, Allah’tandır. Hak etmediğimiz hiçbir şeyi istemiyoruz. Gelsinler, bizi dinlesinler, durumu görsünler ve bize destek versinler.”

“Bu sözler asaletin bir ifadesidir”

Bakın bizim Söğütlü hemşehrilerimiz bu kadar da asaletli bir tavır içerisindedir. Bu dinlediğiniz sözler, bu asaletin birer ifadesidir. Yaşadığı büyük mağduriyete rağmen, böyle vakur ve onurlu bir şekilde durumunu anlatmaktadır. İşte bu yüzden devletimizin kuruluşuna ve milletimizin kurtuluşuna beşiklik etmiş olan topraklara, bugün devletimizin yardım elini uzatma vaktidir. Lütfen Marmara’nın Çukurova’sı olarak bilinen Söğüt, İnhisar, Mihalgazi ve Sarıcakaya ilçelerimizdeki binlerce dönüm arazide, yüzlerce seranın yıkıldığı bu felakete karşı sorumluluk gösterelim, çiftçimize sahip çıkalım. Bir kez daha yüce heyetinizin huzurunda, sayın başbakanımızı bu konuda göreve davet ettiğimi belirtmek isterim.

“AFAD kapsamında devletimizin yardımına ihtiyaç duyulmaktadır”

Ayrıca Bozüyük ve Söğüt kar yağışı sonrasında Kapalı Pazar yerleri çökmüş, Söğüt ilçemizde bir çok araç enkaz altında kalmıştır. Tesellimiz can kaybının olmamasıdır. Şu an yöremizde kar yağışı hala devam etmektedir. Hafta boyunca kar yağışının devam etmesi beklenmektedir. Bu vesileyle belirtmek isterim ki, Söğüt ve Bozüyük ilçelerimizdeki belediyelerimizin çalışmaları sürmekte ancak AFAD kapsamında devletimizin yardımına ihtiyaç duyulmaktadır. Enkaz kaldırma çalışmaları sürmektedir. Buradan tüm hemşehrilerimize geçmiş olsun dileklerimi sunarken, mağdur olan vatandaşlarımızın yanında olduğumuzu belirtmek istiyorum.”

Editör: TE Bilişim