Merkez bankası başkanının değiştirilmesinden sonra kamuoyunda ve özellikle finans çevrelerinde başlayan faiz oranlarının aşağıya çekilmesine yönelik tartışmalara basın açıklaması ile katılan Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Uzun, faizlerin daha hızlı inmesi gerektiğini savundu.

Faizlerin daha fazla inmesi ve bankaların da hızlı bir şekilde bu faiz indirimlerini uygulaması beklentisi içine girdiklerini belirten Uzun, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Malumunuz olduğu üzere Merkez Bankası, 20 Nisan 2016'da faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan indirim yaparak yüzde 10'a düşürdü. Alt bantta ise bir değişiklik olmadı ve yüzde 7.25 olarak kaldı. Bu indirimin reel sektöre de yansıması için Bankaların da faiz indirimine geçmesi gerekmektedir.

Reel ekonomi ile uyumlu faiz düzeyi için enflasyon oranı önemli. Enflasyondaki düşüş ile beraber faiz düzeylerinin de düşmesi beklenir. Bu nedenle Merkez Bankasının enflasyon beklentilerinin gerilemiş olması faiz indirimine uygun bir ortam sağlamış oldu. Fakat, uzun süredir enflasyon oranları geçmişe göre düşük seyretse de halen Avrupa Birliği ülkelerine göre yüksektir. Avrupa Birliği Maastricht Kriterleri'ne uyum sağlandığı zaman, Merkez Bankasının temel amacı da olan fiyat istikrarı sağlandığı ve sürdürüldüğü ölçüde enflasyon oranları ile beraber faiz oranları da düşecektir. Çünkü faiz oranlarını etkileyen en önemli unsurlardan birisi de enflasyon oranıdır.

Merkez Bankasının temel amacı da olan fiyat istikrarı sağlandığı ve sürdürüldüğü ölçüde enflasyon oranları ve de faiz oranları düşecektir. Umarım bu faiz indirimi ve bundan sonraki indirimler  Türkiye ekonomisine olumlu sonuçlar doğurur."

Editör: TE Bilişim